ОВО ЈЕ ЦЕНА КОЈУ СУ ПЛАТИЛИ УКРАЈИНЦИ: Ево колико је погинуло, а колики је рањено украјинских војника у Бахмуту

OVO JE CENA KOJU SU PLATILI UKRAJINCI: Evo koliko je poginulo, a koliki je ranjeno ukrajinskih vojnika u Bahmutu

23 maja 2023

BORBE za Bahmut (Artjomovsk) počele su 8. oktobra 2022-ge. Kijevska hunta je „do zadnjeg“ branila taj po stanovništvu apsolutno ruski grad na zapadnom obodu Donjecke Republike. A ipak ga izgubila. Pride i važan manji grad Hromovo.

Platila je za Bahmut papreno iako je naspram svoje od Zapada naoružavane i trenirane armije imala samo rusku privatnu vojnu kompaniju Vagner.Prema ruskim podacima, njen bahmutski ceh je: 21 kompletno razbijena 21 brigada, plus 10 brigada koje su u tom gradu potpuno izgubile sposobnost za dalje ratovanje.

Još konkretnije: Ukrajinci su u borbama za Bahmut imali 57.000 poginulo i preko 85.000 ranjenih. U Bahmutu je živote izgubilo i preko 6.500 natovaca i stranih plaćenika. Uništeno više od 10.000 oklopnih vozila, artiljerijskih sistema i drugog naoružanja. Iznad Bahmuta i u njegovoj okolini Ukri su izgubili preko 50 aviona i helikoptera.

Ostali su i bez više od 35.000 jedinica raznog naoružanja. Zaplenili su ga Vagnerovci u borbama za Bahmut i susednbi Soledar.

Predsednik Republike Krim Sergej Aksjonov povodom oslobađanja Artjomovska (Bahmuta) rekao je:

– Naša bahmutska mašina za mlevenje mesa samlela desetine hiljada vojnika Oružanih snaga Ukrajine. Za njihovu smrt kriva je banda Zelenskog. Naša stvar je pravedna, i krajnja pobeda će biti naša! A ruski grad Artjomovsk ćemo sigurno oživeti“.

Moskovski vojni analitičar Boris Rožin ocenio je:

„Neprijatelj je izgubio jedan od ključnih gradova Donbasa, pretrpeo je monstruozne gubitke u ljudstvu i tehnici i bio primoran da izmeni planove za druge operacije. Za Kijev je ovo snažan i vojni i imidž-udarac. Za Rusiju je bitka za Artjomovsk postala jedna je od najkrvavijih i najdužih od Velikog otadžbinskog rata. Utoliko je pobeda vrednija“.

Vojni novinar Aleksandar Koc je uveren: „Ovo je još jedan dan naše vojne slave. Slava ruskom oružju! Hvala svima koji su doprineli u ovoj pobedi!“

Pad Bahmuta će štošta promeniti, ali Ukrajina oko njega ima još nekoliko gradova-utvrđenja: Slavjansk, Kramatorsk, Konstantinovku, Časov Jar, Družkovku i Toreck.

Sa najmanje 40.000 vojnika.

(Fakti)

KOMENTARI24 komentara

 1. Rista Bre says:

  Pa jeste Vagner većinom u frontalnim napadima. Ali sve ostalo, od snabdevanja do šireg artiljerijskog pokrivanja kao i pokrivanja svih krila Vagnera odradila je ruska regularna vojska. Da nije tako, Vagner bi nestao sa lica zemlje posle samo par meseci, jer Vagner NIJE vojska, nego poveća vojna jedinica sa vojnom komandom ruskih regularnih oficira koji su povučeni iz regularne vojske i nastavili slobodno rad u Vagneru. Sva municija i naoružanje Vagnera je u stvari naoružanje dobijeno od ruske vojske. Svaka čast Vagneru, ali oni nisu Vojska i nisu sami zauzeli Artjomovsk. Vagner sada ide na zasluženi odmor a Prigožin ide na savetovanje u KGB. Neće biti kažnjen nizašto, ali može da mu se dogodi penzija. Kažu da Prigožin sanja da bude precednik Rusije.

  • Željko says:

   Našao sam jedan realan, korektan komentar iz Hrvatske! "Slučaj kada je moćan PR potkrijepljen moćnim djelima kojih se ne sramite.Kao što je svima jasno, PMC Wagner sada je broj 1 na tržištu privatnih vojnih kompanija na planeti Zemlji!Država Rusija ima vrlo ozbiljan alat i bilo bi vrlo poželjno da trvenja u aparatu ili osobne ambicije ne spriječe njegovo daljnje korištenje u interesu postizanja pobjede u ratu."

  • Jedan tamo,ne znaš ga ti... 🖕 says:

   A ti, ti blento, možeš samo da sanjaš da ćeš ikada uspeti da napišeš makar jedan smislen komentar.

 2. Miroslav says:

  Mislim da su žrtve sa obe strane bile visoke.

  • Ilija says:

   Mislim da su bile i dogovorene. Hvala.

   • padre says:

    Daj bre, ne lupetaj!

   • Olaf Šolc says:

    Tako je, pametni čoveče.

 3. Kulak says:

  Bahmut je od osnivanja do danas uvek bio ruski grad. Svi stanovnici Bahmuta govore ruskim jezikom. Pokušaj nacista da Bahmut nasele banderovcima iz zapadne ukrajine je propao. Neka je večna slava ruskim herojima koji su oslobodili ruski grad Bahmut!

 4. Filip says:

  Amerikanci su uz ukrajinske idiote žrtvovali toliko ljudi iako im je rečeno da ne produbljuju sukob. Ova opomena i dalje ostaje, ali amere boli uvo za stradanje Ukrajinaca. Važno je da preko njihovih leševa žele fa ostvare neke njihove neodtvarive ciljeve. Magarci.

 5. Smrdevit Posavski says:

  ajmo i po tih 40.000 fasistickih skalpova ! Hrvatoidi, šta ima, kako ide? :-)))

 6. Dražen Jovan Petrović says:

  Rusi su opet Rusi, Rusija je opet Rusija. Izmišljene granice koje su potezale komunjare odoše u najdublju jamu.

  • Nostalgicar says:

   "Koliko ima Rusija zrtve?" Kazu samo 756... ali čemu takva pitanja kad se zna da Rusi ne ginu, eventualno samo u simboličnim brojkama... otprilike 100:1.

   • Smrdevit Posavski says:

    Tesite se ujaci praznoglavi ali dolazimo po vaše glave u zg

   • Velika Metla says:

    NoTRAGičar, dok god vi ustaše kevćete znam da ste u .............., znaš ti odlično u čemu. Kome je suđeno da ga...., njemu gaće same spadaju, pa tako i vama ustašama. Ništa iz istorije nisi naučio.

 7. Petrovgrad says:

  Ista slika i prilika sa Vukovarom. Svim nam je poznato da je Vukovar pre rata vecinski bio naseljen Srbima, time i Srbi su bili vecinski vlasnici svih nekretnina kuća, stanova, dvorišta, lokala,... Bahmut je vraćen u okrilje Rusije, a Vukovar još nije. Što se tiče žrtava, najviše je stradalo Rusa i sa jedne i sa druge strane. Ukrajinci su mahom regrutovali Ruse iz Kojeva u prve redove. Galijci i NATO kerovi su im čuvali ledja, ako pokušaju da se povuku dobiju metak u potiljak. Sve ima svoju cenu. Pobeda nad neofašistima neminovno nosi žrtve. Sve ima svoju cenu, na žalost. Za NATO kerove, nije mi žao, a za vojnike i jedne i druge strane jako mi je žao, sve je to naš rod Slovenski.

  • Velika Metla says:

   Petrovgrad, ja ne žalim ni mrvu jednu sve one koji su se ostrvili od Rusa. To bi bilo isto kao kad bih u eventualnom sukobu sa milogorcima žalio te iste milogorce. Nema šanse. Šta su tražili to su i dobili. Žalim ih isto koliko i oni Ruse. Donekle žalim one koji su morali ratovati protiv Rusa jer su bili ucenjeni.

   • dinki says:

    Sukoba sa milogorcima neće biti, ni u najgoroj noćnoj mori, nama srpskom narodu u Crnoj Gori nijesu isprani mozgovi i nema te sile kojom nas mogu ucijeniti da pomislimo na nekakav sukob sa Srbijom.Razlog zbog kojeg nas ne mogu ucijenjivati je taj što jedan veliki broj Srba shvata da ako nas razdijeljene ne satru danas onda će to sigurno uraditi sjutra ili u bliskoj budućnost, neće pomoći ni promjena vjere niti nacionalne pripadnosti. Kada budete riješili da se vratite na KiM bićemo sa vama rame uz rame,isto kao što nas je ne mali broj spreman da opet idemo u Republiku Srpsku. Samo se nadam da ćete to uraditi dok još ima dovoljan broj nas koji smo učestvovali u sukobima.Iz nekog razloga na portalu PRAVDA ne dozvoljavaju komentare iz Crne Gore, slično je i na Srbin Info portalu.Potpuno te podržavam i tebe, Dikija, Lava, Vrbaškog, Moskvu, samo da se nadovežem na jedan tvoj komentar a koji se tiče ćutanja starješina iz Srbije na izdaju države od strane AVAVa. Bilo nas je 2006. godine 54 starješine rođene u Crnoj Gori u sastavu savezne vojske na teritoriji Crne Gore, odmah po sramnom referendumu smo tražili prekomandu za Srbiju, tadašnje vlasti Srbije su odbile da nas prime a u međuvremenu su primile sve ostale, Slovence, Hrvate, Makedonce, Srbe iz RSK, RS i Srbije, primili su sve čak i deklarisane Crnogorce,sve osim nas koji smo rođeni u CG i u čijim je dokumentima pisalo da smo po nacionalnosti Srbi. Tadić je na sjednici vrhovnog savjeta odbrane izjavio da nam,citiram" NE TREBAJU NAM ČETNICI IZ CRNE GORE", vidješvi bezobrazluk i izdaju niko nije prihvatio ni ponudu crnogorske vojske da ostanemo i svi smo napustili službu. Dvanaest starješina je preko veza uspjelo da se domogne Srbije, ostali iako smo imali veliki broj godina službe su ostali vjerni zakletvi srpskom narodu i nijesmo prihvatili da službu u VCG. Ulazak CG u NATO je pokazao da smo bili u pravu. Niti su vas Srbi iz CG izdali, niti će se to ikada desiti,ni da nas životima porodica ucijene to se neće desiti dok smo živi. Na žalost naši srpski političari u CG ne žele da pobijede jer ta pobjeda ne odgovara žvalonji, rezultata prave srpske pobjede bio bi povlačenje priznanja nezavisnosti KiM i izlazak iz NATO nacističke organizacije. Dok vi ne popravite stanje u Srbiji, ni kod nas se neće desiti ništa spektakularno, osim ovih naših dosdašnjih pirovih pobjeda!!! Sve najbolje i vama i Rusiji, pitaj onog usRašu Petra, što su pored Srba istrebljivali Jevreje i Rome, pa barem ti Romi nikada nijesu ukroz istoriju pokazivali želju za nekim oblikom nacionalne države.

    • Cp6a says:

     "Na žalost naši srpski političari u CG ne žele da pobijede jer ta pobjeda ne odgovara žvalonji..." Dinki, brate, ko te je ubedio u to opasno ludilo i zašto si pristao na to? Nije ovo film, pa takvi obrti moraju da postoje u zapletu i raspletu, inače bi bio dosadan. Mani se dobrovoljnog prodavanja magle. Đavo je provalio da Srbi imaju bujnu maštu.

     • dinki says:

      Srbo, da žele, imali bi smo jednu srpsku stranku Srbo u Crnoj Gori ne pet, da žele ne bi im usta bila puna hvalospjeva o EU,da su željeli Srbo na predsjedničke izbore bi bio jedan kandidat nas Srba,ne bi išli sa dvojicom, pa bi sada umjesto evropejca Milatovića predsjednikovao Vučićev Andrija Mandić,da su željeli Srbo ne bi na lokalnim izborima opet bilo po pet šest srpskih stranaka,da žele ne bi se zalagali kao i žvalonja za Otvoreni Balkan,koliko me sjećanje služi prvo je pominjao razgraničenje, pa nekakav gubitak Vranja ako se ne udovolji šiptariji, pa reče svojevremeno u dječjoj klinici za onkologiju da nije mogao vjerovati koliko osiromašeni uranijum može imati takav uticaj na ljude, pa Milova sestra sa sinom ima nekretnine u okviru Beograda na Vodi. Krkaj Srbo taj sendvič, botuj i dalje, sjedi u bus i 26.05. pokaži jesi li lud ili ti je lakše da se samo praviš lud??? A ko prodaje maglu i zašto, brzo ćemo vidjeti. Vjerovatno si se i pet puta vakcinisao protiv korone,baš kao i žvalonja????

      • Cp6a says:

       Da, sigurno za sve to nisu krive NATO službe, vaše saveznice, niti 2/3 završen Titov socijalni inžinjering rasrbljavanja Crnogoraca, pa tamo Srba nema više preko polovine da preuzmu vlast, niti vaša nesloga i sujeta, nego vam je kriv predsednik Srbije. Sigurno je kriv i za vodokotlić što te ponekad zeza, a i gromove hoće ponekad da pusti iznad Crne Gore. Vakcinisan sam kineskom vakcinom dva puta, samovoljno i to je moja stvar, isto kao što je tvoja da se ne vakcinišeš. Ko hoće da kupi stan u Beogradu na vodi neka kupi, njegova stvar i nije me briga. Nisam zavidan, živim skromno i zadovoljno i bez stana u Beogradu na vodi. Prijatelju, ne znam zašto si toliko ostrašćen, kad su vaši NATO botsendviči puno puta veći i ukusniji od naših.

       • dinki says:

        Đe jado pročita da sam NATO bot. Pročitaš li komentar do kraja ili samo dokle ti odgovara! Slušaj jado, kad je žvalonji veliki prijatelj Orban i Sijarto a što ga ne zamoli da povuče mađarsko priznanje nezavisnosti KiM, a što žvalonja ne zamoli svojevremeno Orbana da insistira barem na referendumu o ulasku Crne Gore u NATO, kad se Orban đe protiviti EU zbog Rusije što bi mu bilo teško da malo stane otvorenije na srpsku stranu, ili se Orban potajno nada Vojvodini! A veliš dvije kineske, pa što ne uze fajzera, uštedio bi žvalonji sendvič??? Ma ti mora da si neki šok, ujko ili balijaner???

        • Cp6a says:

         Kako znaš da nije tražio, maloumniče jedan? Tebi će izveštaje na razmatranje da šalje. Zapad otvoreno vređa i ponižava dve velesile, Kinu i Rusiju, bljuje vatru, zvecka oružjem, sankcioniše, a ti bi da ih predsednik Srbije i Orban odvrate od svog nauma, a zarad druge države, čije vlasti traže ulazak u NATO. Majstore, tvoj predsednik Milo je tražio ulazak u NATO, priznanje Kosova i sankcije Rusiji, uz podršku sličnih tamo kod vas. I umesto da se postidiš toga i budeš obzirniji, ti nama držiš lekcije o našoj vlasti. Tvoje vlasti su tebi problem, ne moje. Zato se ili urazumi, ili odjebi.

         • dinki says:

          Auuu crni srbo, pa ti si neka veća zvjerka, neki opak balijaner. Vidiš kako malo treba da se povrati bajat sendvič, ne ne, ne ide prasetina!!! A,slušaj ovo, zamisli onaj vaš mr Bin, što ga balisti prebiše, onaj potomak hazarski, Marko, dade Marini Abramović, ogorčenoj srbomrziteljki, Milovoj satanistkinji, orden i još je častiše novčanom nagradom u ime građana i države Srbije.Pa kako to balijaner,kako bre balijaner da potomak ustaškog satnika bude premijer vlade Srbije,kakav si to srba kojem ta lgbt osoba ne smeta da bude ne samo na toj nego na bilo kojoj političkoj funkciji, kako to nacista Hill progura paradu sramote i zapadnog smrada kroz Beograd,kako to da Toni Bler koji i nagovori američke naciste da nas bombarduju postade savjetnik žvalonji Musliju??? A srbo, nije problem da Milova sestra i sestrić našim novcem kupuju nekretnine u "vodenom" Beogradu,problem je što oni prodaju te nekretnine kao vlasnici koji su uložili novac u njihovu izgradnju, ko im to dozvoli!!!Kako je to moj predsjednik poglavnik od Montenegra, ti bre dome ugašeni u stvari i ne znaš da čitaš!!! Ma jesi li siguran da si primio kinesku,ne bih rekao po tvojoj smušenosti, ipak su te fajzerzveknuli,a da ni ne znaš!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *