ОВО ЈЕ АЛИС ВАЈДЕЛ – НОВА ЗВЕЗДА ЕВРОПСКЕ ДЕСНИЦЕ

OVO JE ALIS VAJDEL – NOVA ZVEZDA EVROPSKE DESNICE

28 decembra 2023

Godinu za nama u nemačkoj politici obeležilo je mnogo toga – od nezapamćene budžetske krize, sukoba unutar vlade, do drastičnog pada popularnosti vladajuće koalicije – ali verovatno najveće iznenađenje je nezaustavljiv uspon desničarske Alternative za Nemačku (AfD).

Prema pisanju nemačkih medija AfD bi na sledećim izborima prvi put mogao da ima i kandidata za kancelara – najverovatnije svog kopredsednika Alis Vajdel, kojoj je podrška poslednjih meseci drastično porasla.A vanredni izbori, koji u Nemačkoj nisu česta pojava, više ne deluju toliko nezamislivo nakon što je budžetska kriza produbila već postojeće podele u vladajućoj koaliciji – gde na scenu stupa AfD i njihova ambiciozna predvodnica.

Vajdel, kako je to za „Bild“ rekao novinar Maks Rodenbek, jednom rečju predstavlja „kontradikciju“ unutar svoje partije: Ona je lezbejka iz Zapadne Nemačke, doktor je ekonomskih nauka i tečno govori mandarinski jezik pošto je godinama radila u Kini. Vajdel veći deo godine živi u Švajcarskoj, a već godinama je u vezi sa ženom poreklom iz Šri Lanke sa kojom ima dvoje usvojene dece.

S druge strane, njena partija dominira na istoku zemlje, pre svega među društveno konzervativnim muškarcima koji dolaze iz radničke klase. Ipak, ta kontradikcija AfD nije koštala popularnosti – naprotiv, Rodenbek kaže da je njeno pristupanje partiji „donelo novu energiju“.

U tome nije pogrešio. I pored svog „nekonvencionalnog“ porekla, Vajdel ne odudara od pozicija svoje partije: Protivi se masovnom prilivu imigranata – za šta krivi nekadašnju kancelarku Angelu Merkel – korišćenju evra i, što je posebno zanimljivo s obzirom na sopstvenu seksualnu orijentaciju, istopolnim brakovima.

Ona je početkom 2022. izjavila i da je Zapad napravio grešku kada je Ukrajini obećao članstvo u NATO-u i da je kriv za eskalaciju krize u toj zemlji, što je naišlo na pohvale čak i kineskog Ministarstva spoljnih poslova. Kao rešenje sukoba tada je predložila neutralan status Ukrajine.

Novo viđenje nemačke spoljne politike

Izjave Alis Vajdel ne predstavljaju iznenađenje, pošto je AfD već godinama poznat kao jedina parlamentarna partija u Nemačkoj koja propagira spoljnu politiku koja odudara o evropsko-atlantističkog glavnog toka, pre svega kada je reč o odnosima sa Rusijom.

Manifest bavarske podružnice AfD-a za izbore koji su u toj pokrajini održani počekom oktobra mogao bi da ukaže na to kako će spoljnopolitička vizija te partije izgledati u budućnosti.

Naime, u njemu se, pored ranijih poziva na prekid pomoći Ukrajini i ukidanje sankcija protiv Rusije, navodi i da bi Bavarska trebalo da bude „most između Istoka i Zapada, a ne Bajdenove geopolitike koja pokušava da podeli Evroaziju i služi američkim interesima“.

U manifestu se poziva i na zaobilaženje zvaničnog Berlina i obnovu veza Bavarske i Rusije „po modelu Mađarske i Srbije“, kao i na zauzimanje neutralne pozicije u „geopolitičkom sukobu SAD i zemalja u usponu, pre svega članica BRIKS-a Rusije i Kine“.

Iako je stav bavarske podružnice AfD i dalje u određenoj meri „radikalan“ u poređenju sa zvaničnom pozicijom te partije, promene u spoljnopolitičkoj orijentaciji AfD-a su očigledne: Dok je na evropskim izborima 2014. godine u manifestu AfD-a pisalo da je „NATO stub transatlantske bezbednosti čiji je ključni deo savez sa SAD“, on se u programu za izbore 2024. godine ne pominje nijednom – ali se zato poziva na bližu saradnju sa ŠOS-om i Evroazijskom ekonomskom unijom, dok se na dominaciju „neevropskih sila“ (očigledno SAD) gleda krajnje kritički.Bliske odnose rukovodstva AfD-a sa Moskvom pokazuje i činjenica da su mnogi od njih putovali u Rusiju – čak i nakon početka SVO, kada je za mnoge u Evropi to postalo „tabu“ – ali i to što je kopredsedavajući te partije Tino Krupala prisustvovao proslavi Dana pobede 9. maja u ruskoj ambasadi.

Trebalo bi naglasiti i da se AfD protivi samoproglašenoj nezavisnosti „Kosova“, u čemu takođe odudaraju od dominantnog narativa u Nemačkoj.

Promene u spoljnopolitičkoj orijentaciji AFD-a posebno su zanimljivi ako se u obzir uzme i činjenica da ta partija više nije marginalna snaga koja se može ignorisati – naprotiv, reč je o partiji koja uživa podršku oko 20 odsto nemačkih birača i koja bi u nekoliko istočnih pokrajina mogla da osvoji i najveći broj glasova.

S druge strane, popularnost vladajuće koalicije je u drastičnom padu. Pojedinačno, svaka od tri partije koje je čine – Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Slobodne demokrate (FDP) – uživa manju podršku od AfD-a, dok bi u zbiru za njih glasala tek oko trećina Nemaca.

(RT Balkan)

KOMENTARI7 komentara

 1. Beli Orao says:

  ADF samo naprijed sa svojim vođom Vajdel! Elim vam sreće u pun uspijeh dešnjaci!!!

 2. milorad5 says:

  podmetnuti trol kao i u holandiji grčkoj finskoj i ostalim budjavim c.evrposki i državama "zaapadnog balkana"..sve su podmetnuti lažni lideri..kad se oni potroše a ima tu tri brzine onda če da dobiju glumca kao ukri i onda su najb.ako misle da slušaju državu...mislim da evorpi neće biti potrebne plišane revolucije jer jedini način d se oni oslobde trolova je krvava revolucija...i to će biti n kraju samo trebaće im bar 20 god.ako ih rusi u medjuvremenu ne spale,bar neke od njih ,da dodju do tog zaključka gluapvi narkosi u EU..njihova deca će morati da podmažu giljotinu,to će u evropi potrajati za razliku od amerike koja je već jednom nogom u gradjanskom i uličnom ratu...

 3. Velika Metla says:

  Još jedna u nizu prevara i podmetanja od strane američkih satanista. Od američkih satanista i njihovih slugu se NIKADA IZBORIMA NEĆETE OSLOBODITI, kao ni Srbija, ni bilo koja druga država koja je pod njihovom šapom. Američki satanisti i njihove sluge vladaju SAMO GOLOM SILOM, i SAMO GOLA SILA ih može neutralisati.

 4. Kosovac says:

  Nemačka je prirodno počela da propada od momenta kada je izgubila porodične vrednosti, počela da postavlja gradonačelnike pedere koji su sa ponosom isticali svoju pederastiju, odnosno kada su dobili sorošoide za vladajuće rukovodioce nemačkog naroda. Da ne pričam o migrantima…. Kruna svega što karakteriše propast Nemačke, što će istorija sigurno zabeležiti, jeste onog momenta kada njen kancelar Olaf Šolc nije dao upotrebnu dozvolu za Severni tok 2. Umesto da gas potekne i da ga građani Nemačke koriste, Nemački kancelar ne daje dozvolu svom gasovodu, zašto? Ovaj nemački sorošoidni vladar je bacio Milijarde koje je nemački narod uložio u svoj gasovod. I da bi ugasio svaku nadu da će nekada taj gasovod da se koristi, Olaf Šolc je prihvatio da američki Jevreji poruše taj gasovod. Američki Jevreji, ne Hazari ili neki drugi vanzemaljci. ………………..Pored jake zelene bande Deutcshland Grűnen Banditen, u Nemačkoj je primetna očigledna pojava da se na važnim rukovodećim mestima postavljaju rodno ravnopravne žene, fanfulje, sorošoidne nesposobne guske. Izuzimam Angelu Merkel, koja je bila stvarno sposoban vladalac. Svi vide koje su štete one načinile Nemačkoj, ali su se sada sorošoidi dosetili jada pa počinju da glume baš neke desničare. Evo ova „desničarka“ koja ima popularnost samo kod nemačkih novinara, pederka u braku sa drugom fanfuljom i dva usvojena deteta, a kaže novinar „protivnik“ je pederskih brakova. Malo morgen. Evo i ona Italijanka Đorđa Meloni, premazala se desničarskom bojom i zahvaljujući novinarima istisnula prave italijanske desničare. Ja sam mislio da su Srbi naivni, ali ne, svuda su svi isti, Srbi možda imaju samo malo više mangupa, izdajnika i nenasilnih saradnika okupatora u svojim redovima.

 5. Koja says:

  daleko joj lepa kuća, što narod kaže... prevara je njena priča, nemoj da nam pomažeš, jer ni sebi ne možeš pomoći !!!

 6. Gagi says:

  Iz kog konspirativnog naftalina vade ove "politicare" da mi je znati. Sve neki novi i svezi likovi, valjda je to taj satanisticki podmladak. Ocigledno je da su stari i dokazani politicari otisli u prevremenu penziju, nisu dovoljno obuceni i osposobljeni za predstojecu nakaradnu buducnost.

 7. Zeka says:

  Iako su se cenjeni komentatori mnogo puta izjasnili za podršku nemačkoj ADF, pretpostavio sam da će podatak o homoseksualnoj prirodi njihove liderke Alis Vajdel izazvati suprotan efekat. I bio sam u pravu. To ide dotle da se ona lično proziva kao "podmetnuti trol" ili "prevara". Snažne predrasude donose svoj danak i u politici. Jednom kineskom vođi, Deng Sijao Pingu, pripisuju izreku koja bi svima trebalo da bude pouka, a glasi - nije važno koje je boje mačka, važno je da lovi miševe! S obzirom da se dotična, iako lezbejka, protivi istopolnim brakovima, sasvim je jasno da njena politička ideja nema nikakve veze sa LGBT politikom. Samim tim, ako objektivno posmatramo poredak stvari, vrlo je nategnuto nju dovoditi u vezu sa Sorošem i sličnim liberalnim i globalističkim marionetama. Homoseksualnih žena i muškaraca ima u svim nacijama, društvenim grupama, na svim kontinentima, pa i u svim strankama. Kao što ih ima među baletanima, ima ih među kamiondžijama. Bilo ih je i biće među manekenima i dizajnerima, ali i među čuvenim vojskovođama. Zastupljeni su u svim profesijama. Neki od njih zadužili su ljudski rod i civilizaciju svojim naučnim ili umetničkim dostignućima. Drugim rečima, hoću da kažem da su važna dela, a ne etikete. Ne mora da mi bude simpatična ni jedna politička stranka u Nemačkoj, ali kada se ADF protivi stvaranju lažne države Kosovo* i njenom priznanju, ja kao Srbin samo mogu da pozdravim to i da budem njihov inostrani simpatizer. Ukoliko nastave u tome i budu dosledni, dobro je. A ako se pokaže da su na vlasti sasvim drugačiji, onda neka ih njihovi nemački glasači obore na prvim sledećim izborima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *