ОВЕ ГОДИНЕ у АВГАНИСТАНУ су САД и САВЕЗНИЦИ убили више цивила него терористи

OVE GODINE u AVGANISTANU su SAD i SAVEZNICI ubili više civila nego teroristi

27 aprila 2019

Iako nemački Di Velt retko kritikuje aktivnosti NATO pakta, najnovijim optužbama za zločine američke koalicije protiv civila u Avganistanu je uredništvo iznenadilo čitaoce i kolege iz atlantističkih medija.

U prva tri meseca ove godine je više civila u Avganistanu poginulo zbog vojnih akcija Sjedinjenih Država i njihovih saveznika nego od ruku terorista i pobunjenika, javlja nemački list Di Velt. Prema misiji Ujedinjenih nacija u Avganistanu, većina civila stradala od vazdušnih napada i kopnenih operacija američke vojske i snaga vlade iz Kabula koju podupire Vašington.Sjedinjene Države i saveznici su ove godine u Avganistanu ubili više civila od talibana, piše Di Velt.

Prvi put otkako su se počeli objavljivati podaci o toj temi, kampanja Sjedinjenih Država i njihovih saveznika je uzrokovala više smrti civila od akcija talibana i drugih pobunjeničkih grupa, navodi se u novinama.

U prva tri meseca ove godine međunarodna koalicija i lokalne trupe odgovorni za smrt 305 civila, navodi se u izveštaju misije Ujedinjenih nacija u Avganistanu objavljenom u sredu. Izveštaj navodi kako je u isto vreme od ruku islamističkih militanata i pobunjenika smrtno stradalo 227 civila.

Prema misiji UN-a u Avganistanu, većina žrtava je stradala vazdušnim udarima ili kopnenim operacijama “čišćenja terena”. Izveštaj napominje kako su avganistanske trupe koje podupiru SAD delovale na teritoriju na kojem se ne primenjuju zakoni i propisi međunarodne misije.

Rastuće napetosti između Berlina i Vašingtona kao da pojašnjavaju optužbe izrazito atlantističkog nemačkog lista. To se vidi i iz optužbi upućenih na račun Bijele kuće.

Sugerisući glavnog krivca za ovako velik broj stradalih civila, nemački list piše:

“Budući da je američki predsjednik Donald Tramp 2017. američkom vojnom vazduhoplovstvu olakšao napade na položaje talibana, američka vojska je počela provoditi više vojnih operacija.”

Međutim, prema poslednjem izveštaju se broj žrtava među civilnim stanovništvom u celini ipak smanjio za 23% u usporedbi s prvim kvartalom prošle godine. U ovom izveštaju je misija Ujedinjenih nacija zabeležila 1773 civilne žrtve u poslednja tri meseca, od kojih 581 mrtvih i 1192 ranjenih. Ako to ikome može biti uteha, Di Velt navodi kako su to najniže stope stradanja civila od 2013. godine.

Prema misiji UN-a u Avganistanu, smanjenje broja žrtava je pre svega povezano sa smanjenjem broja terorističkih napada koje su počinili bombaši samoubojice. Još uvek je nepoznato je li uzrok manjeg broja takvih napada teška zima ili strategija talibana u kontekstu tekućih mirovnih pregovora.

Proteklu godinu je broj poginulih civila u terorističkim napadima dosegao najviši nivo, ali su napadi prestali s početkom posredničkih mirovnih procesa, od kojih se jedan vodi u Moskvi i pod pokroviteljskom ruske vlade, a drugi, izravno između talibana i američke vojske, pod pokroviteljstvom katarskog emira u Dohi.

Tako je 2018. u terorističkim napadima poginulo 3804 civila, a ranjeno ih je 7189, što je 11% više nego u 2017. godine, piše Di Velt.

Izveštaj misije Ujedinjenih nacija o civilnim žrtvama u Avganistanu se objavljuju od 2009. godine.

(Logično)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Cp6a says:

    Katastrofa! 4000 civila godišnje, ako i to ne umanjuju, i nikom ništa. Nikog to ne interesuje, kao da se ne radi o ljudima. A puna im pogana usta ljudskim pravima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *