ОВО АМЕРИКАНЦИ КРИЈУ: Укупан дуг Америке није 18,5 већ – 65 билиона долара

OVO AMERIKANCI KRIJU: Ukupan dug Amerike nije 18,5 već – 65 biliona dolara

11 novembra 2015

looming-financial-ruin 445Izveštaji o problemima u svetskoj ekonomiji – pre svega u američkoj ekonomiji – nastavljaju da pristižu svakodnevno.

Dejv Voker, bivši šef računovodstvene komore SAD, smatra da su SAD izgubile vezu sa realnošću u pitanjima troškova i da je dug od 65 biliona dolara već prekoračen.

On je bio na funkciji generalnog kontrolora (Comptroller General) u GAO, u računovodstvenoj komori SAD – to jest, rukovodio je tom službom – deset godina, od 1998. godine do 2008. godine.

Radi boljeg razumevanja: računovodstvenu palatu Ruske Federacije u tom periodu je predvodio Sergej Stepašin.

Gospodin Voker smatra da su se Sjedinjene Države potpuno uplele u nepovoljne dugove i da se republikanci i demokrate moraju ujediniti, kako bi pokušali da izvuku Ameriku iz finansijskog ambisa u koji je upala:

„Ako na 18,5 biliona dolara zvaničnog duga dodamo neobezbeđene civilne i vojne penzije, zdravstvenu zaštitu penzionera i neisfinansiranu socijalnu sferu, zdravstveno osiguranje i ostale federalne obaveze, dobićemo realnu cifru od 65 biliona dolara, a ne zvaničnih 18,5 biliona, pri čemu će, u odsustvu neophodnih reformi, ova cifra samo da raste.

Ako je vaša ekonomija slaba, ako ona ne stvara radna mesta, onda vas neće uvažavati u svetu, nećete biti u mogućnosti da investirate u odbranu, ne možete obezbediti socijalnu sigurnost. SAD su izgubile dodir sa realnošlju u pitanjima potrošnje“.

Gospodin Voker nije jedini koji govori o globalnoj krizi.

Namerno sam napravio ovako veliki uvod, zato što često u komentarima vidim zajediljive pitalice tipa „zašto se Amerika ne raspada, kad joj vi to svakodnevno proričete“. Kao što vidite, o problemima SAD ne govorim ja, čak ne govori ni Prvi kanal (ruske državne televizije) – o problemima Sjedinjenih Američkih Država govori gospodin Voker, čovek koji je upravljao računovodstvenom komorom SAD za vreme Bila Klintona i Džordža Buša-mlađeg.

Nakon avgustovskog pada, američka berza je malo posustla, a zatim uzela zalet i započela siguran uspon. I sada se S&P 500 približio nivou iz maja-jula, kao da nikavog avgustovskog pada nije ni bilo.

Šta to znači? Da li je krah berze odložen? Ili je, možda, potpuno otkazan?

Nikako. Stvar je u tome što krah berze traje dugo i praćen je kako naglim padovima tako i naglim skokovima.

Tokom krize 2008. godine zabeleženo je 9 od 20 najvećih dnevnih padova cena u istoriji berze, ali u istoj godini je takođe došlo do 9 od 20 rekodnih dnevnih skokova.

Kriza na berzi – je slična džinovskim talasima koji izazivaju panične rasprodaje, ali ništa manje i panične kupovine.

„Bikovsko“ tržište – svojstveno tržištu u usponu – karakteriše se stabilnošću.

Kolebanje cena akcija na dnevnom nivou je relativno malo i cene postepeno rastu. Nagli pokreti – bilo da su skokovi ili padovi – siguran su pokazatelj „medveđeg“ tržišta, koje pada.

Istovetna slika se mogla videti na berzi u vreme Velike depresije tridesetih godina 20-og veka.

Na početku krize akcije su porasle jedan i po puta, ali onda – nakon uzastopnih uspona i padova – pale su sedam puta.

Sa padom cena akcija rasla je i realna stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama – do 1933. godine ona je premašila čudnovnišnih 20%, ljudi su bili spremni da rade za bilo koga i za bilo koju platu, a za svako upražnjeno mesto aplicirale su desetine ili stotine očajnih radnika.

U stvari, mnogi ne shvataju zašto je deflacija toliko strašna za običnog čoveka, jer se deflacijom cene snižavaju i on može kupiti više za istu platu. Pri deflaciji je zapravo najstrašnija okolnost, što običnog čoveka mogu jednostavno otpustiti, jer firma u kojoj radi, prosto nema novca. A onda niske cene u prodavnicama njega ne mogu da raduju.

Situacija sa finansijama u SAD je užasna, političari i ekonomisti otvoreno predviđaju neminovnu katastrofu. Nagla kolebanja tržišta nagore i nadole su takođe verni pratioci snažnih dugotrajnih padova.

Međutim, ako je u srednjoročnom periodu sve, nažalost, jasno, onda je predvideti kretanje tržišta u narednim mesecima gotovo nemoguće. Kako kažu američki trgovci, „na vrhu nema zvona za uzbunu“ – i niko vam ne može tačno raći u kom trenutku će se akcije „ukočiti“ i nezaustavljivo krenuti nizbrdo.

(autor: Oleg Makarenko, za Fakti.org preveo: Srđan Đorđević(

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mila says:

    I kod nas je li,la.Jedino resenje je :sigurna trzista,evroazija,zajedno sa Kinom,Rusijom i Indijom. Mi smo mala zemlja i lako cemo se uklopiti u ta velika trzista,a i kapital iz evroazije nije veliki da se u Srbiju ulaze. Ali ne lezi vraze,vlast je za propalu EU,koja ih je na tron i postavila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *