Ово је 7 кључних тачака ПУТИНОВОГ СВЕТСКОГ ПОРЕТКА!

Ovo je 7 ključnih tačaka PUTINOVOG SVETSKOG PORETKA!

30 septembra 2015

un-putin 546Jubilarno 70. zasedanje Generalne skupštine UN obeležilo je obraćanje predsednika Rusije Vladimira Putina koji je u svom govoru predstavio sedam tačaka koje se tiču svetske geopolitike.

Najupečaljiviji momenti jubilarnog 70. zasedanja Generalne skupštine UN svakako je bilo obraćanje dvojice najmoćnijih ljudi na svetu, Baraka Obame i Vladimira Putina. Predsednik Rusije je u „odmeravanju snaga“ za govornicom delovao oštrije od svog američkog kolege, čiji je stav okarakterisan kao „mlak“. Putin je u svom govoru predstavio sedam ključnih tačaka koje se tiču svetske geopolitike.

GOVOR VLADIMIRA PUTINA PROČITAJTE OVDE

Prva od Putinovih sedam tačaka odnosila se na ukazivanje odgovornosti koju za očajno stanje na Bliskom istoku snosi Zapad na čelu sa SAD. Zahvaljujući „bezumnim“ vojnim intervencijama pod izgovorom „demokratske revolucije“, Bliski istok se pretvorio u jednu veliku tempiranu bombu. Jer, nametanje jednog uređenja nikada nije uspevalo. SSSR je na teži način naučio da ne može da „izvozi“ socijalističke revolucije, pa bi i Zapad morao da bude svestan da ne može da „prodaje isti proizvod“, samo pod drugačijim, „demokratskim“ nazivom, smatra Pol Gregori, profesor svetske ekonomije na univerzitetima u Hjustonu i Berlinu, a prenosi „Politiko.eu“.

Drugo, Ujedinjene nacije ne predstavljaju nagomilanu skupinu zapadnih sila, već organizaciju koja bi trebalo da garantuje mir i bezbednost za sve, a ne samo za probrane države zbog određene koristi.

„Iz tog ugla, jedino UN imaju pravo da formiraju koaliciju za borbu protiv Islamske države. Ukoliko se to ne desi, Evropu će preplaviti milioni izbeglica, a nijedna zemlja neće biti sigurna od terorista“, smatra Putin.

Treće, ruski predsednik ulaganje veta u UN smatra „potpuno normalnom pojavom“. Tu se pre svega misli na osudu Rusije u Ujedinjenim nacijama zbog pripajanja Krima, ali i ruskog veta na formiranje Tribunala koji bi istraživao i osudio odgovorne za pad malezijskog aviona MH17.

„Sučeljena mišljenja i neslaganja su potpuno normalne pojave“, smatra predsednik Rusije.

Četvrto, Zapad mora da razume da je vlada Bašara al-Asada, koliko god manjkavosti imala, i dalje jedina legitimna institucija koja postoji u Siriji. Ni Gadafijev režim u Libiji nije bio idealan, ali ono što je došlo posle njega može se slobodno nazvati užasom.

„Precizno koordinisane i isplanirane akcije rušenja režima jedne države ostavljaju mnogo prostora za rađanje zla poput Islamske države, čiji su se sadašnji lideri „osilili“ nakon svrgavanja Sadama Huseina, koji ih je držao pod kontrolom“, smatra Putin.

„Umerena opozicija“ jednostavno ne postoji, što su i pokazali komični i papreno skupi pokušaji SAD da treniraju i naoružavaju sirijske pobunjenike.

Peto, Zapad mora da smanji apetit za rušenjem režima za koje smatra da ne ispunjavaju njegove ideale po pitanju ljudskih prava, slobode štampe i slobodnih izbora. Putin je u ovu grupu uvrstio i Rusiju, poručivši Zapadu da se „drži dalje od unutrašnjih stvari njegove zemlje“. Naime, uticaj pre svega SAD u Ukrajini izazvao je krvave posledice i doveo do „spontanog građanskog rata“ i više od 8.000 žrtava“, smatra Putin.

Šesto, svet se mora vratiti u normalne okvire trgovine, harmonizovane pod okriljem Svetske trgovinske organizacije i Ujedinjenih nacija. Ovaj novi poredak ne sme biti diktat najjačih država, već mora biti fer i jednak za sve, uključujući i zajednička tržišta EU i Evroazijske unije koju zagovara ruski predsednik.

Za uvođenje sankcija zbog političkih razloga i lične finansijske koristi ne bi bilo mesta u takvom svetu, smatra Vladimir Putin i dodaje da sankcije protiv Rusije moraju biti ukinute, jer „Zapad zna da ne postižu željeni efekat“.

Sedmo, Zapad mora poštovati logičnu i opravdanu zabrinutost Rusije zbog NATO ekspanzije. Nakon raspada SSSR-a i Varšavskog pakta, širenje NATO alijanse može se shvatiti jedino kao ugrožavanje Rusije i pretnja njenom suverenitetu, smatra Putin.

Govor Vladimira Putina doneo je neki novi, oštriji i direktniji stav po pitanju svetske politike, i to na najboljem mestu – za govornicom u koju su bile uprte oči čitavog sveta. Predsednik Rusije vešto je izlažio nepobitne činjenice o greškama koje Zapad godinama pravi u svojim intervencijama širom sveta i upakovao ih u svoje ideje.

(Srbijadanas.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. prerovac says:

    Al tirjanstvu stati nogom zavrat dovesti ga k poznaniju prava to je ljudska dužnost najsvetija. Četvrti rajh,nato - primorati da bezuslovno kapitulira i položi oružje.

  2. Vuk Samotnjak says:

    Bog sa Neba i Vladimir Putin sa Zemlje moze pomoci covecanstu koje je u celjustima gramzivin malih nosatih!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *