ОВО ЈЕ АЛИС ВАЈДЕЛ – НОВА ЗВЕЗДА ЕВРОПСКЕ ДЕСНИЦЕ

ОВО ЈЕ АЛИС ВАЈДЕЛ – НОВА ЗВЕЗДА ЕВРОПСКЕ ДЕСНИЦЕ

28 децембра 2023

Годину за нама у немачкој политици обележило је много тога – од незапамћене буџетске кризе, сукоба унутар владе, до драстичног пада популарности владајуће коалиције – али вероватно највеће изненађење је незаустављив успон десничарске Алтернативе за Немачку (АфД).

Према писању немачких медија АфД би на следећим изборима први пут могао да има и кандидата за канцелара – највероватније свог копредседника Алис Вајдел, којој је подршка последњих месеци драстично порасла.А ванредни избори, који у Немачкој нису честа појава, више не делују толико незамисливо након што је буџетска криза продубила већ постојеће поделе у владајућој коалицији – где на сцену ступа АфД и њихова амбициозна предводница.

Вајдел, како је то за „Билд“ рекао новинар Макс Роденбек, једном речју представља „контрадикцију“ унутар своје партије: Она је лезбејка из Западне Немачке, доктор је економских наука и течно говори мандарински језик пошто је годинама радила у Кини. Вајдел већи део године живи у Швајцарској, а већ годинама је у вези са женом пореклом из Шри Ланке са којом има двоје усвојене деце.

С друге стране, њена партија доминира на истоку земље, пре свега међу друштвено конзервативним мушкарцима који долазе из радничке класе. Ипак, та контрадикција АфД није коштала популарности – напротив, Роденбек каже да је њено приступање партији „донело нову енергију“.

У томе није погрешио. И поред свог „неконвенционалног“ порекла, Вајдел не одудара од позиција своје партије: Противи се масовном приливу имиграната – за шта криви некадашњу канцеларку Ангелу Меркел – коришћењу евра и, што је посебно занимљиво с обзиром на сопствену сексуалну оријентацију, истополним браковима.

Она је почетком 2022. изјавила и да је Запад направио грешку када је Украјини обећао чланство у НАТО-у и да је крив за ескалацију кризе у тој земљи, што је наишло на похвале чак и кинеског Министарства спољних послова. Као решење сукоба тада је предложила неутралан статус Украјине.

Ново виђење немачке спољне политике

Изјаве Алис Вајдел не представљају изненађење, пошто је АфД већ годинама познат као једина парламентарна партија у Немачкој која пропагира спољну политику која одудара о европско-атлантистичког главног тока, пре свега када је реч о односима са Русијом.

Манифест баварске подружнице АфД-а за изборе који су у тој покрајини одржани почеком октобра могао би да укаже на то како ће спољнополитичка визија те партије изгледати у будућности.

Наиме, у њему се, поред ранијих позива на прекид помоћи Украјини и укидање санкција против Русије, наводи и да би Баварска требало да буде „мост између Истока и Запада, а не Бајденове геополитике која покушава да подели Евроазију и служи америчким интересима“.

У манифесту се позива и на заобилажење званичног Берлина и обнову веза Баварске и Русије „по моделу Мађарске и Србије“, као и на заузимање неутралне позиције у „геополитичком сукобу САД и земаља у успону, пре свега чланица БРИКС-а Русије и Кине“.

Иако је став баварске подружнице АфД и даље у одређеној мери „радикалан“ у поређењу са званичном позицијом те партије, промене у спољнополитичкој оријентацији АфД-а су очигледне: Док је на европским изборима 2014. године у манифесту АфД-а писало да је „НАТО стуб трансатлантске безбедности чији је кључни део савез са САД“, он се у програму за изборе 2024. године не помиње ниједном – али се зато позива на ближу сарадњу са ШОС-ом и Евроазијском економском унијом, док се на доминацију „неевропских сила“ (очигледно САД) гледа крајње критички.Блиске односе руководства АфД-а са Москвом показује и чињеница да су многи од њих путовали у Русију – чак и након почетка СВО, када је за многе у Европи то постало „табу“ – али и то што је копредседавајући те партије Тино Крупала присуствовао прослави Дана победе 9. маја у руској амбасади.

Требало би нагласити и да се АфД противи самопроглашеној независности „Косова“, у чему такође одударају од доминантног наратива у Немачкој.

Промене у спољнополитичкој оријентацији АФД-а посебно су занимљиви ако се у обзир узме и чињеница да та партија више није маргинална снага која се може игнорисати – напротив, реч је о партији која ужива подршку око 20 одсто немачких бирача и која би у неколико источних покрајина могла да освоји и највећи број гласова.

С друге стране, популарност владајуће коалиције је у драстичном паду. Појединачно, свака од три партије које је чине – Социјалдемократе (СПД), Зелени и Слободне демократе (ФДП) – ужива мању подршку од АфД-а, док би у збиру за њих гласала тек око трећина Немаца.

(РТ Балкан)

KOMENTARI7 коментара

 1. Бели Орао says:

  АДФ само напријед са својим вођом Вајдел! Елим вам среће у пун успијех дешњаци!!!

 2. milorad5 says:

  podmetnuti trol kao i u holandiji grčkoj finskoj i ostalim budjavim c.evrposki i državama "zaapadnog balkana"..sve su podmetnuti lažni lideri..kad se oni potroše a ima tu tri brzine onda če da dobiju glumca kao ukri i onda su najb.ako misle da slušaju državu...mislim da evorpi neće biti potrebne plišane revolucije jer jedini način d se oni oslobde trolova je krvava revolucija...i to će biti n kraju samo trebaće im bar 20 god.ako ih rusi u medjuvremenu ne spale,bar neke od njih ,da dodju do tog zaključka gluapvi narkosi u EU..njihova deca će morati da podmažu giljotinu,to će u evropi potrajati za razliku od amerike koja je već jednom nogom u gradjanskom i uličnom ratu...

 3. Velika Metla says:

  Још једна у низу превара и подметања од стране америчких сатаниста. Од америчких сатаниста и њихових слугу се НИКАДА ИЗБОРИМА НЕЋЕТЕ ОСЛОБОДИТИ, као ни Србија, ни било која друга држава која је под њиховом шапом. Амерички сатанисти и њихове слуге владају САМО ГОЛОМ СИЛОМ, и САМО ГОЛА СИЛА их може неутралисати.

 4. Косовац says:

  Немачка је природно почела да пропада од момента када је изгубила породичне вредности, почела да поставља градоначелнике педере који су са поносом истицали своју педерастију, односно када су добили сорошоиде за владајуће руководиоце немачког народа. Да не причам о мигрантима…. Круна свега што карактерише пропаст Немачке, што ће историја сигурно забележити, јесте оног момента када њен канцелар Олаф Шолц није дао употребну дозволу за Северни ток 2. Уместо да гас потекне и да га грађани Немачке користе, Немачки канцелар не даје дозволу свом гасоводу, зашто? Овај немачки сорошоидни владар је бацио Милијарде које је немачки народ уложио у свој гасовод. И да би угасио сваку наду да ће некада тај гасовод да се користи, Олаф Шолц је прихватио да амерички Јевреји поруше тај гасовод. Амерички Јевреји, не Хазари или неки други ванземаљци. ………………..Поред јаке зелене банде Deutcshland Grűnen Banditen, у Немачкој је приметна очигледна појава да се на важним руководећим местима постављају родно равноправне жене, фанфуље, сорошоидне неспособне гуске. Изузимам Ангелу Меркел, која је била стварно способан владалац. Сви виде које су штете оне начиниле Немачкој, али су се сада сорошоиди досетили јада па почињу да глуме баш неке десничаре. Ево ова „десничарка“ која има популарност само код немачких новинара, педерка у браку са другом фанфуљом и два усвојена детета, а каже новинар „противник“ је педерских бракова. Мало морген. Ево и она Италијанка Ђорђа Мелони, премазала се десничарском бојом и захваљујући новинарима истиснула праве италијанске десничаре. Ја сам мислио да су Срби наивни, али не, свуда су сви исти, Срби можда имају само мало више мангупа, издајника и ненасилних сарадника окупатора у својим редовима.

 5. Koja says:

  daleko joj lepa kuća, što narod kaže... prevara je njena priča, nemoj da nam pomažeš, jer ni sebi ne možeš pomoći !!!

 6. Gagi says:

  Iz kog konspirativnog naftalina vade ove "politicare" da mi je znati. Sve neki novi i svezi likovi, valjda je to taj satanisticki podmladak. Ocigledno je da su stari i dokazani politicari otisli u prevremenu penziju, nisu dovoljno obuceni i osposobljeni za predstojecu nakaradnu buducnost.

 7. Зека says:

  Иако су се цењени коментатори много пута изјаснили за подршку немачкој АДФ, претпоставио сам да ће податак о хомосексуалној природи њихове лидерке Алис Вајдел изазвати супротан ефекат. И био сам у праву. То иде дотле да се она лично прозива као "подметнути трол" или "превара". Снажне предрасуде доносе свој данак и у политици. Једном кинеском вођи, Денг Сијао Пингу, приписују изреку која би свима требало да буде поука, а гласи - није важно које је боје мачка, важно је да лови мишеве! С обзиром да се дотична, иако лезбејка, противи истополним браковима, сасвим је јасно да њена политичка идеја нема никакве везе са ЛГБТ политиком. Самим тим, ако објективно посматрамо поредак ствари, врло је натегнуто њу доводити у везу са Сорошем и сличним либералним и глобалистичким марионетама. Хомосексуалних жена и мушкараца има у свим нацијама, друштвеним групама, на свим континентима, па и у свим странкама. Као што их има међу балетанима, има их међу камионџијама. Било их је и биће међу манекенима и дизајнерима, али и међу чувеним војсковођама. Заступљени су у свим професијама. Неки од њих задужили су људски род и цивилизацију својим научним или уметничким достигнућима. Другим речима, хоћу да кажем да су важна дела, а не етикете. Не мора да ми буде симпатична ни једна политичка странка у Немачкој, али када се АДФ противи стварању лажне државе Косово* и њеном признању, ја као Србин само могу да поздравим то и да будем њихов инострани симпатизер. Уколико наставе у томе и буду доследни, добро је. А ако се покаже да су на власти сасвим другачији, онда нека их њихови немачки гласачи оборе на првим следећим изборима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u