ОВО ЋЕ БИТИ СВЕТСКА КАТАСТРОФА: Америка чека само сигнал

OVO ĆE BITI SVETSKA KATASTROFA: Amerika čeka samo signal

22 septembra 2019

Nakon napada dronom na Abkaik u Saudijskoj Arabiji, najveće svetsko postrojenje za preradu nafte, izgledalo je kao da je Bliski istok ponovno na ivici rata, piše u analizi Jutarnji list.

Članovi vlade američkog predsednika Donalda Trampa direktno su okrivili Iran, Tramp je najavio da je Amerika poput puške „zapeta i spremna“, ali se zatim “primirio“ i objavio da čeka da mu Saudijci kažu šta žele dalje da učini, piše u toj analizi.Kada je državni sekretar Majk Pompeo stigao u sredu u Rijad, pet dana nakon napada, čak je i najagresivniji član Trampove vlade znatno ublažio svoje stavove i najavio da Vašington i njegovi saveznici tragaju za „mirnim rešenjem“ situacije. U pozadini ovog složenog slučaja kao i uvek nalazi se žestoka bitka Irana i Saudijske Arabije za dominaciju na Bliskom Istoku, zalivski hladni rat, u kojem gotovo da i nema pozitivaca, navodi hrvatski list.

Današnje rastuće napetosti počele su pre nešto više od godinu dana, kada je Tramp odlučio da se Amerika jednostrano povlači iz sporazuma o nuklearnom naoružanju sa Iranom, koji je na tri godine koliko-toliko spustio tenzije u regiji.

Tramp je godinama kritikovao sporazum sa Iranom, verujući da može da postigne bolji, a prilikom izlaska iz sporazuma najavio je kako će pronaći „stvarno, sveobuhvatno i trajno rešenje“ koje bi trebalo da spreči Iran da razvije nuklearno oružje.

Nametnuo je sankcije Iranu, verujući da će Teheran time prisiliti da se vrati za pregovarački sto i pristane na ustupke koje bi potom mogao da prikazuje kao svoj veliki spoljnopolitički uspeh, no ta strategija mu se obila o glavu.

Iran je nakon američkog povlačenja iz sporazuma počeo da se ponaša sve agresivnije u regionu, verovatno da bi demonstrirao prednosti mirovnog sporazuma, ali i kako bi obezbedio da u budućim pregovorima napušteni sporazum bude tek polazna tačka, minimum ispod kojeg se ne ide.

Veći deo agresije Iran je usmerio na najvećeg regionalnog suparnika, ujedno i najodanijeg američkog saveznika u regionu, Saudijsku Arabiju. Iranci su odlucili da Saudijce udare tamo gde ih najviše boli i gde će ceo svet osetiti posledice – proizvodnju nafte.

U maju ove godine neidentifikovani napadači sabotirali su četiri naftna tankera u Omanskom zalivu, od kojih su dva bila u vlasništvu „Aramka“, saudijske državne naftne kompanije. Prema izveštaju Ujedinjenih nacija, napad su odradile izrazito dobro obučene i obaveštene snage. Istraga UN zaključila je da je napad „morao da bude sponzorisan od strane neke države“.

Iako se verovatno radilo o iranskim specijalcima, što su tvrdili i Vašington i Saudijska Arabija, Teheran je zadržao dovoljnu distancu da može da negira bilo kakvu umešanost. SAD su odgovorile slanjem dodatnih 1.500 vojnika u Persijski zaliv, zajedno sa izviđačkim letelicama, ratnim avionima, vojnim inženjerima i drugim snagama.

Mesec dana kasnije napadnuta su još dva tankera, ponovno bez ikakvih dokaza o tome ko su napadači. Ubrzo je došlo i do direktnog sukoba američkih i iranskih vojnih resursa, kada je protivvazdušna odbrana Iranske revolucionarne garde srušila najmoderniji američki izviđački dron „Global Hok“ u Ormuskom moreuzu.Tramp je dan kasnije tvrdio da je sve bilo spremno za odmazdu u vidu avio napada na iranska vojna postrojenja, ali da je napad otkazao u poslednjem trenutku, 10 minuta pre planiranog početka, jer su mu vojni zvaničnici rekli da bi u napadima poginulo do 150 ljudi. Odmazda je dan kasnije izvedena u obliku sajber napada, bez ljudskih žrtava.

Saudijska Arabija na papiru je izuzetno moćna vojna sila, sa trećim najvecim vojnim budžetom na svetu, iza SAD-a i Kine. Ali, u praksi se pokazala kao “papirni tigar“.

U direktnom sukobu Saudijske Arabije i Irana vojni analitičari tvrde da „ne bi bilo pobednika“. Iran ima dvostruko više vojnika od Saudijaca, ali iranski avioni su stari i očajnički im treba modernizacija. S druge strane, Iranska revolucionarna garda ostavlja utisak znatno bolje organizovane vojske i mnogo bolje motivisane.

(Tanjug)

KOMENTARI9 komentara

 1. Miraš says:

  Nakon ovakve analize mogu samo da zaključim: Glup kao Rvat. Kazniće nas zbog ove moje primedbJe pa nas neće nas primiti u EU.

  • Mile says:

   Jeste slaba analiza. Pogledao sam original. Samo su opisivali stanje i ko je šta rekao, a zaključci su izostali. ... Ako SAD i natovske zemlje, Saudijska Arabija, Izrael, zatim još Katar, UAE, Turska, itd. itd. nisu uspeli da svrgnu Asada, kako se uopšte usudjuju da misle o uspehu njihovog napada na Iran??? Ako veoma dobro naoružana saudijska vojska i svi ostali saveznici nisu mogli da slome otpor bosonogih Huta, kako li će se tek pokazati protiv vojske Irana? ... Pre će biti da moćna i bogata S. Arabija ne sme ni da prizna da su ih nakon 4 godine ratovanja porazili Huti, niti da dozvoli mogućnost da njihovo najveće naftno postrojenje pogodjeno je zahvaljujući veštini hutskih siromaha iz pustinje. Zamislite koja bruka bi bila takvo priznanje za S.Arabiju pred ostalim arapskim zemljama, zatim pred drugim državama svetski značajnim proizvodjačima nafte. Takodje SAD sakriva svoju veliku bruku da kombinacija njihovih PVO sistema spavala je i sasvim je zakazala u zaštiti tako značajnog objekta, pa još da priznaju da je pala pod udarem Huta!!! Saveznici SAD i KSA u ovoj situaciji naprosto moraju da ukazuju prstom na neku značajniju silu, dakle na Iran, da bi koliko toliko smanjili bruku i to dvostruku bruku. ... Novi rat na B. Istoku za SAD znači da će ostvariti značajne prihode u milijardama dolara od prodaje naoružanja bogatoj i glupoj vladarskoj kući Saud.

 2. Miraš says:

  Saudijci jesu značajno jači u avijaciji, ali zamislite kako će da padaju njihovi aviončići, kao kante, kad Iran uključi Bavar 373 a imaju i ruske S-300.

 3. Miraš says:

  Interesantnija je tema koje sve ciljeve će Iranci pogoditi sa svojim balističkim raketama. Unapred su najavili da će uništiti 2 amerčke baze (1 u Kataru i još 1 u UAE) i 1 američki brod. Šta ako taj početni zadatak u praksi pomnože sa 2 ili sa 3?

 4. spira says:

  Oni koji su napali bluztnakinje su napali i Saudisku Arbabiju

  • Pravda says:

   Istina.

  • teoretičar says:

   Najzad jedan istomišljenik. Ja se malo šalio a malo tvrdio isto što i vi pre koji dan, ali slaba bila vajda.

 5. Slobodanka says:

  Sjedinjene A. Države su odavno zadale sebi za cilj da slome Iran. Tramp će u jednom momentu doneti odluku o napadu na Iran, a Iran će na to biti spreman, brzo će odraditi mobilizaciju. Američki napad na Iran u prvoj fazi znači bombardovanje iz aviona i sa drugih nosača, ali verujem da će Iran izdržati taj napad. Iran neće pokleknuti.

 6. Mile says:

  Ameri baš dugo prave priliku za napad na Iran, ali na kraju neće uspeti da postignu šta su hteli. Biće bukvalno probušeni iranskim raketama. Ma biće duplo ispuvani što raketama što zbog neuspeha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *