Овде су карте давно подељене, све је нацртано и све јасно

Ovde su karte davno podeljene, sve je nacrtano i sve jasno

4 februara 2017

republika-kosovo-tabla-plava

Piše: Ratko Dmitrović

Ko misli da bi Srbija nešto dobila da sada, danas, u ponedeljak, prizna nezavisnost Kosova, taj ništa ne razume ili razume vrlo malo. Nakon tog priznavanja, već sutradan Vučića i Nikolića zaskočio bi zadatak da što pre pošalju ambasadora Srbije u Prištinu, da odrede zgradu u centru Beograda za kosovsku ambasadu. Pa onda glasanje za prijem Kosova u Ujedinjene nacije, FIFA, Savet Evrope… i ohoho toga.

Zauzvrat Srbija bi dobila… duplo golo. Ništa. Kao što nije dobila ni za jedan ustupak do sada, počev od onih koje je činio Slobodan Milošević. On je, da podsetim, priznao Haški tribunal, priznao Hrvatsku kao nezavisnu, samostalnu državu, davno pre „Bljeska“ i „Oluje“, pa to nije sprečilo ni jednu ni drugu akciju progona, etničkog čišćenja, ubijanja Srba. Kao što nije spaslo ni samog Miloševića, na kraju.

Ovde su karte davno podeljene: sve je nacrtano i sve jasno. Samo velika promena na velikoj šahovskoj tabli može Srbiju i Srbe privući plitkoj obali. Događaji čiji smo svedoci nemaju suštinsku promenljivost, ne, to je jedan isti komad koji se igra na raznim lokacijama, sa različitom scenografijom.

Oni koji su 1991. godine na Slovence, Hrvate, Albance, spustili blagoslov katoličkog sveca, jezuite Ignasija Lojole („Kome je dozvoljen cilj, dozvoljeno je i sredstvo“) prstom neće mrdnuti da svoje štićenike spreče u ostvarenju dozvoljenih ciljeva. A ti ciljevi su nove, međunarodno priznate, nacionalno homogene, od Srba očišćene države. Otuda etnički čista Hrvatska, nezavisnost Kosova… Otuda nemačko-američko-englesko prihvatanje svih zahteva drugih i neprihvatanje nijednog srpskog zahteva. Otuda ovo napinjanje da se sa Kosova protera ono malo pravoslavne čeljadi što je preteklo. Nakon toga, tako računaju, Srbija neće imati šta da brani, o čemu da pregovara.

Sa čim god Vučić i Nikolić da se slože u Briselu, to se neće knjižiti kao srpski prilog miru na Balkanu. Blaga pohvala o „konstruktivnoj ulozi“ i ništa više od toga. Nijedan potez političkog ili oružanog karaktera kosovski Albanci nisu povukli bez odobrenja sa strane. Zajednicu srpskih opština ne odbijaju Šiptari, već oni koji u Briselu – preko Eštonove, Mogerinijeve i njima sličnih – glume mirovne pregovarače, a suštinski su promoteri državnosti Kosova. Inače, žive u Berlinu, Vašingtonu, Londonu.

Ako postoji, gde je izlaz iz ovog paklenog kruga? U strpljenju. Disciplini koja, nakon Miloša Velikog, kao konstanta nikada nije postojala u srpskoj politici. Promena koja se nazire, nije vremenski daleko.

(Večernje novosti)

KOMENTARI6 komentara

 1. Garavi Srbin says:

  Nista to nevazi i nista tu nije jasno ! Bice sve jasno kad Siptara nebude na Srbskoj zemlji !

 2. Kulak says:

  Svaka sila za vremena.Doći će kraj šiptarskom teroru.

 3. Trifun says:

  Strpicemo se, to nije problem. Samo neka Vucic na napravi istu gresku kao i Milosevic povodom ustupaka i naoruzavanja, kada mu je Lukasenko nudio S-300 on je odbio (koji degen, ostavio zemlju razoruzanu a prkosio neprijateljima iz NATO na vrhuncu njihove moci = platio je glavom za te ustupke i kukavicluk). Ukoliko Siptari napadnu to ce biti nasa pobjeda. 100%

  • milovan says:

   Trifune,ili si premlad pa neznas ili te neko debelo slagao.Price o S300 bile su aktuelne u ono vreme:"ZALUTALE PRILIKOM TRANSPORTA IZ ISTOCNE NEMACKE"i mnogo Toga "sto je babi milo"...!Lukasenko je dolazio U VREME BOMBARDOVANJA,KAO I GISI NEMACKI POSLANIK I SEF STRANKE PDS I HVALA IM.Jos na samom pocetku raspada SFRJ,uvedene su sankcije na uvoz oruzja.Blokirane granice,a brodovi 6-te flote blokirali Jadran.Za koga su vazile sankcije svima je jasno sem onim Soroskim Smrdibubama po Beogradu.SRJ ili tzv.Zabljackoj Jugoslaviji(dogovorena na Zabljaku)uvedene su do tada najstroze sankcije kao ni jednoj zemlji pre toga.S300 se ne prenosi u dzepu,a da ga je neko i prosvercovao,bilo bi isto sto i babi Cmiljani utrpati kalasnjikov u ruke pa da se brani.Za upravljanjem takvim sistemom porebna je visemesecna obuka.Nasi neprijatelji i zele nase samooptuzivanje i ne nasedajte na njihove lazi.Zasto do sada takve sisteme nismo nabavili,a prete nam sa svih strana-to je druga prica?!Izvinjavam se NABAVLJAMO STALNO PRED IZBORE?POZ.

 4. test says:

  Odlican clanak! Lepo objasnjeno, nema tu sta drugo da se doda osim da su na vlas Srbije dovedeni iz-dajnici i lopovi koji treba da priznaju tzv drzavu Kosovo i da se Srbija odrekne svoje imovine i teritorije. Usput i da se Srbija 'rasproda' i stavi u lance. Posle Kosova ce doci na red Vojvodina, Raska ...

 5. marinko says:

  i mrtav tito ubija ponovo srbe u jugoslaviji srbi se ponovo ciste iz jugoslavije od titinig brastva i jedinstva komunizam je i nacisti srusili veliku srbiju a sad ubijaju isti ljudi srbe po jugoslovenskim republikama KOMUNJARE OPET VRSE GENOCID NAD HRISCANIMA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *