ОВО ЋЕ БИТИ ЖЕСТОКО: Сорош тужио Мађарску због…

OVO ĆE BITI ŽESTOKO: Soroš tužio Mađarsku zbog…

25 septembra 2018

Fondacija Otvoreno društvo, čiji je osnivač milijarder Džordž Soroš, saopštila je da je podnela tužbe Evropskom sudu za ljudska prava i mađarskom Ustavnom sudu.

Tužbe su podnete zbog nedavno usvojenih zakona u Mađarskoj, za koje smatra da su usmereni protiv civilnih organizacija koje rade sa izbeglicama i tražiocima azila, navodi se.Direktor pravnog tima te organizacije Džejms Goldston izjavio je da pravna akcija ima za cilj da se suprotstavi zakonima čiji je cilj da „zastraši i zaustavi nezavisne glasove u Mađarskoj“, prenosi AP.

Zakoni nazvani „Stop Sorošu“ usvojeni su u junu, a predviđaju zatvor do jedne godine za ljude koji pomažu tražiocima azila, dok je u mađarskoj skupštini u julu odobreno uvođenje 25 odsto poreza na finansijsku ili materijalnu pomoć grupama koje promovišu migraciju.

U saopštenju Fondacije navodi se da takozvani zakoni „Stop Sorošu“ krši „garancije slobode izražavanja i udruživanja“ zagarantovane evropskom Konvencijom o ljudskim pravima, zbog čega moraju da se ukinu, prenosi portal Politiko.

„Otvoreno društvo podnelo je tužbe pred Ustavnim sudom i Evropskim sudom za ljudska prava istog dana, pre nego što će da čeka odgovor mađarskih sudova, zbog aktuelne štete koju je to zakonodavstvo učinilo i zbog toga što su sudovi Mađarske postali sve cešći ne žele da izazivaju Vladu“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Fondacije Patrik Gaspard smatra da će novo zakonodavstvo zaustaviti samo jednu stvar – demokratiju.

KOMENTARI3 komentara

 1. Deda Micko says:

  Sorki je konacno nasao motiv da zivi jos 100 godina. Ako Tramponja umre, mogao bi da isprosi Melaniju, para ima, a zene retko zelembacima kazu ne.

 2. Velika Metla says:

  Tik.....tak....tik.....tak....tik....tak....! Jedino će ti se crvi obradovati!

  • Dani says:

   Nece!Nemaju zeludac da provare ovakvu strvinu.Jadni crvici povraca ce od gadluka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *