ОВО ЈЕ БАЈДЕНОВА СТРАТЕГИЈА ЗА СРБИЈУ

OVO JE BAJDENOVA STRATEGIJA ZA SRBIJU

29 oktobra 2020

Savetnik kampanje Džoa Bajdena, Majkl Karpenter, kaže da postoji Bajdenova strategija za Srbiju i ističe da predsednički kandidat demokrata jako dobro poznaje našu zemlju i Zapadni Balkan i ima dobar odnos sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.Karpenter je za TV Prva rekao da je o Bajdenovoj strategiji za Srbiju razgovarano više puta sa pripadnicima srpsko-američke zajednice koji podržavaju Bajdena i o tome kakav bi bio strateški pristup Srbiji, prenosi Tanjug.

Kako je naveo, bio bi fokusiran na ulazak Srbije u EU, podršku daljim reformama u oblasti vladavine prava, na bolje međuljudske veze, u smislu putovanja i ulaganja američkih kompanija u Srbiji, kao i na jačanje bilateralnih vojnih odnosa između SAD i Srbije…

– Bajden jako dobro poznaje Srbiju i Zapadni Balkan, ima dobar odnos i saradnju sa predsednikom Vučićem, oni su se sastali više puta, a ja sam prisustvovao brojnim sastancima – rekao je Karpenter, koji je i direktor organizacije „Pen Bajden centar“.

On je premijerku Srbije Anu Brnabić nazvao „vrlo zanimljivom i iskusnom političarkom“ i izrazio nadu da će Bajdenova administracija s njom sarađivati.

– Postoje šanse da se iskoriste neke veze koje su uspostavljene u prethodnih nekoliko godina, ali ciljevi su da se Srbija učvrsti kao strateški važna zemlja na Zapadnom Balkanu i učvrsti u EU i evroatlantskim strukturama – rekao je Karpenter na pitanje kakvu politiku i odnos Srbija može da očekuje ako Bajden pobedi na izborima 3. novembra.

Upitan kakav odnos Srbija može da očekuje od Bajdena prema dijalogu Beograda i Prištine ako pobedi, on tvrdi da je krajnji cilj dijaloga obostrano priznanje.

– Od Bajdenove administracije bih očekivao mnogo aktivnije učešće, zajedno sa EU, da sednu zajedno za sto, da nemamo dva paralelna procesa koji se dešavaju, a jedni ne obaveštavaju druge, već da imamo dva istovremena procesa. Jedan jedinstveni dijalog između Srbije i Kosova, uz EU i Ameriku. Mislim da će to dovesti do najvećeg uspeha u budućnosti – poručio je Karpenter.Ocenio je i da je Vapingtonski sporazum u mnogim elementima pozitivan, u smislu ekonomskih veza i komunikacija između Beograda i Prištine.

– Mislim da je sve to sjajno, ali moja glavna zamerka nije njegova sadržina, već činjenica da je odvojen od evropskog dijaloga. Nadam se da će se u budućnosti sinhronizovati inicijative SAD i EU i da će zajedno SAD i EU voditi taj dijalog ka zaključenju da možemo da imamo Srbiju u EU– poručio je on.

Karpenter je dodao da je veliki optimista da će Bajden pobediti na izborima, a na pitanje da li će, ukoliko se to dogodi, biti njegov Grenel, rekao je da ne može da govori o tome kakva će biti njegova buduća uloga u Bajdenovoj administraciji.

KOMENTARI5 komentara

 1. Evo Rešenja says:

  Niko ne sumnja da njih dvojica imaju i dobre odnose, suknjica je tu da bi se podizala, ne?

 2. padre says:

  Moram priznati, da tog čoveka teško zamišljam sa nekom strategijom!

  • Mica Fraćkalica says:

   Prvo nije čovek, bar po našim merilima, a drugo, čak je i ovaj donji Rista veći strateg od njega, jer da jeste, Bajden se ne bi upuštao u trku za predsedničko mesto jer to nije nimalo strateški.

 3. Rista says:

  Amerikanci uopše nemaju i ne treba im strategija za Srbiju. Srbija je pod Američkom komandom direktno i Srbija će ući u NATO nakon današnje polutrule i isrcpljene generacije Srba koja se još uvek ali sve manje samo seća zločina NATOa nad Srbima i Srbijom, dok u američko-hrvatskim školama u Srbiji naša deca već naveliko uče o plemenitosti tog nacističkog napada na Srbe i uskoro neće biti nikog da se protivi ulasku Srbije u plemeniti NATO. Još najviše 20 godina i mi smo stigli Hrvate. Za sada smo još uvek na drugom mestu i duvamo Hrvatima u dupe ali stićemo mi njih i prestići. Srbi su već 20 godina američki konjušari a to je naprednije nego biti nemački konjušar. Srbi već naveliko učestvuju u vojnim vežbama NATOa na ruskim granicama a kad dođe vreme zamračićemo slavu Hrvata ispred Moskve. Nemo se neko buni. Nisam ja ovo izmislio. Nisam baš toliko pametan ali jesam dovoljno pametan da znam šta radimo a odatle nije teško znati kuda idemo. Ako mislite da sam majmun koji nema pojma niočemu, onda ste stvarno samo generacija koja uzalud izumire. Mogli smo i ranije pa da se Ameri ne muče i ne budu toliko pažljivi prema nama koji se sećamo. Ali znajući šta će biti posle nas i umirući na taj način, pravi je mazohizam jedne cele i propale generacije Srba. Ova izumiruća generacija Srba je baš ona koja je stvorila šerpare, Đinđića, Koštunicu, Tadića, Milićku, Dačića, Vučića i ubila Miloševića u Hagu, ova generacija je stvorila razne urednike novina koji su prihvatili sienen šemu o Srbima i proslavili se tako da su stigli čak do ministarskih pozicija američke vlade u Srbiji. To su Srbi iste te generacije ali ti Srbi će nastaviti svoju lozu. Naša se prekida ili pokrštava u američko konjušarsku lozu. Naš proizvod. Nije važno što ja nisam bio šerpar, ali jeste važno da je i moj sin i moj unuk šerpar. Zato sam uzalud živeo. A ako ne znate, i vaši sinovi su to isto samo čekaju da izumremo. Nije važno što nismo bili šerpari ali je važno da se nismo pobunili i ustali protiv njih. Sada je kasno za nas. Eto, to je sva mudrost oko izdaje svojih principa i naroda.

 4. persida says:

  Risto, svaka ti cast, govoris ono sto kukavice ne smeju da cuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *