Ovo je bio najpoštovaniji i najvoljeniji gradonačelnik Beograda. Saznajte zašto

Ovo je bio najpoštovaniji i najvoljeniji gradonačelnik Beograda. Saznajte zašto

3 februara 2014

1_116589Beograd je do sada je imao 66 upravitelja i gradonačelnika. Jedan od njih i dalje je za mnoge najbolji od svih – Branko Pešić. Evo i zašto.

Funkciju gradonačelnika Branko Pešić obavljao je do 1974. punih 9 godina i 14 dana. Za njegovo vreme izgrađeni su Mostarska petlja, Gazela, Terazijski tunel, veliki deo Novog Beograda, a baš tada usvojen je i ambiciozni plan spuštanja Beograda na reke (Beograd na Savi) i izgradnja Beogradskog metroa.

Ali, osim toga, zaveo je red u grad.

– Od Skupštine grada Beograda napravio je mravinjak u kome je svaki mrav bio poštovan, a viđene partijske cvrčke zvao je samo na proslave, kako je duhovito, ali sasvim tačno konstatovao jedan njegov blizak saradnik – kaže za „Blic“ hroničar Zemuna Branko Najhold.

Pešić je radio danonoćno, pa je znao u sred noći da pozove telefonom direktore Elektrodistribucije ako bi se desilo da nestane struje ili samo ako ne gore ulične sijalice tamo gde je prošao.

– Kada je septembra 1970. na putu za Norvešku doživeo srčani udar, prekinuo je put i vratio se kući, a već na aerodromu prvo što je pitao saradnike koji su ga dočekali bilo je da li za „Gazelu“ ima dovoljno armature. Zabeleženo je i da je posle prve vesti o eksploziji u bioskopu „20. oktobar“ napustio prijem u Topčideru i trkom i ne čekajući službeni automobil, dojurio do Balkanske ulice i pomagao ranjenima, da je gacao po vodi poplavljene Savamale i da je pomogao vatrogascima u borbi protiv požara u zgradi „Politike“ – priča Najhold.
Ta nepuna decenija koliko je Branko Pešić bio gradonačelnik smatra se „zlatnim dobom“ prestonice.

– Svako jutro je, vozeći sam sopstveni auto iz Zemuna u Beograd, na autobuskoj stanici „kupio“ nekoliko onih koji su čekali gradski prevoz. Običan svet je fasciniralo to što je pamtio i svako ime – kaže Najhold.

KOMENTARI2 komentara

  1. treeefas says:

    DA OVI DANAS ŽELE NEŠTA PAMETNO I LJUDSKO DA NAUČE IMALI BI OD KOGA ALI ON JE ZA NJIH NEŠŠTO NEDOSTIŽNO ,ON JE ODRASTAO NA DRUGAČIJIM IDEALIMA OD NJIHOVIH !

  2. rade milojević says:

    Nama koji smo ga poznavali ostaje samo žal što Srbija nema još nekoliko takvih ličnosti koji bi je sigurno izvukli iz Bede.Nažalost i oni koji vode Beograd i Srbiju su se nafatirali Evrićima ali im ni to nije dosta nego nastoje da zemlju bace na kolena a ona je od 1999 u ropcu. Jedino oni znaju zašta su se borili od 1990 godine, uništili su privredu rasprodavajući je međusobno za 1 Euro po Preduzeću...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *