ОВО ЋЕ ВАС ШОКИРАТИ! Нећете веровати ко је наговорио Милошевића да у Србију дође Вокер са ОЕБС-ом!

OVO ĆE VAS ŠOKIRATI! Nećete verovati ko je nagovorio Miloševića da u Srbiju dođe Voker sa OEBS-om!

15 maja 2017

Sastanak nekadašnjeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića i tadašnjeg predsednika Ruske Federacije Borisa Jeljcina koji se dogodio u Moskvi pred samu eskalaciju sukoba na Kosovu, prema rečima našeg izvora, bio je ključan za dolazak misije OEBS-a.

– Nije Slobodan Milošević imao mnogo izbora, bukvalno je bio nateran da pristane da OEBS i Voker dođu u našu zemlju. Nerado je on to prihvatio, ali Jeljcin je bio nepokolebljiv, tvrdio je da je OEBS neopohodan Srbiji, da će biti mnogo predstavnika zemalja koje su prijateljski nastrojrne prema nama. Milošević je delom poverovao u sve to, ali bio je vrlo skeptičan. Na kraju je Jeljcin oštro poručio Miloševiću: „Moraš da prihvatiš OEBS” – priča naš izvor.

Da su se stvari doslovno tako odigrale, za „Alo!“ potvrđuje i Živadin Jovanović, bivši ministar spoljnjih poslova Srbije i svedok svih tadašnjih dešavanja.

– To je sve tačno, znam za taj satanak u Moskvi. Tada je Jeljcin uveravao Miloševića da mora da prihvati tu misiju, iako je Milošević govorio da na Kosovu već postoji međunarodno-diplomatsko prisustvo preko predstavnika stranih ambasada iz Beograda. Milošević zaista nije lako prihvatio novi zahtev da se tamo instalira misija OEBSa-a. Jeljcin je uveravao Miloševića da će biti i predstavnika iz Rusije i ostalih prjateljskih zemalja, da to ne treba da bude problem za Jugoslaviju i to je prihvaćeno – počinje priču Jovanović.
On dalje navodi da se vrlo brzo pokazalo da cilj te misije nije da verifikuje stanje na Kosovu, što je stajalo u pismenom ugovoru, već da izazove oružani sukob.

– OEBS je na pritisak Amerike odlučio da na čelu misije bude Vilijam Voker i misija se nije držala svog mandata, nije imala ulogu verifikatora, nego je pod vođstvom Vokera i uz pomoć njegovih prvih saradnika Britanaca u stvari pripremala oružanu agresiju NATO. Bilo je dosta muka da se misija i Voker privole da poštuju dogovor i mandat koji je bio i u pismenoj formi, ali oni su stalno izlazili iz tog mandata i pretvorili su se u mehanizam za proizvodnju drame, dramatičnih vesti s Kosova i Metohije. Njihov cilj je bio da dižu tenziju, a žmurili su na to da se srpske i jugoslovenske vlasti ponašaju sasvim normalno, u skladu sa zakonima. Voker i ostali koji su bili uz njega samo su dramatizovali situaciju, proizvodili svakojake slučajeve poput Račka radi dizanja tenzije, sve je bilo usmereno da se javnost pripremi i poveruje da tamo nema drugog rešenja osim oružanog napada NATO. Misija i Voker su bili privezak NATO koji je bio u direktnoj službi Alijanse – svedoči Jovanović.

Ranta: Pritiskali su me zbog Račka!

Finski patolog Helena Ranta izjavila je za „insajder.net“ da stoji iza izveštaja o Račku koji je objavljen u martu 1999. Ona je navela da su na izveštaj pokušavali da utiču tadašnji šef verifikacione komisije Vilijam Voker, ali i drugi diplomatski krugovi, kao i predstavnici Srbije. – Voker je želeo da se moji nalazi i nalazi mog tima više slažu s njegovim izveštajem, da imenujem krivca za Račak. To nisam mogla da uradim jer sam ja naučnik, ne političar, diplomata ili nešto drugo – rekla je Ranta.

– Imao je neke olovke u ruci, koje je polomio i bacio na sto ispred mene. Detinjast postupak. Nije me gađao olovkama. Naravno, on to negira, ali više osoba je bilo prisutno na tom sastanku – kazala je Ranta.

Dačić: Pravnim sredstvima protiv Vokera

– Srbija je pogrešila što je procese protiv onih koji su direktni krivci za bombardovanje naše zemlje vodila pred domaćim sudovima i zato treba da proučimo sve pravne mogućnosti da se protiv Vilijama Vokera preduzmu sve mere – izjavio je juče prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Dačić je podsetio da su nove vlasti posle 5. oktobra 2000. poništile sve ranije donete presude u vezi sa onima koji su odgovorni za bombardovanje, a da se od tada na tom planu ništa nije dešavalo.

– Ovde postoji velika odgovornost zato što su laži u vezi sa Račkom bile direktan povod za bombardovanje Srbije, koje je bilo nelegalno. To je bila agresija, jer Savet bezbednosti UN nije doneo nikakvu odluku o tome – rekao je Dačić.

Alo

KOMENTARI6 komentara

 1. punca says:

  Jeljcin je 1992.god. dao sankcije Srbiji . Boris Jeljcin zahvalio je tadašnjem predsedniku Evropske komisije Žaku Deloru na podršci za prijem Rusije u Međunarodni monetarni fond(MMF) a Delor je zahvalio šefu ruske države na glasu Moskve za uvođenje sankcija Srbiji.Posle potpisivanja mirovnog Kumanovskog sporazuma na Kosovo je prva stigla Ruska vojska. 12 juna 1999.god. dolazak ruskih vojnika na aerodrom Priština . 18 juna 1999.god. potpisan zvaničan ugovor u Helsinkiju o učešću ruskih trupa u sastavu KFOR . 10 jula 1999.god. 86 ruskih vojnika iz sastava KFOR razmešteno u Kosovskoj Kamenici . 17 jun 2001.god. Putin u Prištini.U Kumanovo je potpisan mirovni sporazum a ne kapitulacija.Šta piše u mirovni Kumanovski sporazum.Piše:Kada KFOR uspostavi mir na Kosovo tada Srpska vojska i milicija imaju pravo da se vrate na Kosovo.Znači u mirovni Kumanovski sporazum nema ništa loše da piše po Srbiju.Šiptari su proglasili Kosovo kao Republiku 2008.god. a tada su na vlast bili Koštunica i Tadić . ***S**L**O**B**O**D**A**N*******S**R**P**S**K**I*******H**E**R**O**J***

 2. punca says:

  GENERAL OJDANIĆ O NAJVEĆOJ NAMEŠTALJCI ZAPADA Slobi su bile pune oči suza kada sam mu rekao za Račak Bivši načelnik Generalštaba i haški osuđenik Dragoljub Ojdanić rekao je za da će „istina o dešavanjima na KiM kad-tad izaći na videlo“ i da je sada čitavom svetu jasno da je Vilijam Voker plaćenik. Ojdanić kaže da je Voker inscenirao navodni masakr u Račku samo da bi dao povod NATO da bombarduje Beograd. Amerika je optužila Slobodana Miloševića za Račak , Dubrovnik za Srebrnicu . Amerika je optužila Slobodana Miloševića za rat u Jugoslaviji.Građani Srbije su optužili Slobodana Miloševića za inflaciju u srbiji.Mnogi srbi optužuju Slobodana da je izdajnik zato što nije prisvojio Hrvatsku,čitavu Bosnu i Makedoniju .Sada je sve izašlo na videlo : Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića već Miloševića zbog Srbiju .Srbija je okupirana 5 oktobra tada je ušo fašizam u Srbiju .****S*L*O*B*O*D*A*N*****S*R*P*S*K*I*****H*E*R*O*J****

 3. goran says:

  Jeljcin je stoka, bio i ostao.

 4. Trifun says:

  Pa sta vi sada kao nama nesto otkrivate u vezi ondasnje Rusije i Jelcina i tih hijena oko njega sto su zamalo sahranili i svoju zemlju Rusiju a kamoli nas ovdje? Nisu oni nas izdali jer nam nista nisu bili duzni, sebe su. Mnogi se danas u Rusiji stide toga, i to je pametnom dovoljno. Milosevic je ostavio zemlju bez PVO sistema i avijacije, dok su ratovi tutanjali po bivsoj zemlji i to je ono sto je zapadne genocidne hijene privuklo da nas napadnu i izvrse genocid radiokativnim otpadom sa osmijehom na licu misleci pri toma na Ruse. Ali osveticemo im se. Zestoko. Zapamtite sto sam vam rekao.

  • Konan says:

   Iz tvojih usta u bozije usi i njegovu pomoc!

  • milovan says:

   Trifun*! Rado citam tvoje komentare i svidjaju mi se, Ali ovaj put debelo gresis. Optuzivati Milosevica za ne spremnost i izdaju u vojsci je neposteno. JNA nije bila srbska vojska, ona je bila partijaka vojska i raspadala se zajedno sa partijom.Milosevic je imao razlog i da se plasi vojske, jer je osmom sednicom gurnuo prst u oko partiji kojoj su odluke donete u Drezdenu 1928 godine bile i potka i osnova.Ponistio je nakaradnu Brozovstin " Sto slabija Srbija jaca Jugoslavija".Ujedinio je Srbiju i izjednacio je u pravima sa ostalim republikama. Milosevic i njegovi partijski drugovi usudjujem se reci,Zivi su dokaz da CENTAR "POKOJNE"KOMINTERNE,nikada nije bila Moskva nego negde drugde. U Brozovo vreme, to rukovodstvo bi zavrsilo na golom otoku, ovako su svi zavrsili u Hagu. I Jos vrlo vazan detalj Jugoslaviji, bolje reci Srbiji bile su uvedene sankcije na naoruzanje. BOJIM SE DA JOS NISU UKINUTE.Gde su avioni iz Rusije i Belorusije?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *