ОВО ЋЕ РАЗБЕСНЕТИ И ДОТУЋИ ХРВАТЕ: Срби стварали хрватску државу

OVO ĆE RAZBESNETI I DOTUĆI HRVATE: Srbi stvarali hrvatsku državu

20 novembra 2017

Više nema sumnje da televizijska serija „Senke nad Balkanom“ nikog nije ostavila ravnodušnim. Ne samo zato što nas vraća u prošlost, vraća sećanje na Jugoslaviju i Beograd od pre stotinu leta, što se u njenoj priči pojavljuju istorijske ličnosti koje su za sobom ostavile misterije i čija imena već decenijama koketiraju sa raznoraznim legendama poput generala Vrangela, Mustafe Golubića, Ante Pavelića i princa Đorđa Karađorđevića, nesuđenog kralja Srbije, generala Petra Živkovića… Niko nije ostao ravnodušan, valjda i zato što ne spadamo u one srećne narode čija je istorija duhovita i laka, operetska jednočinka, za razliku od naše teške drame u kojoj jedan krvavi čin, unedogled, biva zamenjen drugim, još krvavijim. U svemu oskudevamo ali smo istorijom bogati. Mogli bismo da je izvozimo.

Tih godina, u koje nas uvode „balkanske senke“, svetska ekonomska kriza nije zaobišla ni nas. Posledice: kriminal je cvetao svuda a u politici haos… U Evropi je malo država imalo tako šaroliku i tako „prenaseljenu“ političku scenu kao što je bio slučaj sa Kraljevinom SHS, odnosno Kraljevinom Jugoslavijom.

– Stranka i strančica – rekao je jedan duhoviti poslanik, iz tog vremena, u Narodnoj skupštini – ima toliko koliko naša zemlja ima reka, potoka i potočića…

I sve te „stranke i strančice“ nesmetano su propagirale svoje ideje, političke programe, čak i onda kad ti programi nisu bili u skladu sa opštedržavnim interesima, štampale novine i knjige bez ikakvih problema sve do 6. januara 1929, kada je kralj Aleksandar uveo diktaturu.

Kako su se odvijali događaji koji će primorati kralja da raspusti Skupštinu i ukine Ustav?

BIO je 20. jun 1928. godine. Sednica Skupštine je počela u 9.40. Davane su uobičajene primedbe na zapisnik s prethodne sednice. Javljali su se za reč poslanici Hrvatske seljačke stranke, Ljuba Meštrović i Ivan Pernar, koji su stavljali primedbe da su na sednici prethodnog dana poslanici Toma Popović i Puniša Račić rekli kako će padati glave, čime je stvarana atmosfera ubistva. Toma Popović je dobacio da su govori Stjepana Radića sa skupštinske govornice takvi da pristaju jednom kočijašu:

„Ako vaš vođa, ako Stjepan Radić, koji bruka hrvatski narod, ako produži i dalje sa vređanjem, ja vam jamčim da će njegova glava pasti ovde (gromoglasni protesti). Za to neće biti kriva Srbija, neće biti krivi Srbi, nego ćete biti krivi vi, koji niste dresirani!“

Zbog tih izgovorenih reči, sednica Narodne skupštine je prekinuta i Toma Popović kažnjen je opomenom. Posle desetak minuta sednica je nastavljena. Javio se Puniša Račić.

…Uvrede na njegov račun padale su iz opozicionih klupa. Najagresivniji bio je Pernar, koji je upadicama neprestano prekidao govornika. Račić u početku nije reagovao i nastavljao je da govori, sve dok Pernar nije uputio najtežu uvredu.

„Izjavljujem pred svima vama da nikada srpski interesi, od kada ne pucaju puške i topovi, nisu bili više dovedeni u opasnost, nego sada. (Velika graja). I gospodo, kao Srbin i narodni poslanik, kad vidim opasnost prema svojoj naciji i otadžbini, otvoreno kažem da ću upotrebiti i drugo oružje, kad treba da se zaštite interesi Srpstva. (Graja i dobacivanje Pernara; Opljačkali ste begove!).

Račić tada prekida govor i pretećim glasom traži od Pernara da povuče reč. Prilazi govornici i zahteva od predsednika Skupštine da kazni Pernara, „ili ću ja njega da kaznim“. Predsednik Skupštine Ninko Perić u tom momentu prekida sednicu. Kada je Račić u 11.25 izvadio revolver, prišli su mu poslanici Marko Vujačić i Miloš Tupanjanin u nameri da ga spreče. Račić, sav crven u licu, doviknuo je: „Ko bude pokušao da se stavi između mene i Pernara, poginut će“, a zatim, obraćajući se Pernaru: „Ustani i izvini se!“ Ovaj to ne shvata ozbiljno i ćuti. Račić tada puca u Pernara, koji pada ranjen. Basariček prilazi Račiću da ga spreči, a ovaj ga jednim metkom usmrćuje. Treći metak pogađa Stjepana Radića, koji je ranjen, a četvrti Ivana Granđu, koji je hteo da zaštiti svoga predsednika. Pavle Radić prilazi razjarenom Račiću, a ovaj i u njega puca. Nastaje panika, bežanje poslanika iz sale, intervencija lekara… Račić se u tom metežu neopaženo izgubio iz sale. Žalostan bilans tog zločina su dva mrtva i tri ranjena poslanika HSS.

Radić sa suprugom

ČIM je obavešten o zločinu u Skupštini kralj Aleksandar odlazi u Opštu državnu bolnicu i na Hirurškom odeljenju posetio je ranjenog Radića. Pored Radićevog kreveta ostaje skoro pola sata. Pokušavao je da ga uteši: „Ne bojte se, sve će biti u redu.“

Sutradan, vodeći beogradski listovi objavili su da je Radić poljubio Aleksandra u ruku, a ovaj njega u čelo. Izlazeći iz bolnice, naredio je da ga stalno obaveštavaju o stanju ranjenih poslanika. Kada se susreo sa ženom ubijenog Pavla Radića, inače sinovca lidera HSS, kralj je zagrlio i izjavio je saučešće i zamolio da mu dozvoli da on izdržava dva njena deteta.

Dve nedelje posle ovog krvavog pira do kralja Aleksandra su počele da stižu informacije kako poslanici Seljačko-demokratske koalicije pripremaju narod na otcepljenje i stvaranje nezavisne države, a da se Stjepan Radić sprema da 7. jula napusti Beograd i da po dolasku u Zagreb saopšti proklamaciju o otcepljenju Hrvatske.

Seljačko-demokratsku opoziciju činile su Hrvatska seljačka stranka, na čelu sa Stjepanom Radićem, i Samostalna demokratska stranka Svetozara Pribićevića.

KRALJ je protiv sebe i Kraljevine imao dva ozbiljna protivnika. Stjepana Radića, potomka srpskih prebeglica iz Bosne koji su po prelasku u katoličku veru postepeno postali Hrvati, koji se skoro na volšeban način vinuo do neslućenih političkih visina i postao de fakto vođa hrvatskog naroda. Malo veštinom, a malo više demagogijom, on je oko sebe, prvo, okupio seljake i praktično ih mobilisao za ciljeve hrvatske nacionalne politike. Negirajući Srbe, on je među hrvatskim seljacima još više raspalio stotinama godina postojeća antisrpska raspoloženja… I Svetozara Pribićevića, jedno vreme miljenika kralja Aleksandra, prvog ministra policije nove Kraljevine, koji kada se našao u savezu sa Stjepanom Radićem, postao je preko noći najveći neprijatelj „srpskog kralja“, svih političkih stranaka u Srbiji, pa i same Srbije. Ta mržnja u mnogo čemu nije bila samo stvar politike, pa su mnogi u čitavom promenjenom držanju Pribićevića videli i izraz povređene sujete i neobuzdanosti temperamenta, želje da po svaku cenu ostane dominantan na političkoj sceni, pa makar to bilo po cenu izneveravanja samog sebe. Pribićević je bio za to da se Srbi u Hrvatskoj okrenu Zagrebu i Hrvatima, a ne Beogradu i Srbiji, i da sa Hrvatima učestvuju u preuređenju države.

Pavle i Stjepan Radić, vođe Hrvatske seljačke stranke

NOĆ uoči 7. jula u dvoru Karađorđevića u Beogradu bilo je živo. Kralj je najpre pozvao čelne ljude najvažnijih političkih partija, Antona Korošca koji je bio na čelu Slovenske ljudske stranke, Mehmeda Spahu, vođu Jugoslovenske muslimanske organizacije, i Ljubu Davidovića, predsednika Demokratske stranke. Njihova zajednička procena je bila da je realna mogućnost da Radić proglasi nezavisnost Hrvatske. Kralj odlučuje da pozove Svetozara Pribićevića. Šta je o tom susretu pričao Aleksandar, zabeležio je Ivan Meštrović u knjizi sećanja „Uspomene na političke ljude i događaje“:

„Pozvao sam k sebi Svetozara Pribićevića, kao Radićevog saradnika i potpredsednika te njihove Koalicije, pa sam mu rekao:

Gospodine Pribićeviću, idite Radiću u Sanatorijum, pa mu izručite moju poruku da nemam ništa protiv toga da ide u Zagreb, ali da pre toga da izjavu da je za državnu celinu, a kako će se preurediti, da ćemo pristupiti pregovorima kad on ozdravi. Ako ne bude hteo pristati, on onda neka uradi kako misli da je bolje za Hrvate. A Vama, gospodine Pribićeviću, kažem da vojska neće izaći na ulicu da puca u narod. Ja ću vojsci narediti da se povuče, a Vi i Radić činite šta mislite i nosite odgovornost za odvojenu Hrvatsku.

Otišao je i iskrivio moju poruku Radiću, rekavši mu da ga neću pustiti da ide u Zagreb pre nego što da izjavu da je za jedinstvo, a bude li se u tome predomislio da ću povući vojsku u Srem i Bosnu, odvesti iz Hrvatske sve vagone i lokomotive, a onda Radić i Hrvati neka se prsaju, kako znaju u toj njihovoj republici.

Zato sam, kad se Pribićević vratio, naredio Jankoviću (ministru Dvora) da pribeleži naš razgovor. Kad je Pribićević protestovao, rekao sam da nemam više u njega poverenje, jer da on izvrće reči. I onda je Janković beležio Pribićevićevu izjavu, u ime Seljačko-demokratske koalicije, koja se izjasnila za državnu celinu.“

MIKROFON ISPOD KREVETA

NA Meštrovićevo pitanje ko je njemu, kralju, saopštio razgovor između Radića i Pribićevića u bolnici, kad nije bilo svedoka i da li je siguran da mu je tačno preneseno šta se tamo govorilo, kralj je odgovorio: „Ja sam razgovor imao posle pola sata. U Radićevoj sobi bio je skriven jedan mikrofon. Posle toga znate kako je teklo. Radić nije proglasio republiku, nego je, siromah, umro, davši izjavu da prihvata zajedničku državu…“

(Ivan Miladinović, Novosti)

KOMENTARI9 komentara

 1. R.Srpska says:

  Vatikan ih je korumpirao parama i polozajima da slabe Kraljevinu i traze svoju drzavu. Hrvati se smeju imenu Svetozar iako je ovaj Pribicevic isti "hrvat" ko sto su i oni u 80% slucajeva ali je i kako se vidi, zasluzan za "hrvacku"(citaj:vatikansku) stvar.

  • padre says:

   Prestanite više sa tim Vatikanom, da nismo tako glupi, ne bi nam mogao ništa!Niakve veze vera nwma sa svim time, nego je koriste za čisto ovozemaljske cilje i naši i njihovi sebićni gramzivi ljudi bez vesti i morala!

 2. Zoran says:

  Umesto da SRBE dotuce to sto pravili hravstku drzavu, Srbi kazu da ce dotuci Hrvate. A sto, budale, zivota ti?

 3. zig says:

  hrvatska je imala nekoliko velikana, uvek poreklom srbi, bas cudno, srbe mrze a oni ih kroz istoriju vode. stjepan radic, ban josip jelacic majka srpkinja, i jos mozda po neki. ovo iz devedesteih je prva cisto hrvatska garnitura, da li je bas cista !??

  • R.Srpska says:

   Tudjman je madjarski jevrej. Ako se pogleda sta se desava nakon svakog vojnog puca i instaliranja nelegaln, prozapadne, kvazi-demokratske a zapravo fasisticke drzave,vidis jevreja kao predsednika- Porosenko u Ukrajini, Tito, Jelcin, Lenjin, Sakasvili, cini mi se i Kucan, Haradinaj i Taci su se konvertovali u jevreje...to je populacija koja naseljava svaku drzavu i amglosaksonsko-vatikansko-jevrejski tumor Sveta koristi se tom cinjenicom i njihovom medjusobnom povezanosti .

   • Pitagora says:

    A Đoka Balašević?! Čudno bi bilo da nije Ješa, kada je dosad mogao da bude SVE OSTALO...

   • arso says:

    Ne mesaj prave Jevreje i Hazare, Tudjman je Hazar. Zasto tolika mrznja prema Rusima i Srbima je to sto je ta Hazarska drzava postojala na teritoriji danasnje Ukraine i bila je izmedju Rusije i Otomanske imperije. Prihvatili su Judeizam kao religiju da bi mogli trgovati sa Rusima i Turcima. Posle nekih 200 godina Rusi su ih okupirali, Zato danas u Rusiji imamo "TOLIKO JEVREJA", tacnije Hazara. Zasto mrznja prema Srbima,Sadasnje oblasti Donjetske oblasti, istocna ukraina dobrim delom naseljavaju Srbi, koji su se u seobama naselili bas na te prostore.Roksildi, Sorosi sve su to Hazari. Ovo je samo namirivanje dugova iz proslosti a mi na ovim prostorima smo topovsko meso u igri drugih, gde smo jedni na druge nahuskani. Nek neko kaze da I Hrvatska i Srbija nisu realno "OKUPIRANE".Da ne pominjem ostale marionetske "Republike".

 4. Pitagora says:

  Srbi su i 1991 "stvarali" hrvatsku državu svojim glupačkim i nedoslednim držanjem. Ne vidim kako to može "dotući" Hrvate, ali nešto suprotno odnosno obratno sasvim je moguće, i provereno...

 5. Gagi says:

  Potomak tog Pribicevica je "nas" ambasador, verovatno je to pozitivna istorijska nagrada. Doduse, i Kralj Aleksandar kao i njegovi potomci nisu nasi. Ovih dana gledamo kako je stradao Princ Djordje Karadjordjevic, samo zbog toga sto je u sebi imao hriscansku iskrenost i postenje za sebe i narod kojem pripada.Prosto je neverovatno kako dokazani istorijski gubitnici imaju nadljudsku energiju da se ponovo aktiviraju i donose nam zlo. Zlo i losa energija je pobednicka, nije potrebno puno napora da se dodje do cilja. Napor je biti COVEK, e, to nije lako.Medjutim, nesvesno covek oseca sta je sustina, primer sahrane Patrijarha Pavla. Ziveo casno, umro lako,naroda puno. Nije pljackao, bio duh ovog naroda i odan svojoj majci Srbiji.Nema nikakve razlike izmedju hrvatske drzave i "nasih politicara".Izuzetno je bitno da se otme od svoga, od najrodjenijeg,e, to je sustina. Da ja budem bolji. U cemu si to bolji? Sta ce vam ljudi milioni,i pored njih ste prazni. Srpstvo, JA, su milioni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *