ОВО ЋЕ ДОТУЋИ ХРВАТЕ: Ево доказа да је Анте Старчевић Србин – ЛИЧАНИН! А ОНДА ЈЕ ПОСТАО ОТАЦ ХРВАТСКЕ НАЦИЈЕ!

OVO ĆE DOTUĆI HRVATE: Evo dokaza da je Ante Starčević Srbin – LIČANIN! A ONDA JE POSTAO OTAC HRVATSKE NACIJE!

8 marta 2018

Ante Starčević je rođen 1823. u Žitniku pored Gospića od roditelja Srba. Majka Milica, rođena Bogdan iz Široke Kule je neposredno pre udaje za prvog muža prešla u katoličku veru, a otac Jakov je bio iz Pazarišta, sela pokatoličenih Srba, potomak hercegovačkih Starčevića o čemu postoje i pisani tragovi.

Obrazovanje je započeo u pučkoj školi u Klancu, a potom ga preuzima i obrazuje stric Šime Starčević. U školi su se sprdali s njim, i sigurno ne bez razloga, nazivali Vlahom. Navodno je bio izuzetno bistar, ali mu to ipak nije bilo dovoljno da upiše istoriju kao što je želeo. Nakon gimnazije u Zagrebu, upisao je teologiju u Pešti koju završava kao doktor filozofije. Iz nekog razloga nije želeo da se posveti svešteničkom pozivu te podnosi molbu za mesto profesora matematike na beogradskom Liceju (gimnaziji). Odbijen je i pored toga što je molbu sastavio na ćirilici i potpisao kao “doktor mudroslovija“. Pokušao je da dobije i mesto predavača na zagrebačkom univerzitetu, ali ponovo bez uspeha. Oprobao se i kao pesnik i satiričar, ali je i tu prošao poprilično nezapaženo. Nakon toga se zaposlio u kancelariji advokata Šrama. Najzad je pronašao sebe u politici, osnivajući zajedno sa Eugenom Kvaternikom izrazito nacionalističku Stranku Prava na čijem čelu je ostao do svoje smrti. Ne obazirući se na istorijske činjenice, zastupao je radikalnu ideju Velike Hrvatske od Alpa do Timoka, uključujući i severnu Albaniju…

DOKUMENTACIJA PO PRVI PUT U JAVNOSTI.

Picture

Ante Starčević Ministarstvu prosvete – prijavljuje se na kurs za profesora matematike.,,Što se tiče jezika, u kome se imaju znanosti predavati, držim dosta to napomenuti da sam rodom Ličanin.“

Izvor:
Mesto čuvanja originala, Arhiva Srbije pod brojem : (Licej – L 1838-1863, P.981, od 30.VIII 1851).

Picture

„Čovek koji je iz ličnih frustracija Srbe nazivao „sluganjskom pasminom“, sam se potpisao na molbi „ponizni sluga“.

Molba Anta Starčevića beogradskom Liceju, da bude primljen za profesora matematike. Tada još uvek nije bio Hrvat, čak ni politički, nego se izjašnjavao geografski, kao Ličanin. Nakon odbijanja molbe, postaje težak srbofob i na kraju začetnik ustaške ideje, te se slavi kao „otac Domovine“ u Hrvatskoj.

Ekskluzivno, po prvi puta u serbskoj javnosti, fragmenti pisma Anta Starčevića, Visokom Knjaževskom Popečiteljstvu, mesto čuvanja originala, Arhiva Srbije pod brojem: (Licej – L 1838-1863, P.981, od 30.VIII 1851).

Picture

FOTO GALERIJA
,,Visoko Knjaževsvo Popečiteljstvo“Ante Starčević Ministarstvu prosvete – prijavljuje se na kurs za profesora matematike.
Visoko Knjaževsvo Popečiteljstvo,
Na natečaj, koji je visoko Popečiteljstvo 23. srpnja t.g. za stolicu iz matematičkih znanosti na beogradskom Liceu razpisalo, podpisani, osećajući u sebi snagu, za moći službu s napomenutim mestom skopčanu dostojno obnašati, usuđujem se moju preponiznu molbenicu prikazati, i prositi, da bi mi visoko Popečiteljstvo to mesto podeliti dostojalo.
Razloga, na koje bi u tu svrhu, prošnju oslonio,ne imam izvan toga, da sam još god.1848. iz ovih znanosti stroge izpite podneo,što će visoko Popečiteljstvo uvideti iz proklopljenoga pod 1 ) prepisa doktorske povelje.1
Što se tiče jezika, u kome se imaju znanosti predavati,držim dosta to napomenuti da sam rodom Ličanin i da sam u jugoslovenskom književnom jeziku u god.1849. za učitelja iz mudroslovja na Zagrebačkoj akademiji tako, da sam zboru mojih pismenih i ustmenih odgovora na predložena pitanja, na prvom mestu bečkom Popečiteljstvu predložen, što će visoko Popečiteljstvo iz svedožbe pod 2) uvideti 2. Rešenje ove stolice još ni sad nije došlo.
Znanosti druge, u odsek mudroslovni spadajuće i druge jezike, kojih pet znam,u ovu svrhu, suđinm da nije vredno pominjati.
Ako mi visoko Popečiteljstvo to mesto poveri, nastojati ću rečju i činom, da očekivanju Popečiteljstva odgovorim.
Međutim moju poniznu prošnju svesrdno preporućujuć, s dubokim iskrenim štovanjem ostajem
Visokog Popečiteljstva
ponizni sluga
Antun Starčević
doktor iz mudroslovja

Original. AC. MPs. 1851 , II. 365.
—————–
Napomena: Pismo je pisano ćirilicom
1 I 2 Prilozi se izostavljaju.
3 Ante Starčević (1823 – 1896 ),teoretičar i ideolog Stranke prava u Hrvatskoj.

Izvor i naziv dela:

Licej 1838 -1863 Zbornik dokumenata,arhivska građa o univerzitetu u Beogradu

Autor: Redakcija Dr.Radoš Ljušić

Štampa: Univerzitet u Beogradu Savremena administracija
Godina: 1988. Beograd
Pismo: ćirilica

Srbska kraljevska arhiva

srbski.weebly.com

KOMENTARI6 komentara

 1. Nebeska Srbija says:

  Nista novo,na nasu zalost su i Hrvati,Srbi.

 2. Miroslav says:

  Pre su svi bili Srbi. Vremenom su se otuđivali i uzimali razna imena za nove nacije. Svedoci smo kako Srbi iz Crne Gore nisu više Srbi već Crnogorci. Budaleština. Tako su i Hrvati nastali uzevši katoličanstvo za veru, tzv bošnjaci ili Srbi koji su prešli na Islam i ostali. Na kraju, svi se razumemo međusobno što je nepobitan dokaz da je to pre bio JEDAN NAROD.

 3. RASPUCHIN says:

  Možete pokazati još milijardu nekakvih papira kao dokaz ali nikada nećete razumjeti 'rvate i Vatikan. U svemu ovome je još žalosnije što ne pitate SRBE prognane iz "lijepe njine" šta su i kakvi su 'rvati a posebno oni koji su nekada bili srbi pa pokatoličeni. Nema vam o tome blagog pojma Lazanski i slični j"U"gosi.

 4. Djordje says:

  Uuu kao da nismo znali da su ustase pokatoliceni srbi. Prvo cela kuevatija govori srbskim jezikom i oni misle i dodvoravaju se vatikanu samo zbog usluga vatikanskih fratara jer ih od malena kara. Izmet srba zavrsava u katolicanstvo iz tih razloga da bi se guzili sa fratarima vatikana gnezdo razvrata i djavola.

 5. goran says:

  Nista novo, pa o tome je pisao jos Skerlic.

 6. Ognjen says:

  Od svih Hrvata najgori su Srbi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *