ОВО ЋЕ РАЗБЕСНЕТИ КИНЕСКОГ ЗМАЈА: Вашингтон шаље огромну количину оружја на Тајван

OVO ĆE RAZBESNETI KINESKOG ZMAJA: Vašington šalje ogromnu količinu oružja na Tajvan

6 avgusta 2021

Administracija Džoa bajdena je obavestila Kongres da priprema sporazum sa Tajvanom prema kojem bi na ostrvo bilo isporučeno oružje u vrednosti 750 miliona dolara.Prema izvorima iz Kongresa koji su upoznati sa situacijom, radi se o prodaji 40 samohodnih artiljerijskih oruđa M109A6 „Paladin“ kalibra 155 mm, kao i municije i prateće opreme.

„Ako se posao dovrši, ova predložena prodaja pomoći će modernizaciji tajvanske artiljerijske flote, jačanju sposobnosti samoodbrane da se suprotstavi sadašnjim i budućim pretnjama“, rekla je portparolka Bele kuće.

Upućeni izvori kažu da je predsedavajući Senata za spoljne poslove Robert Menendez već odobrio predloženi sporazum kroz neformalni proces pregleda od strane namenske komisije. Menendez vidi transfer oružja na Tajvan kao „još jednu izjavu ozbiljne namere Bajdenove administracije da razvije pravu strategiju u Indo-Pacifiku i njenu posvećenost podršci našem savezniku Tajvanu“, rekao je izvor.

SAD su dugo snabdevale ostrvo oružjem prema odredbama Zakona o odnosima sa Tajvanom. Zemlja ima podršku obe partije za isporuke oružja Tajvanu. Prošlog oktobra, Trampova administracija obavestila je Kongres o navodnoj prodaji oružja Tajvanu u iznosu od 1,8 milijardi dolara. Administracija je prethodno odobrila nekoliko velikih ugovora o naoružanju vrednih više od 13 milijardi dolara, uključujući lovce F-16, tenkove M1A2T Abrams, sisteme Stinger MANPADS i torpeda MK-48 Mod6. Takođe, brodovi američke mornarice redovno plove Tajvanskim moreuzom, demonstrirajući podršku nezavisnosti ostrva.

Kritika sporazuma

Mogući dogovor naišao je na neodobravanje Pekinga, koji na Tajvan gleda kao na svoju „pobunjeničku provinciju“.

„Predloženi sporazum šalje pogrešne signale tajvanskim separatističkim snagama i ozbiljno narušava kinesko-američke odnose, kao i mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu. Kina će odlučno preduzeti odgovarajuće i neophodne protivmere u skladu sa razvojem situacije“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Nezavisni novinar Ben Norton, koji se bavi spoljnom politikom SAD, kritikovao je odluku Bele kuće, nazivajući postupke Bajdenove administracije nastavkom politike njegovog prethodnika, Donalda Trampa.

„Bajdenova administracija nastavlja tamo gde je Tramp stao, ubrzavajući novi Hladni rat sa Kinom nudeći Tajvanu oružje u vrednosti 750 miliona dolara. Dvostranački imperijalizam je najmoćnija i trajna sila u američkoj politici”, piše novinar.

Biden hoće da razbesni zmaja

U aprilu je predsednik Bajden poslao nezvaničnu delegaciju na Tajvan u znak podrške ostrvu. Stejt department je u aprilu takođe saopštio da je agencija „objavila nove smernice za angažovanje vlade SAD sa tajvanskim kolegama kako bi podstakla angažovanje vlade SAD sa Tajvanom, odražavajući naš produbljeni neformalni odnos“.

Očekuje se da će potpredsednica SAD Kamala Haris otputovati krajem meseca u Singapur i Vijetnam radi razgovora o bilateralnim trgovinskim i bezbednosnim pitanjima. Očekuje se da će putovanje biti deo napora SAD da obuzdaju Peking.

(Pravda)

KOMENTARI4 komentara

 1. Rista says:

  Svi precednici Amerike prodaju oružje gde god je moguće. To danas svi koji mogu na ovom svetu rade na prvom mestu. Najjača industrija sveta je vojna industrija. Tramp je bio još bolji od Bajdena. Ne sećam se tačno, ali on je Saudijcima oma uvalio neko oružje za PAR stotina milijardi dolara. Bajden je sitna riba jer mu Tramp oteo Saudijce i danas ne može da im proda za milijarde dolara jer bi bilo previše. Saudijci su inače i usput deponija smeća američkog naoružanja , samo što oni to smeće plaćaju debelo. I Kina je plaćala američko smeće 20 godina a onda je rekla da im više ne treba jer imaju sada i svoga smeća za obnovu materijala i već šta se dobija iz prerade otpada i smeća. A negde oko dvaes punih godina, ogromni prekookeanski trgovački brodovi nosili staklene đinđuve iz Kine u Ameriku a vraćali se puni američkog deponijskog smeća. Za uzvrat što Kina prestala da uvozi američko smeće, Kina je prihvatila da uvozi GM soju koju Američki farmeri proizvode u ogromnim količinama a usput da malo da i svoga agrara Americi i da na tim poljima i Kina seje GM soju uz investicije američkih dolra. Tako dolari polako rastu i u Kini a ne samo u štamparijama kako kažu naši ratari. Ta amero-kineska soja je Monsanto profila ili Bajer nemačkog profila. Nemački Bajer je inače kao kupio američkog Monsanta, tek da vas potsetim. Ne znam kako ga je kupio jer su vlasnici i Bajera i monsanta Amerikanci i po koji Švaba, to jest, isti ljudi. Valda je to Tajna Svetska vlada, šta li je. To naši ratari koji ovde komentarišu tako zovu - TAJNA(brale)Svetska vlada. Znači svetska tajna vlada ujedinila Bajera i Monsanta a nemačke milijarde očle u meriku. Zato i Bajden, koji je verovatno sigrač Tajne Svetske Vlade(po srpsko-ratarskom jeziku, jel) prodaje Tajvanu puške a Tajvan je sigurno jako oduševljen što mora da smešta američko naoružanje i po avlijama svojih odbeglih kineščića. Doduše, oni nisu baš odbegli, oni tamo oduvek žive ali oni što dobili batina posle Kineske Revolucije pobegli na Tajvan i sada komanduju tamošnjim kineščićima uz pomoć Tajne Svetske vlade koja je toliko tajanstvena, da niko o njoj ništa ne zna. Čak ni ja.

 2. Rista says:

  Međutim ima u ovom članku još jedna fina "crtica" a to je Vijetnam. Tramp nije stigao da se bavi previše i sa Vijetnamom, mada ga je podržao kada je Vijetnam zatražio ostrva koja je poklonio Kini kada se borio protiv Amerike a Kina pomagala Ho Šimiku toliko da čak dobila i ostrva na poklon. Onda Amerika kao prvo "pružanje miroljubive" ručice Vijetnamu, kaže Vijetnamcima da je rat bio rat, ali da nije fer da Kina dobije na poklon ostrva i tu se oma napravi "scenario" da je Vijetnam dao Kini ostrva samo privremeno ali Kina neće da ih vrati danas. E baš ako. Ali nije to ono najvažnije, najvažnije je da je Amerika okrenula Vijetnam i Vijetnamce protiv Kine. Čudo bre. Danas je Vijetnam ogorčeni neprijatelj Kine. Vijetnam je samo jednom dao svoje teritorije ali Rusija je to uradila već dva puta. Jednom je dala Aljasku Americi a drugi put sve sporne granične teritorije Kini. Danas Rusi pomalo tvrde da nisu plaćeni dovoljno za Aljasku, da je to bilo privremeno dato Americi i da Amerika treba da vrati Aljasku. Kao sledeće, uskoro će Ameri nagovoriti Rusiju da traži nazad sve teritorije koje je Putin dao Kini kada je upao u govna. Tako se očigledno i na naše oči anakonda polako obavija i oko Kine. Ameri će u te svrhe iskoristiti i Rusiju a Kinu će tajnim kanalima nagovarati da ne vraća teritorije Rusiji. To budućnost ali nije daleka. To je verovatno post Putin era. I ovo oko kineskih ostrva koje Vijetnam traži nazad je post Ho Ši Min era. Danas su Vijetnamci sve više prijatelji Amerikanaca. Ah da. Sudeći po stavovima mojih "neprijatelja" NIJE TO AMERIKA, nego Tajna Svetska Vlada. O toj vladi, tvrde naši ratari, niko ništa ne zna, ali se zna da su to Židovi koji vladaju Svetom. Mao je bio takođe Židov, samo imo azijatsko lice, valjda greškom prirode. A jeste bio Jevrej jer se tajno sastao sa Rotšildom. Ovo "tajno" je nekako isplivalo na površinu pa više nije tajna, samo još naši ratari da to saznaju. Aj dobro. Meni svejedno kako će ko to zvati.

 3. Vule Žvalavi says:

  Ako se uključi Srbija na strani Kine sa ratnom mornaricom zaludna je američka prodaja oružja Tajvanu.

 4. Zoran says:

  Lakse vam padne muka kad se raspisete. :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *