OVK zlostavljanja u logoru Likovac

OVK zlostavljanja u logoru Likovac

28 maja 2013

OVKU dokumentu dostavljenom BIRN-u (Balkanska istraživačka mreža – Balkan Investigative Reporting Network) detaljno je opisano kako su navodno sedmorica bivših pripadnika OVK osumnjičenih za ratne zločine brutalno zlostavljali zatvorenike u logoru Likovac, prenosi “Telegraf.rs“.

BIRN je dobio delove dokumenta nalik optužnici za ratne zločine u kojem se detaljno navode brutalna zlostavljanja koje su sedmorica osumnjičenih bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) – tzv. “Drenička grupa” – vršila nad albanskim zatvorenicima i najmanje jednim srpskim policajcem.

Misija vladavine prava EU na Kosovu (Euleks) vodi istragu protiv bivšeg komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) Sulejmana Selimija, gradonačelnika Srbice Samija Luštakua i još petorice osumnjičenih za ratne zločine nad zatvorenicima u logoru Likovac počinjene tokom rata 1998. i 1999. godine.

Međutim, izvor iz Euleksa saopštio je da protiv osumnjičenih još nije podignuta optužnica.

“Postupak se nalazi u fazi istrage, još nema optužnice“ – rekao je ovaj izvor.

Prema dokumentu koji je dobio BIRN, bivši komandant KBS-a Selimi, “u svojstvu pripadnika OVK i osobe koja je pod kontrolom držala logor Likovac u saučesništvu sa Samijem Luštakuom, Avnijem Zabelijem i Sahitom Jašarijem, narušio je telesni integritet i zdravlje neodređenog broja albanskih civila” koji su držani u tom logoru.

Tvrdi se da je on u septembru 1998. godine zlostavljao zatvorenika koji se navodi kao svedok “A”, “premlativši ga pesnicama i drvenim palicama”.

Navodi se i da je “naredio svedoku “B”, drugom civilnom zatvoreniku u logoru Likovac, da daskom više puta udari svedoka “A” i da je gvozdenim alatom uhvatio genitalije svedoka “A” i potom ga njime vukao po podu”. Luštaku, gradonačelnik Srbice, nalazi se pod istragom za ubistvo jednog čoveka i zlostavljanje drugih zatvorenika u logoru OVK, stoji u dokumentu.

“Na neodređenoj lokaciji između sela Galica i Dubovac, neodređenog dana u septembru 1998. godine”, Luštaku je navodno “ubio nepoznatog albanskog civilnog zatvorenika pucavši mu triput u glavu pištoljem marke TT”, navodi se u dokumentu.

Zajedno sa drugim bivšim pripadnicima OVK, Luštaku se nalazi pod istragom za zlostavljanje “neodređenog broja albanskih civila” u logoru.

Protiv drugog osumnjičenog, Sahita Jašarija, vodi se istraga, između ostalog, “zbog višestrukog narušavanja telesnog integriteta i zdravlja Ivana Bulatovića, srpskog policajca u zarobljeništvu OVK”.

“Tačnije, optuženi je učestvovao u zločinu u više navrata odvevši Ivana Bulatovića na pijačni trg u Likovcu i objavivši da je svako ko želi da tuče Bulatovića slobodan da to i uradi, i državši žrtvu pred neodređenim brojem ljudi dok su je šamarali i udarali“, piše u ovom dokumentu.

Istraga je javno obelodanjena u četvrtak, kada su Euleks i Kosovska policija uhapsili petoricu osumnjičenih.

Svoj sedmorici osumnjičenih određen je 30-dnevni kućni pritvor, a tužilac Euleksa Mauricio Salustro pomenuo je šest potencijalnih svedoka koji bi mogli svedočiti o zlostavljanjima u logoru Likovac. Hapšenja su izazvala ljutitu reakciju u Prištini, gde su u ponedeljak održani masovni protesti. Demonstranti su tražili oslobađanje bivših boraca i pozvali vlasti da okončaju mandat Euleksa na Kosovu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *