ОВО ЈЕ АМЕРИЧКА ДЕМОКРАТИЈА: „То вече сам био на стероидима, пилулама, вискију…устао сам из кревета и убијао авганистанце редом!

OVO JE AMERIČKA DEMOKRATIJA: „To veče sam bio na steroidima, pilulama, viskiju…ustao sam iz kreveta i ubijao avganistance redom!

24 oktobra 2015

87656Robert Bejls, američki vojnik koji je 2012. godine na spavanju ubio šesnaestoro muškaraca, žena i dece u avganistanskim selima Balandi i Alkozai, pokušao je da opravda svoj zločin, a njegovu ispovest u intervjuu koji je dao za magazin „GQ“.

Bejls svoju ispovest započinje pričom o događaju koji se dogodio svega nekoliko dana pre njegovog zločina.

– Dodeljena mi je straža na krovu jedne zgrade. Gledao sam mladića koji ide i na svakih nekoliko metara u zemlji kopa malu rupu. Pomislio sam da je neki poljoprivrednik koji nešto seje. Međutim, sve vreme je pričao putem nekog uređaja koji je ličio na mobilni. To mi je bilo sumnjivo, ali nisam mogao da procenim da je on opasan. Svega nekoliko minuta kasnije, moj kolega Džon Esburi i njegova četa prošli su tuda kada se odjednom začula eksplozija koja ih je raznela na komadiće. Poljoprivrednik je zapravo bio taliban, a umesto semena sejao je eksploziv – počeo je svoju priču Robert Bejls, koji je nekoliko dana kasnije na spavanju ubio osmoro dece, četiri žene i čeiri muškarca. Svi su bili civili, a ubio ih je na spavanju.

Zadatak Roberta Bejlsa bio je da pomogne specijalnim jedinicima, ili „zelenim beretkama“ ili mornaričkim fokama, u operaciji uspostavljanja stabilnosti po selima.

Nekoliko dana kasnije, Bejls i njegove kolege uputili su se ka lokalnom putu na kojem se dešavao najveći broj eksplozija u kojima su ginuli američki vojnici, koji su vozilima naletali na mine. Amerikanci su se pitali kako talibani znaju kada tačo da aktiviraju eksplozivnu napravu. Odgovor je ležao u ogromnom drvetu, koje je Avganistancima služilo kao orijentir. Kad god je „hamer“ prolazio pored velikog stabla, uskoro je odleteo u vazduh.

– Želeo sam lično da raznesem to drvo. Ono je ubijalo moje prijatelje. Hoću da ga uništim – rekao je Bejls i opasao stablo eksplozivom. Možda nije znao da ljude ubija oružje, a ne drveće.

Te večeri, Bejls i njegovi drugovi marinci su u bazi „proslavljali rušenje drveta“, a prema njegovim rečima, popili su mnogo „džek denijelsa pomešanog sa koka-kolom“. Uz to su gledali film „Man on fire“, sa Denzelom Vašingtonom u glavnoj ulozi. Posle toga marinci su jedni drugima počeli da se žale na malu platu i loše brakove u kojima sui bili.

Bejls je nakon toga otišao u sobu i, prema njegovim rečima, popio šaku pilula za spavanje. Pored toga, Bejls je već nedeljama bio na steroidima. Uzimao je stanozolol, anabolički steroid.

– Morate da me razumete, nisam spavao nekoliko dana. Bio sam potpuno lud. Paranoja me je izjedala, a ja sam samo mislio o talibanima koji nas opkoljavaju i žele da nas ubiju – rekao je Robert Bejls.

U pola noći 11. marta Bejls ustaje iz kreveta i sa heklerom u rukama izlazi iz baze. Avganistanska vojska, koja je zajedno sa Amerikancima bila u bazi je, prema Bejlsovim rečima – spavala.

Posle 20 minuta lutanja, ušao je u kuću Sajida Jana, starog Avganistanca i pobio mu porodicu: ženu, dvoje unučića i sestrića Kudaija Dada. Onda je ušao u sobu pored i pobio Kudaijevu ženu i sedmoro njegove dece. Sve ukupno – 12 ljudi.

– Tražio sam talibane, nisam znao da su to civili – rekao je Bejls, iako je prva osoba koju je u toj kući ubio bila žena.

Posle toga je ušao u kuću pored i ubio četvoročlanu porodicu i njihovog psa. Čak je i za to imao opravdanje.

– Ovo nije Amerika. Pas nije njihov ljubimac. To je životinja koja ih upozorava da neko dolazi. To je zato jer su talibani – šokirao je Bejls.

Nakon što je počinio napad, Bejls se vratio u bazu i predao. Nakon toga, 2013. godine osuđen je na doživotnu robiju koju služi u SAD, bez prava na pomilovanje ili uslovnu kaznu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *