Ових 5 вируса никако не бисте желели да добијете

Ових 5 вируса никако не бисте желели да добијете

4 новембра 2016

616603_virus-infected-cells-213708-1280_iff

Најсмртоноснија епидемија еболе окончана је раније ове године, али упркос напретку у вакцинама и антивирусним лековима, дуг је пут пред нама када је реч о победи у рату са вирусима.

Следећих пет вируса представљају опасну претњу, а неки су и смртоноснији од еболе.

Марбург вирус

Марбург вирус изазива марбург хеморагијску грозницу. Након инкубације од 3 до 6 дана, болест почиње изненада високом температуром, мијалгијама (болови у мишићима) и општом слабошћу. Убрзо се јавља повраћање и пролив што још више исцрпљује болесника. Хеморагијски феномени по кожи и слузокожама праћени су леукопенијом и тромбоцитопенијом (смањен број леукоцита и тромбоцита) уз оштећење осталих органа, што доводи до смрти за највише недељу дана.

Ханта вирус

Природни домаћини вируса су мали глодари (пољски мишеви, пацови и, у Кини, мачке). Преношење вируса настаје удисањем прашине контаминиране излучевинама глодара или блиским контактом са њима (урин).

Инкубација траје 7-36 дана. Хеморагијска грозница са бубрежним синдромом (Ккрејска хеморагијска грозница, пољски нефритис, епидемијски нефрозонефритис, непхропатхиа епидемица) започиње грозницом, боловима у зглобовима, мишићима и симптомима трахеобронхитиса. Често постоје главобоља, болови у леђима и повраћање.

За сада не постоји ефикасан антивирусни лек.

Беснило

Беснило је тешка заразна болест од које може да оболи сваки сисар. Између осталог и човек. Међутим од беснила најчешће оболевају пси, вукови, мачке и лисице. Пошто се узрочник беснила налази у балама (пљувачки) заражене животиње, зараза се лако шири уједима заражених животиња.

Први знаци беснила код човека јављају се обично пошто су ране од уједа већ зарасле. Ако је рана била на лицу, знаци беснила могу се јавити већ 14 дана после уједа, али ако су ране на прстима ноге, до појаве првих знакова беснила може проћи и два месеца. За то време рана зарасте као и свака друга рана. Понекад се око ожиљка јављају болови, мравци, пецкања, а сама рана је неосетљива.

ХИВ

ХИВ је вирус из групе ретровируса, познат као изазивач болести зване сида.

ХИВ се трансмитује путем телесних течности, на пример током аналног, вагиналног и оралног секса, путем трансфузије крви, несавесним коришћењем игала зависника од интравенске употребе дрога и преко плаценте (између мајке и фетуса).

Велике богиње

Велике богиње (познате под латинским називом вариола или вариола вера) су заразна болест својствена човеку коју изазивају две врсте вируса вариоле зване Вариола вера мајор и Вариола вера минор. Вариола вера мајор познатија као велике или црне богиње, је опаснија врста, која изазива смрт код 20-40 одсто заражених, а код преживелих често оставља трајну унакаженост или слепило.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u