Ове 3 намирнице су најбољи борци против канцера

Ове 3 намирнице су најбољи борци против канцера

10 новембра 2016

617613_tomato-1235662-1920_f

Идеална здрава трпеза састоји се од 50 процената поврћа – остатак су беланчевине животињског порекла, житарице и масти. Три најбоља „борца“ против рака су риба, броколи и парадајз.

Броколи

Глукосинолати који се налазе у броколију дају овом поврћу опор укус, али и смањују вероватноћу појаве малигних ћелија. Овај састојак је веома активан при жвакању и у току варења и изузетно је делотворан у борби против рака бешике и дојке.

Риба

Код жена које конзумирају превише масну храну, ризик од обољења рака дојке је и до 55 одсто. Нутриционисти су јасно дефинисали шта је „превише“: једење масне хране више од три пута недељно.Они који се преоријентишу на рибу (три пута недељно сасвим је довољно), смањиће ризик од малигног обољења и до 65 одсто.

Омега-3 масне киселине у риби не само да покушавају да спрече настанак малигних целија, вец коче и даљи развој већ формираних. Код особа оболелих од рака, код којих је риба често на трпези, постоји велика шанса да се канцерогене ћелије у њиховом организму даље не развијају.

Парадајз

Црвени плодови не само да су нискокалорични (100 г садржи од 17 до 20 калорија), већ су и веома укусни. Парадајз је поврће које има највише ликопена, супстанцу због које је ова биљка црвене боје и служи као веома значајан заштитник срца и крвних судова.

Ликопен, међутим, може и више – да успори раст малигних ћелија и до 50 процената – а у комбинацији с витамином Е који се налази у уљима и мастима биљног порекла, њихов раст се смањује чак и до 70 процената. Његова концентрација повећава се загревањем – скуван или термички обраден (на пример у виду кечапа или соса) парадајз је много делотворнији у борби против рака него кад се конзумира сиров.

KOMENTARI



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u