ОВО ЈЕ БИЛА ФАТАЛНА ГРЕШКА ЗАПАДА

OVO JE BILA FATALNA GREŠKA ZAPADA

29 avgusta 2023

UKRAJINSKI sukob je razgolitio veliku zabludu i grešku bezbednosne strategije NATO-a, ocenio je američki vojni analitičar Mark Vojger.

Objasnio je: „Posle raspada SSSR i poraza Moskve u Hladnom ratu, kolektivni Zapad je napravio fatalnu grešku verujući da se sukobi velikih razmera slični dva svetska rata vođena u 20. veku više neće ponoviti“.Prema njegovim rečima, nakon što se ukrajinski sukob razbuktao, strategija NATO se dramatično zaglibila, pa sada alijansa, pre svega, ne želi da dozvoli okupaciju teritorija zemalja članica:

„Nažalost, posle Hladnog rata, bezmalo 30 godina, od početka 90-ih, postojao je takav osećaj, posebno u Americi, da smo već pobedili, da je pobedio Zapad i da neće biti problema jer Sovjetski Savez ne postoji, a sa Rusijom ćemo, ako ne biti prijatelj, onda bar sarađivati u borbi protiv terorizma i drugih globalnih pretnji. Bilo je to veoma pogrešno, veoma naivno. Svi već vide da je to bio loš pravac“.

Vojger je podsetio da su u Sjedinjenim Državama, posebno posle terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, postojale iluzije da stari tip rata više nije moguć, da trajno neće biti velikih sukoba među državama, a da su glavna pretnja nedržavne formacije: teroristi i terorističke organizacije.

„Ta doktrina je umrtvila spremnost za veliki rat. Niko nije mislio da su veliki ratovi, kakvi su bili Prvi i Drugi svetski rat, mogući na takvom nivou i takvih razmera“, dodao je Vojger.

KOMENTARI6 komentara

 1. rade says:

  SSSR (Rusija) uopste nije porazen u hladnom ratu,sto se tice vojske i naoruzanja.Druga stvar je bila da je SSSR bankrotirao i zatim se raspao.

  • michael pan says:

   I sto je cvitonja radio za zapad i izdo SSSR.

  • East west says:

   Ameri su "pobedili" Ruse (sssr) u Holivudu i medijima, pa poverovali u virtuelnu pobedu.Ali Rusija nije bila pobedjena, već prevarena i opljačkana. Samo je izvukla pouke i ćutke iznedrila osobu koja je rešila probleme.Sada ih Rus drži na nišanu i... čeka da mu ulepšaju dan.

 2. padre says:

  Na nikakav suživot sa Rusijom oni nisu mislili. Jedino što su mislili je, da nije uredu, što je Rusija prevelika i da ima toliko prirodnih bogatstava,koja bi morala pripadati svima,to je njima!

 3. Poltergeist Jova says:

  To je analiza na nivou deteta. Medjutim ovakva analiza se plasira po celom Zapadu i recimo hrvati ovako objašnjavaju sve od '90-te. Kao da istorija tada počinje, kao da imperijalizma Zapada nije postojao i ne postoji, kao da su anglosaksonske impertijalisticke granice neupitno pravedne u pravu i pravdi, kao da amerika ne provocira sve države koje poseduju resurse svojim bezvrednim usd i eur...

  • RASPUCHIN says:

   Za razliku od silnih analitičara , koji su u stanju pričati danima , Vi ste u par rečenica objasnili sve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *