ОВО ЈЕ 10 најбољих војски света

OVO JE 10 najboljih vojski sveta

9 januara 2017
(Narodno-oslobodilačka vojska Kine)

(Narodno-oslobodilačka vojska Kine)

Brojne vojske širom sveta se takmiče za titulu najveće, najbolje, najveštije, najopasnije… Ali, u vreme kad se smanjuje broj trupa kao i finansije za naoružavanje, samo elitni vojnici preživljavaju, a to bi na kraju trebalo da rezultira da opstanu samo izuzetno jake vojske, koje se sastoje od onih najveštijih vojnika.

Ovo su prema procenama vojnih stratega deset vojski sveta sa izuzetno razvijenom vojnom disciplinom:

1. Narodno-oslobodilačka vojska Kine – disciplina, odanost i obrazovanje

Prema kineskom zakonu svaki muškarac mora da služi u vojsci, ali srećom po mnoge, zakon se ne sprovodi strogo, pa vojsku na kraju čine samo volonteri kojih je mnogo i oni koji su za zanimanje odabrali da budu vojnici.

Ipak, kineska vojska čini najveću na svetu, sa oko 2.1 milion vojnika. Dve najveće vrednosti koje se uče su disciplina i odanost, a većinu kadrova čine vrhunski obrazovani ljudi jer se ulaže u njihovu edukaciju.

Vojni rok traje dve godine, ali u te dve godine oni nauče ono za šta drugim vojskama treba i do četiri godine.

2. Ruska armija – stroge kazne za neposlušnost, naglasak na naprednoj tehnologiji

Vojske su poznate po strogim kaznama koje dodeljuju vojnicima za neposlušnost, ali Rusija u tome sigurno prednjači.

Jedna od čestih kazni kod njih je teranje vojnika da obrađuju sneg, ali tako da od snežnih blokova naprave savršene oblike. Ako vojnik slučajno zaboravi ili izgubi svoje oružje, ceo dan mora da šeta sa teškim panjom koji glumi bajonet.

Iako se Rusija danas ne smatra tako velikom vojnom silom kao nekada, od kada je Vladimir Putin 2012. ponovo izabran za predsednika, ruske oružane snage doživele su značajan preobražaj.

Država se može pohvaliti sa 845.000 vojnika, 22.550 tenkova i 1.399 borbenih aviona, a sama vojska je podeljena na manje i dinamične brigade u kojima je naglasak na naprednoj tehnologiji, a manje na fizičkoj sili.

3. Indijska vojska – gojaznost veliki problem vojnika

Vojska ove mnogoljudne zemlje broji milion i 250 hiljada vojnika, a isto toliko i rezervista. Smatra se kako su njihovi vojnici jedni od najiskusnijih na svetu budući da stalno sprovode operacije protiv pobunjenika u samoj državi, ali i separatista u Kašmiru. Ulažu u kupovinu novih naoružanja iz Rusije, SAD i Izraela.

Možete samo zamisliti koliko vojnici moraju biti disciplinovani, ako zapovednici svakodnevno moraju da trče 10 kilometara.

Iako su poznati po strogoći koju sprovode, najveći problem koji muči vojnike je gojaznost, koja danas navodno pogađa 10 posto njih. Tome nameravaju da stanu na put zabranom napredovanja gojaznima.

(Specijalne snage Indije)

(Specijalne snage Indije)

4. Severnokorejska vojska – ako zakasne sledi im smaknuće

Njen vrhovni zapovednik, je, naravno, Kim Džong-Un. Tokom prošle godine broj vojnika u oružanim snagama Severne Koreje porastao na 1,08 miliona, a da je povećan i broj ratnih brodova, tenkova i protivvazdušnih sistema.

Kao i svi drugi građani, i vojnici se moraju pridržavati strogih pravila i standarda.

Budući da je zemlja siromašna, vojnici su često neuhranjeni i žive u stalnom strahu od kazni ili slanja u radne logore, tako da uvek moraju da poštuju pravila. Navodno, kazna za kašnjenje je smaknuće, pa ne čudi da su jedni od najdisciplinovanijih.

5. Južnokorejska vojska – za vreme vojnog roka nema muzike, telefona, interneta…

Samo nešto slabiju vojsku od severnokorejske poseduje njihov komšija, Južna Koreja, a broji oko pola miliona vojnika i 552 letelice.

Po zakonu, u njoj svi muškarci moraju da odsluže vojni rok, što znači potpunu izolaciju od porodica i prijatelja na 21 mesec.

Najteži deo obuke traje šest nedelja, a vojnici tada samo treniraju, ne smeju da slušaju muziku, nemaju pristup telefonima, internetu ili televiziji, a odmara se samo kad se spava.

Njih podstiču da svi budu jednaki, a ukoliko neko od njih postigne određeni rekord, to znači da svi ostali morasju tome da teže i na kraju ga potvrde, kako bi se održavala jednakost.

6. Francuska vojska – „Ozbiljni svetski igrači“, kažu stručnjaci

U bližoj budućnosti, francuska vojska će postati najveća vojna sila u Evropi i dobiće kontrolu nad vojnim aparatom Starog sveta i vodiće njegovu politiku sigurnosti, procene su vojnih stručnjaka. Najveći plus im je velik novac koji vlada ulaže u osnaživanje vojske.

Po profesionalnosti i efikasnosti, smatra ih „ozbiljnim svetskim igračima“. Broje oko 120 hiljada vojnika.

(Francuski specijalci)

(Francuski specijalci)

7. Vojska SAD – iskustvo, oprema, budžet

Ova vojska definitvno prednjači po svom iskustvu, opremi i budžetu. Njihovi zapovednici se fokusiraju najviše na rigorozan trening svojih podređenih, jer se njihovi vojnici poprilično često nalaze u nezavidnim ratnim situacijama.

Broje milion i 430 hiljada aktivnih vojnika, a uverljivo spadaju u jedne od najopasnijih vojski sveta.

8. Vojska Pakistana – ofanzivni, volontiraju od 16. godine

Njihova vojska dopušta 16-godišnjacima da volontiraju za vojnu službu, iako ne smeju da kroče na bojno polje pre punoletstva.

Broje 550 hiljada aktivnih vojnika i još toliko rezervista. Obično se uvek upoređuju sa njihovim najvećim neprijateljom, Indijcima – i to iz vrlo dobrog razloga.

Iako je Indijaca dvostruko više, smatra se kako Pakistanci to kompenzuju svojim agresivnim borbenim mentalitetom. Uvek ih uče da u borbi ne padu pasivni, već da izvode ofanzive, ali pritom da budu vrlo disciplinovani.

9. Japanske snage samoodbrane – kohezija i strateško planiranje

Iako su kroz istoriju doživeli brojne udarce, japanske vojne snage se polako oporavljaju. Ustav Japana ne dopušta da zemlja ima tradicionalnu stojeću vojsku, a sami Japanci nisu bili veliki obožavatelji svoje vojske sve od gubitka brojnih života tokom Hladnog rata.

Ipak, njihova kultura izuzetno nagalašava grupnu koheziju i strateško planiranje, pa ova vojska ima zaista „oko za detalje“. Osim toga, tehnološki su vrlo napredni i stalno sprovode vežbe sa kojima testiraju sve moguće scenarije, pa i one iz mogućeg Trećeg svetskog rata.

10. Odbrambene snage Kenije – disciplina, stroge kazne za neposlušnost

Jedina vojska iz Afrike na listi je ona iz Kenije. Njihovi vojnici su poznati po disciplini i slepom slušanju zapovesti nadređenih, a to proizlazi iz vrlo strogih kazni za neposlušnost.

Sprovode tzv. tvrdu pravdu, kad se vojnik danima stavlja u izolaciju kako bi razmislio o svojim postupcima, a ne postoji institucija suda koji će da proceni da li je vojnik stvarno kriv.

(express.hr)

KOMENTARI4 komentara

 1. Željko says:

  Mitomani.....USA , USA , USA , USA , USA ......

  • Vanja says:

   Da. Zanima me samo koliko njih bi izdrzalo sa zastarelim, naoruzanjem napad 19 drzava i odolevalo 78 dana.

    • Vanja says:

     Ona na koju je agresor nameravao da izvrsi invaziju i useta sa vojskom u glavni grad, kojem posle 78 dana bombardovanja, pripretili da ce biti ravan kao astal ukoliko se ne potpise Kumanovski dogovor. Agresor je uspeo samo delimicno u svojim namerama, mnogo vise je postigao izdajom politicara, nego li samim ratom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *