ОВО АМЕРИКАНЦИ КРИЈУ ОД МЕДИЈА ШИРОМ СВЕТА: Откривена потресна истина

OVO AMERIKANCI KRIJU OD MEDIJA ŠIROM SVETA: Otkrivena potresna istina

2 maja 2017

Svedočenja očevidaca iz Mosula stavljaju pod sumnju tvrdnju Amerikanaca da je za pogibiju više od 100 civila u kući na koju su njihovi avioni izvršili vazdušni napad, kriva Islamska država.

Zvaničnici vojske SAD su tvrdili da je istraga pokazala da su tokom ofanzive na Mosul, islamski ekstremisti verovatno zatvorili civile u kuću pogođenu 17. marta, a zatim je minirali i pucnjevima namamili vazdušni napad vojske SAD, koji je doveo do najvećeg gubitka civilnih života u borbi za preuzimanje Mosula.

Međutim, preživeli su rekli agenciji Asošijeted pres (AP) da su se porodice sakrile u kuću jer su smatrale da je bezbedna. Oni su kazali da ekstremisti nisu postavili eksplozive u zgradu, niti da su videli borce iz bilo koje islamističke grupe na krovu zgrade.

Centralna komanda vojske SAD je odbila da komentariše ove izjave do završetka istrage.

Sedam svedoka opisalo je užasne scene sa poprišta borbe, gde su vazdušni napadi i granatiranje bez prestanka gađali stambene objekte u pokušaju da iz njih isteraju borce Islamske države. Očevici tvrde da su stotine zgrada sravnjene sa zemljom, iako je u mnogima bilo civila.

Ali Zanun, jedna od samo dve osobe koje su preživele napad, rekao je da je kuća u kojoj je poginulo više od 100 civila, smatrana bezbednom zbog toga što se nije nalazila na glavnom putu i bila je visoka samo dva sprata, što je za porodice koje su u njoj potražile utočište značilo da je snajperisti Islamske države verovatno neće odabrati za svoje gnezdo.

Prema prošlonedeljnom izveštaju UN, u zapadnom Mosulu je uništeno 1.590 stambenih objekata, a nezavisna grupa „Iraq Body Count“ objavila je da je samo u martu i aprilu u Mosulu u vazdušnim napadima poginulo 1.117 osoba.

Zvanični podaci Pentagona su mnogo niži, pa je prema njihovim podacima od 2014. godine u Iraku i Siriji ukupno 352 civila poginulo u vazdušnim napadima SAD.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Uporedite, Irak iz vremena Sadama Huseina, i ovo vreme danas posle invazije Amerike. A Američki predsednik dobio Nobelovu nagradu za mir. A ceo svet veliča zapadnjačku civilizaciju kao nešto humano i dobro, svi teže tim vrednostima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *