ОВО ФАРМАЦЕУТИ KРИЈУ ОД ВАС! ДОKТОРKА ТОДОРОВИЋ ОТKРИЛА KОЈЕ БИЉKЕ ЛЕЧЕ! Бели лук никако пре операције, чај од крушине за затвор, срдачица за штитну жлезду…

OVO FARMACEUTI KRIJU OD VAS! DOKTORKA TODOROVIĆ OTKRILA KOJE BILJKE LEČE! Beli luk nikako pre operacije, čaj od krušine za zatvor, srdačica za štitnu žlezdu…

24 januara 2020

Verica Todorović fitoterapeut i nutricionista otkrila je na koji način možemo da se lečimo prirodno, zašto grešimo kada pijemo dosta uvinog čaja kod urinarnih infekcija, zašto čaj gubi lekovito dejstvo ako se kuva duže, koliko zelenoj čaja sme da se pije dnevno i zašto ne sme da se pije uveče, zašto kamilicu ne smemo da dugo pijemo i još mnogo nepoznatih stvari o biljkama!ZABLUDE

Upotreba lekovitog bilja je bezbedno jer je ono prirodno

„Biljke koliko mogu da budu dobre, mogu da budu i loše. Prvo što treba da uradimo jeste anamneza pacijenta, odnosno da se utvrdi pravo stanje ogranizma, da li je reč o prevenciji ili lečenju. To se vidi na osnovu krvi i urina. U velikoj smo zabludi jer kamilicu koristimo u dugom vremenskom intervalu i oni mogu da izazove velike poremećaje. Naročito ako koristimo jače, oštrije biljke koje sadrže alkaloide. Tu pre svega spadaju rusa, žalfija, kako kod žena tako i kod muškaraca.

Ako neko nema vremena da kuva čaj, dobra zamena su tinkture, ali samo ako su pripremljene na pravi način. Postoje preporuke koje lekovite biljke smeju dnevno da se koriste u kojoj meri, doza se kreće od 2,5 do 750 ml, u zavisnosti od biljke“, otkriva doktorka.

Zeleni čaj se može koristiti svakodnevno u neograničenim količinama

„To je velika zabluda, zeleni čaj nikako ne sme uveče da se pije jer je stimulativan, naročito kod osoba koje imaju tahikadriju i povišen krvni pritisak. Najbolje je da se pije ujutru i jedna do dve šolje dnevno. Najčešća greška koju sam primetila jeste dugo držanje čaja u vodi. On se mora pripremati u skladu sa uputstvom, ako piše 5 minuta, to toliko treba da traje, u surpotnom izazivamo probleme u digestivnom traktu. Isto tako ako ga pripremamo manje vremena od preporučenog, može se desiti da takoreći pijemo u prazno. Ono što je isto važno jeste da se vodi računa o temperaturi, neki aktivni principi se gube u tački ključanja, kao recimo eterična ulja koja se potpuno gube. Mera i doza su veoma važni, ali i vremenski interval u kom se čaj koristi, odnosno on ne sme biti duži od tri nedelje“, dodaje doktorka Todorović.

Moguće je dosta smršati ukoliko se svakodnevno koriste određeni biljni preparati, a navike u ishrani ostanu iste

„To bi bilo fantastično da je moguće, ali nije. Ima malo istine, ali samo ako hoćemo da smršamo kilogram, dva ili tri, ali uz duži vremenski interval. Za više kilograma, mora se menjati stil života, mora se krenuti od digestivnog trakta, očistiti bubrege, jetru. Digestivni trak je 70 posto imunog sistema, ne možemo da topimo masnoće bez čišćenja. Dobar diuretik je rastavić, on ima svojstvo da izbaci vodu a da ostavi minerale i soli. Rastavić u sebi ima silicijuma, on je odličan protiv kancera. Dobra biljka je i berberis vulgaris, on ubrzava metabolizam, a čisti bubrege i jetru, a za sve nas koji smo večito u stresu i smiruje, a takođe je i antikancerogen.

Čaj od krušine spada u drugi red laksativa, ali u većini slučajeva ga koriste samog, što je velika greška. Najbolje je kombinovati ga sa rastavićem, listom breze, a za žene cvet zove, kao i nana. To je bitna proporcija, krušina u tom slučaju može da bude fenomenalna, nećemo imati bolove u stomaku, a ono što je manje poznato je da podiže gvožđe“, dodaje ona.

U toku urinarne infekcije potrebno je uzimati što više uvinog čaja

„To je velika zabluda, pre svega uva u sebi ima tanina, a oni mogu da budu problematični za stomak, naročito ko ima probleme sa želucem. Još jedan važan sastojak uve je arbutin, koji izaziva zatvor. Uvu je dobro koristiti za urinarne infekcije, ali je pre toga potrebno koristiti sodu bikarbonu – i to pola kafene kašičice ili jednu celu sode u decilitar vode, a posle pola sata 2,5 delicitra čaja od uve. Uvin čaj se pije dve do tri šolje dnevno, između obroka, odnosno minimum pola sata pre obroka“, otkriva Todorović.

Prebiotik je isto što i probiotik

„Svi znaju za probiotik, to su dobre bakterije. Najpoznatiji prebiotik je inulin, to je prirodno biljno vlakno, ugljenihidrat. On stimuliše probitiok da raste, a uništava loše bakterije. Inulina ima u banani, crnom luku, maslačku, ali je problem što su nam potrebne velike količine banana da bismo uneli neophodnu dnevnu količinu inulina, odnosno oko 2,5 kilograma banana ili od 500 grama do kilogram, dva luka. Recimo inulina imamo skroz izdvojenog iz korena cikorije, a dovoljno je između 5 i 30 grama, a veoma je ukusan. On stimuliše imuni sistem i nema kontraindikacija, jedino ako preteramo je ređa stolica ili blaga nadutost, ali mogu svi da ga koriste. Takođe snižava glikemijski indeks u hrani, preporučuje se dijabatesom. Ako imate potrebu za slatkišima, uzmete 5 grama inulina i ona nestaje“, dodaje doktorka.ISTINE

Stanje gotovo svake bolesti može se poboljšati upotrebom neke lekovite biljke

„Prvo se čisti digestivni trakt, pa se onda koriste čajne mešavine. Biljka rusu se tretira kao otrovna biljka, bitna je količina, ali je antikancerogena i dobra je za snižavanje holesterola. Za holesterol je dobra i atričoka, kao i bokvica. Ljudi koji imaju visok krvni pritisak koriste beli luk, ali on razređuje krv, pa ga ne bi smeli da koriste pacijenti koji idu na neku operaciju dve nedelje pre intervencije“, ističe Todorović.

Biljnom terapijom se može uticati na hormone

„Na sve hormone i autoimune bolesti se može uticati biljnom terapijom. Recimo poremećaje štitne žlezde vrlo često imaju hipersenzitivne osobe, odnosno emotivci. Srdačica recimo dovodi hormone u balans i ujedno smiruje. Ako osetite nervozu uzmete kapi ove biljke, samo ne treba predozirati, a u tom slučaju dolazi do pospanosti“, navodi ona.

Biljke se mogu upotrebiti kao prirodno kontraceptivno sredstvo

„Recimo biljka jarebika je odlična kontraceptivna biljka, ali moramo da znamo i kontraindikacije – ona je dobra za reumatska oboljenja, kod muškaraca kada se skuplja mokraćna kiselina, ali ona razređuje krv, tako da se mora konstultovati stručnjak“, posebno ističe Todorović da se sve mora raditi uz konsultacije lekara.

Biljnim preparatima je moguće poboljšati koncentraciju

„U većini slučajeva se uzima biljka ginko biloba, ona je naispitanija biljka na svetu i najstariji fosil. Tu je i mirta, ali sve biljke koje se koriste za koncetraciju razređuju krv i one se često koriste posle moždanog udara. Mora se voditi računa, u ruskoj literaturi je biljka koja je tri puta ekfikasnija od ginka, to je suručica medunika“, istakla je doktorka Todorović.

(Informer)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *