ОВДЕ ЈЕ РОЂЕНА „ИСЛАМСКА ДРЖАВА“ – Све је почело у америчком затвору! (ФОТО, ВИДЕО)

OVDE JE ROĐENA „ISLAMSKA DRŽAVA“ – Sve je počelo u američkom zatvoru! (FOTO, VIDEO)

19 novembra 2015

a U.S. military detention facility Camp BuccaDetainees pray at aUtamničeni kao radikalni islamisti, oslobođeni kao članovi najstrašnije terorističke organizacije na svetu. Američki zatvor Kamp Buka postao je mesto rođenja Islamske države. Mnoge vođe Islamske države, uključujući i Abu Bakra el Bagdadija, bili su pritvorenici u Kampu Buka.

Marta 2009. u vetrovitom delu Iraka, osećaj nesigurnosti preplavio je grad Garmu, dom jednog od najozloglašenijih zatvora za vreme Iračkog rata. Pritvorski centar nazvan Kamp Buka, koji je tokom rata duž granice sa Kuvajtom držao neke od najradikalnijih džihadista, oslobodio je stotine građana. Porodice su se ponovo okupile, nervozno čekajući svoje sinove, braću i očeve koji su bili izgubljeni u zatvoru Kamp Buka godinama. Ali lokalni zvaničnici bili su uzrujani.

Ti ljudi nisu sadili cveće u baštama. Oni nisu šetali ulicama. Ovaj problem je veoma veliki i opasan. Nažalost, iračka vlada i zvaničnici ne znaju koliko je ovaj problem postao veliki”, rekao je šef policije Sad Abas Mahmud za Vašington post, tvrdeći da će 90 odsto oslobođenih zatvorenika nastaviti borbe.

Mahmudova procena Kampa Buka, u kome je 100.000 zatvorenika držano mesecima, ispostavila se kao tačna. Kamp Buka je postao novo poglavlje u istoriji Islamske države: mnogi od njenih vođa, uključujući i Abu Bakra el Bagdadija, tamo su bili zatvoreni i mnogi su se tamo i upoznali.
Bivši zatvorski zapovednici, analitičari i vojnici saglasni su da je Kamp Buka obezbeđivao jedinstven ambijent, pogodan za radikalizaciju zatvorenika i njihovi saradnju – bio je suštinski za razvoj današnjih najjačih sila džihadista.

Ukupno devet vođa Islamske države bilo je u isto vreme u Kampu Buka, tvrdi Sufan grup, organizacija koja se bavi analizom terorizma. Pored Bagdadija, koji je u zatvoru proveo pet godina, iza rešetaka bio je i vođa broj dva – Abu Muslim el Turkmani, kao i sada pokojni Hadži Bakr, ali i lider stranih boraca Abu Kvazim, navodi Sufan. Iako je verovatno da su oni već bili ekstremisti kada su ušli u Kamp Buka, to su sigurno bili kada su ga napustili.

Škole terorizma

“Pre nego što su utamničeni, El Bagdadi i drugi nasilni radikalni islamisti nameravali su da napadnu Ameriku”, napisali su ratni veteran Endrju Tompson i akademik Džeremi Suri u Njujork tajmsu ovog meseca.

“Za vreme koje su proveli u zatvoru, produbili su svoj ekstremizam i dobili mogućnost da prošire mrežu svojih sledbenika. Zatvori su postali virtuelni univerziteti terorizma: najjači radikalni islamisti bili su profesori, drugi zatvorenici bili su studenti, a uprava zatvora je igrala ulogu odsutnih staratelja”, konstatuju autori.

Taj scenario dugo je zbunjivao pravnike: kako suzbiti ekstremizam, ne uvećavajući ga? Od radikalizacije belih rasista u američkim zatvorima, preko katastrofalne ponude Velike Britanije sedamdesetih da se zatvore pripadnici Irske republikanske armije, problem je ostao isti – zatvori su rezervoari eksplozivnog ekstremizma koji samo čekaju varnicu.

I u Kamp Buki nije nedostajalo varnica. Dok su se vesti o Bagdadiju, kao vođi terorističke organizacije širile, bivši upravnik zatvora Xejms Skajlar Gedond upamtio je mnoge od njih.

U julu je na Tviteru napisao: “Odgovor Bagdadiju: Mnogi od nas u Kampu Buka bili su i zabrinuti pored toga što su samo čuvali zatvorenike, stvorili smo ekspres lonac za ekstremizam”.

Gedond je u zatvoru radio 2006. i 2007. godine, kada je Kamp Buka bio prenatrpan desetinama hiljada radikalnih islamista, uključujući i Bagdadija.

Iraq_prisonSumnjivi tipovi

Mnogi su bili okrivljeni za napade na američke vojnike, ali mnogi od njih i nisu. “Jednostavno su ‘sumnjivo izgledali’: vojno sposobni muškarci koji su se našli u blizini mesta napada, bili su dovoljan razlog da se nađu iza rešetaka”, piše Entoni Šadid u Tajmsu. Šadid je, izveštavajući 2009, rekao da je video kako je neretko “bila narušena pravda, gde zatvorenici nisu bili optuženi ili im nije bilo dozvoljeno da vide dokaze protiv sebe (…)”.

Kada je napetost u Iraku bila najveća 2007, zatvor je bio pretrpan, sa 24.000 zatvornika, a ekstremizam je ključao. Zatvorenici su bili podeljeni sektaškim linijama i često je nastajao spor zbog tumačenja islama, piše u vojnim izveštajima. “S druge strane žice su islamski ekstremisti koji će osakatiti ili ubiti druge zatvorenike zbog ponašanja koje smatraju da je protivno islamu”, navedeno je u vojnim izveštajima.

“Šerijatski sudovi sprovode mnoga pravila unutar grupe. Ekstremisti uglavnom kažnjavaju onoga za koga misle da je prihvatio zapadnjačko mišljenje. To je ponekad prilično užasavajuće”, napisao je jedan vojnik u izveštaju.

Više od braka iz interesa

I zatvorski zapovednici poput Geronda primećivali su rastući ekstremizam: “Postojao je veliki pritisak na zatvorenike da radikalizuju svoje stavove. Zatvorenici su jedni od drugih tražili podršku.”

Jedinstvena atmosfera u Kampu Buka, koji je bio vetar u leđa sekularnim pripadnicima Baat partije Sadama Huseina i islamskim fundamentalistima, pripremila je teren za nešto što je možda i gore: saradnja. U zatvoru, dve naizgled nespojive grupe ujedinile su se u zajednicu “koja je više od braka iz interesa”, izveštava Sufan.

Od bivših pripadnika Baat partije, džihadisti su stekli organizacione veštine i vojnu disciplinu. U džihadistima, baatisti su videli smisao. “U Kampu Buka, matematika je zamenila usvojenu vojnu ideologiju”, navodi se u analizi Sufana.

Iz pepela onoga što su bivši zatvorenici nazivali “školom Al Kaide”, izrasla je Islamska država. Zatvorenici oslobođeni 2009. koji su se vratili u Bagdad govore o dve stvari: svom prelasku u radikalni ekstremizam i – osveti.

(Intermagazin, Balkanbreakingnews.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Salih says:

    "NA ZAPADU NIŠTA NOVO". ZAPADNA POLITIKA IZVOZA DEMOKRATIJE TOPOVNJAČAMA NIJE NIKADA NI PRESTAJALA. TA SADA RAKETNA "DEMOKRATIJA JE, USTVARI, MASKA ZA PLJAČKU BOGATSTAVA I GUŠENJE PRAVOSLAVNOG I ISLAMSKOG SVETA. SVE JE PROGRAMIRANO U ISTOJ KUHINJI, SA ISTIM IZVORIMA FINANSIRANJA I CENTRIMA ZA OBUKU SAMO SU DRUGI NEPOSREDNI IZVRŠIOCI. FANTOMSKU ISLAMSKU DRŽAVU I SVE TE TERORISTE SU STVORILE ZAPADNE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE NA ČELU SA CIOM. SPAS JE U SARADNJI I STVARANJU ŠIROKOG SAVEZA RUSIJE, KINE, INDIJE I ISLAMSKIH DRŽAVA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *