ОВО ЈЕ БАЈДЕНОВА СТРАТЕГИЈА ЗА СРБИЈУ

ОВО ЈЕ БАЈДЕНОВА СТРАТЕГИЈА ЗА СРБИЈУ

29 октобра 2020

Саветник кампање Џоа Бајдена, Мајкл Kарпентер, каже да постоји Бајденова стратегија за Србију и истиче да председнички кандидат демократа јако добро познаје нашу земљу и Западни Балкан и има добар однос са председником Александром Вучићем.Kарпентер је за ТВ Прва рекао да је о Бајденовој стратегији за Србију разговарано више пута са припадницима српско-америчке заједнице који подржавају Бајдена и о томе какав би био стратешки приступ Србији, преноси Тањуг.

Kако је навео, био би фокусиран на улазак Србије у ЕУ, подршку даљим реформама у области владавине права, на боље међуљудске везе, у смислу путовања и улагања америчких компанија у Србији, као и на јачање билатералних војних односа између САД и Србије…

– Бајден јако добро познаје Србију и Западни Балкан, има добар однос и сарадњу са председником Вучићем, они су се састали више пута, а ја сам присуствовао бројним састанцима – рекао је Kарпентер, који је и директор организације „Пен Бајден центар“.

Он је премијерку Србије Ану Брнабић назвао „врло занимљивом и искусном политичарком“ и изразио наду да ће Бајденова администрација с њом сарађивати.

– Постоје шансе да се искористе неке везе које су успостављене у претходних неколико година, али циљеви су да се Србија учврсти као стратешки важна земља на Западном Балкану и учврсти у ЕУ и евроатлантским структурама – рекао је Kарпентер на питање какву политику и однос Србија може да очекује ако Бајден победи на изборима 3. новембра.

Упитан какав однос Србија може да очекује од Бајдена према дијалогу Београда и Приштине ако победи, он тврди да је крајњи циљ дијалога обострано признање.

– Од Бајденове администрације бих очекивао много активније учешће, заједно са ЕУ, да седну заједно за сто, да немамо два паралелна процеса који се дешавају, а једни не обавештавају друге, већ да имамо два истовремена процеса. Један јединствени дијалог између Србије и Kосова, уз ЕУ и Америку. Мислим да ће то довести до највећег успеха у будућности – поручио је Kарпентер.Оценио је и да је Вапингтонски споразум у многим елементима позитиван, у смислу економских веза и комуникација између Београда и Приштине.

– Мислим да је све то сјајно, али моја главна замерка није његова садржина, већ чињеница да је одвојен од европског дијалога. Надам се да ће се у будућности синхронизовати иницијативе САД и ЕУ и да ће заједно САД и ЕУ водити тај дијалог ка закључењу да можемо да имамо Србију у ЕУ– поручио је он.

Kарпентер је додао да је велики оптимиста да ће Бајден победити на изборима, а на питање да ли ће, уколико се то догоди, бити његов Гренел, рекао је да не може да говори о томе каква ће бити његова будућа улога у Бајденовој администрацији.

KOMENTARI5 коментара

 1. Evo Rešenja says:

  Niko ne sumnja da njih dvojica imaju i dobre odnose, suknjica je tu da bi se podizala, ne?

 2. padre says:

  Moram priznati, da tog čoveka teško zamišljam sa nekom strategijom!

  • Mica Fraćkalica says:

   Prvo nije čovek, bar po našim merilima, a drugo, čak je i ovaj donji Rista veći strateg od njega, jer da jeste, Bajden se ne bi upuštao u trku za predsedničko mesto jer to nije nimalo strateški.

 3. Риста says:

  Американци уопше немају и не треба им стратегија за Србију. Србија је под Америчком командом директно и Србија ће ући у НАТО након данашње полутруле и исрцпљене генерације Срба која се још увек али све мање само сећа злочина НАТОа над Србима и Србијом, док у америчко-хрватским школама у Србији наша деца већ навелико уче о племенитости тог нацистичког напада на Србе и ускоро неће бити никог да се противи уласку Србије у племенити НАТО. Још највише 20 година и ми смо стигли Хрвате. За сада смо још увек на другом месту и дувамо Хрватима у дупе али стићемо ми њих и престићи. Срби су већ 20 година амерички коњушари а то је напредније него бити немачки коњушар. Срби већ навелико учествују у војним вежбама НАТОа на руским границама а кад дође време замрачићемо славу Хрвата испред Москве. Немо се неко буни. Нисам ја ово измислио. Нисам баш толико паметан али јесам довољно паметан да знам шта радимо а одатле није тешко знати куда идемо. Ако мислите да сам мајмун који нема појма ниочему, онда сте стварно само генерација која узалуд изумире. Могли смо и раније па да се Амери не муче и не буду толико пажљиви према нама који се сећамо. Али знајући шта ће бити после нас и умирући на тај начин, прави је мазохизам једне целе и пропале генерације Срба. Ова изумирућа генерација Срба је баш она која је створила шерпаре, Ђинђића, Коштуницу, Тадића, Милићку, Дачића, Вучића и убила Милошевића у Хагу, ова генерација је створила разне уреднике новина који су прихватили сиенен шему о Србима и прославили се тако да су стигли чак до министарских позиција америчке владе у Србији. То су Срби исте те генерације али ти Срби ће наставити своју лозу. Наша се прекида или покрштава у америчко коњушарску лозу. Наш производ. Није важно што ја нисам био шерпар, али јесте важно да је и мој син и мој унук шерпар. Зато сам узалуд живео. А ако не знате, и ваши синови су то исто само чекају да изумремо. Није важно што нисмо били шерпари али је важно да се нисмо побунили и устали против њих. Сада је касно за нас. Ето, то је сва мудрост око издаје својих принципа и народа.

 4. persida says:

  Risto, svaka ti cast, govoris ono sto kukavice ne smeju da cuju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u