ОВИМ ЋЕ ЗБРИСАТИ АМЕРИКУ ЗАУВЕК: Руско оружје од кога дрхти планета «Статус – 6» (ВИДЕО)

OVIM ĆE ZBRISATI AMERIKU ZAUVEK: Rusko oružje od koga drhti planeta «Status – 6» (VIDEO)

3 aprila 2016

1447591266_883268_56Prošle godine, ruski mediji slučajno su snimili nacrte zloglasnog tajnog oružja – ruskog projekta o nuklearnom torpedu jačine 100 megatona!

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov potvrdio je da su reporteri ruske televizijske stanice greškom prikazali slike modela nuklearnog sistema „Statusa–6“.

Radi se o projektu, čiji se detalji čuvaju u tajnosti, i koji je namenjen za nanošenje nuklearnih udara na priobalne gradove i druge objekte. Može se reći da je to ogromna podmornica–nosač nuklearnog oružja, sa dometom od oko 10.000 kilometara, koja se kreće na dubini od oko 1.000 metara.

Podsetimo, ranije je Vladimir Putin izjavio da Rusija razrađuje sistem koji bi mogao da neutrališe bilo koji raketni štit.  Za sada nema podataka o mnogim ključnim elementima „Statusa–6“, ali poznato je da će osnov novog sistema činiti nuklearne podmornice „Belgorod“ i „Habarovsk“, čija je izgradnja u toku.

Poznati sovjetski naučnik Andrej Saharov je još početkom 60–ih godina podržavao projekat stvaranja strateškog torpeda T–15, koji bi trebalo da bude opremljen bojevom glavom sa kapacitetom 100 megatona.

Domet sistema „Status–6“ se može uporediti sa dometom interkontinentalnih balističkih raketa, ali, za razliku od njih, „Status–6“ ne potpada ni pod jedan sporazum o smanjenju naoružanja. „Torpedo“ bez nuklearnog eksploziva, sa tačke gledišta važećih normi međunarodnog prava, može da se izvozi u druge zemlje. Rusija bi tako mogla da proda ove sisteme, razume se bez nuklearnih bojevih glava, Kini ili Indiji.

Najveći ruski gradovi se uglavnom nalaze unutar kontinenta ili na obalama relativno zatvorenog Baltičkog i Crnog mora, stoga širenje ove vrste naoružanja skoro da ne ugrožava bezbednost Rusije.

„Torpedu“ treba nekoliko dana ili čak nedelja kako bi stigao do cilja. Teoretski gledano, on bi mogao da „dobije naređenje“ da se samouništi ukoliko u međuvremenu dođe do mirnog rešenja. To bi pomoglo da se izbegne nuklearni rat

Prvema procenama, torpedo koji bi trebalo da pokreće nuklearni reaktor bi mogao da bude dugačak trideset metara dok bi mu domet bio oko 10 000 km, jačina eksplozivnog punjenja iznosila bi 100 megatona.

Primera radi, najjača ikada napravljena i detonirana bomba, ruska “Car bomba“ imala je snagu manju od 60 kilotona, što je tri puta više od bombe bačene na Hirošimu.
Eksperti postojanje planova za ovu bombu povezuju sa tajnim projektom izgradnje podmornice najnovije greneracije u Severnodvinskom brodogradilištu od strane specijalizovanog biroa “Rubin“ iz Sankt Peterburga.

Projekat o kome mediji spekulišu zaveden je pod rednim brojem 09851- nuklearna podmornica Khabarovsk, koja bi po procenama mornaričkih eksperata SAD trebala da nosi 6 ovakvih torpeda.

Smrtonosni torpedo prema ruskim medijima zamiljen kao “ robotska mini-podmornica“, sposobna da dostigne brzinu od 185 km/h i izbegne praćenje.

Torpedo bi prema procenama mogao da izazove cunami visine 500 metara i prodre 1500km u teritoriju SAD uništavajući momentalno sve priobalne gradove i stanovništvo.

Ovo oruje je zamiljeno u cilju totalnog uništnja protivničke žive sile, odbrane i infrastrukture, osim silovitog udara koji bi zbrisao najmanje četvrtinu SAD, intenzivno zračenje onemogućilo bi bilo kakav život na pogođenom podrućju.

Zbog toga ovo oružje u Rusiji nazivaju “Torpedo Sudnjeg dana“ i njegova primarna svrha bi bila isključivo kao oružje odmaze u slučaju eventualnog nuklearnog udara na Rusiju.

(Sputnik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Kulak says:

  Rusi i Ameri su suparnici ali i partneri i jasno je da neće ratovati međusobno.

 2. N. says:

  Neće, zato služe mali narodi.

 3. M says:

  Neki surferi bi uzivali.

 4. dejan says:

  Kako novine pisu uvek gluposti ako ne citas neverovatno ako podmornica zaroni na 1000 m sto bi znacilo najvecu dubinu ikad jedne vojne podmornice i dode na 200 km od obale sad koliki je joj domet u unutrasnjosti sad 8000 km ne 1500 km,ako dode od obale sad 100 km i da moze biti na dubini 600 m neotkrivena domet tih balistickih raketa je 9000km u dubini teritorije sad. Trece podatke o ovom torpedu uopste ne smatram tacnim i da je procurelo u javnost ovo ovde napisano uopste ne treba uzeti kao tacno jer Rusi bi sigurno tehnicke podatke promenili.Mislim da je to cista prica kad bi se tako vojne tajne otkrivale nikad i ne bih bile vojne novinar dosao u snimanje ovde vidimo sliku i nista vise

  • Ruslan says:

   Komentator Dejan je skeptik i ne prati dovoljno razvoj ruske vojne tehnike. On takodje mesa pojmove pisuci o torpedu, podmornici i raketama. Prvo Status-6 nije podmornica vec super torpedo, koji moze da se krece na dubini do 1000 metara. Taj torpedo ima atomski reaktor za propulziju, moze da se krece brzinom do 200 km/h i radijus dometa je do 10,000 km. Znaci, taj torpdo ima svoj "mozak" da se krece samostalno izbegavajuci prepreke i takodje moze da se lansira sa podmornica. Inace, taj torpedo za Rusiju nije velika novost, njegov reaktor i projekat je zapocet u Sovjetskoj eri. Drugo, ruska podmornica klase Borej moze ici do 450 a nova podmornica projekta 09851 i do 520 metara. To su ustvari radne dubine obeju podmornica i na kojima ih je tesko detektovati. Dakle ta nova klasa ruskih podmornica iz projekta 09851 su vec nazvane Belgoros i Habarovs. Svaka od njih ce nositi po 6 Status-6 super torpeda. Ukiliko jedna lansira 6 super torpeda sa Pacifika i druga sa Atlantika bice dovoljno da uniste skoro polovinu SAD. Eksplozijom nuklearne glave od 100 MT (4 puta jaca od Vojvode - Satana) sa jednog super torpeda moze da izazove orgromna razaranja, cunami sa talasima do 500 metara u epicentru i do 40 metara na 1000 km od epicentra. Zbog efekta dodatnog kobalta ubitacno zracenje se povecava do 1 godine, tako da coveku ne mogu pomoci ni podzemna sklonista. Trece, neki tehnicki podaci kao duzina, zirina, brzina, radijus dometa i tome slicno ne mogu biti nikakva vojna tajna.

 5. ilija says:

  Car bomba ima snagu od 58Megatona sto je 2900 puta jace od bombe bacene na Hirosimu.

 6. don says:

  A ko ce da aktivira atomsku bombu?Nece niko.Ne drze budale dugmice.Da budale rukuju sa tim odavno mi ovde ne bi pisali nista ovde:))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *