Ovih 10 kompanija poseduje sve što kupujete

Ovih 10 kompanija poseduje sve što kupujete

29 јануара 2014

Iluzija-izbora-1-500x313Kako vam je verovatno već poznato, većinu proizvoda koje danas kupujemo kontroliše nekoliko najjačih svetskih kompanija.

U zanimljivoj grafici (kliknite na sliku za uvećanje) koja je objavljena na Redditu, prikazana je mreža koja dodatno pojašnjava ‘koji brend poseduje koji brend’.

Grafika je objavljena pod imenom „Iluzija izbora“ i objašnjava kako pravi potrošački izbor zapravo i ne postoji, jer svi proizvodi zavise o ‘najvećim igračima’, odnosno velikim korporacijama, koje su na neki način povezane, ili preko vlasništva, ili preko partnerstva, ili na brojne druge načine.

Od sapuna do sladoleda

Naprimer, kompanija Unilever proizvodi sve od sapuna Dove pa do sladoleda Magnum. Nestle pak poseduje veliki udeo u L’Orealu, koji opet ima udeo u velikom broju kozmetičkih kompanija, ali i u Dieselu.

Grafika tako pokazuje da neverovatnu količinu brendova zapravo „drži“ svega deset korporacija: Kraft, Nestle, Coca-Cola, Pepsi-Co, General Mills, Proctor & Gamble, Johnson & Johnson, Mars i Unilever.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u