Ове државе су највећи дужници на свету!

Ove države su najveći dužnici na svetu!

29 septembra 2015

world_miller_15arc_geoatlas-distorted-166x112-150dpi-GEOREFERENCProblem grčke dužničke krize počeo je da se sve više pojavljuje u medijima i da bude interesantan ljudima kada je u januaru na premijersko mesto došao Aleksis Cipras.

Čim je stupio na najbitniju političku funkciju u državi, počeo je sa oštrom retorikom, govorio je da grčki narod ne sme biti ucjenjivan, a narod je u njemu video spas, piše Kurir.

Međunarodni kreditori Grčke su vršili konstantan pritisak da dugovi moraju da se vrate, iako su i zemlje koje su to zahtjevale u još većem dužničkom “ropstvu”.

Predstavićemo vam “neslavnu” listu najzaduženijih zemalja na svetu, a pretpostavljamo da nikada ne biste pogodili koja država se nalazi na prvom mjestu.

Da krenemo redom, na ubedljivom prvom mestu nalaze se Sjedinjene Američke Države čiji dug, prema najnovijim podacima, iznosi 18,5 biliona dolara. Što znači da po stanovniku SAD duguje 58.437 dolara.

Na drugom mestu je Velika Britanija, sa dugom od 9,5 biliona dolara. Na trećem Francuska koja duguje 5,7 biliona dolara, a malo manje od nje ima Nemačka, 5,5 biliona.

Dugovi ostalih zemalja:

5. Luksemburg – 3,4 biliona dolara.

6. Kina – 3 biliona dolara.

7. Japan – 2,8 biliona dolara.

8. Italija – 2,6 biliona dolara.

9. Irska – 2,6 biliona dolara.

10. Holandija – 2,5 biliona dolara.

Mnogi bi pomislili da se Grčka nalazi na ovih prvih 10 mesta, ali ona se nalazi tek na 27. sa ukupnim dugom od 360 milijardi dolara.

Na 52. mestu se nalazi Hrvatska, koja ima dug od 67 milijardi dolara, dok je Slovenija odmah iza nje.

Srbija se nalazi na 65. mestu a dug je 32 milijarde dolara, odnosno 4.178 dolara po stanovniku, prema podacima iz 2012. godine.

Bosna i Hercegovina se prema istim podacima nalazi na 94. mestu i dugom od 9 milijardi dolara.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Apis says:

    Jel zna neko da objasni meni laiku kome su te drzave duzne? Ko ima tolika matrijalna ili novcana sredstva da zaduzi svet astronomskim ciframa. Većina ljudi uopste nema predstavu koliko je to novca i dali taj novac uopste postoji. Najbogatije drzave duzne cak velesile duzne. MENI SE CINI DA JBE LUD ZBUNJENOGA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *