Ko je čovek koji je uzdrmao Vladu Srbije

Ko je čovek koji je uzdrmao Vladu Srbije

5 februara 2013

imagesOptužnica protiv Rodoljuba Radulovića zbog šverca 1,8 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu potvrđena je pre tri dana u Višem sudu u Beogradu, ali postoji mogućnost da se procesuira još neko krivično delo ovog iz vrha narko-kartela Darka Šarića.

– Osim radnji navedenih u optužnici od oktobra prošle godine, istražujemo i druge aktivnosti Radulovića koje su povezane sa klanom Šarić – izjavio je juče za tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Radulović, koji je u bekstvu, tereti se da je od januara 2009. organizovao transport droge brodovima “Verti” i “Golden” tako što je preko svoje ofšor firme „Man Mare“ ugovorio prevoz soje iz Argentine kao kamuflažu za transport narkotika.

Prema istraživanjima Centra za istraživačko novinarstvo i novinarske mreža OCCRP, Radulović, poznat po nadimcima Miša Amerika i Miša Banana, kontroliše firmu “Man Mare” kao tek jednu u nizu fiktivnih firmi, koje je osnovao po svetu.

Nadimak Banana u Srbiji je dobio zbog masovnog uvoza banana. Sumnja se da su neki od tovara banana bili pokriće za šverc droge.

Karijeru „biznismena“ započeo je osamdesetih godina prošlog veka kada je sa suprugom osnovao firmu „Yox Austria“ koja je trgovala ruskim gorivom. Jedan od prvih poslova pretvorio se u parnicu pred američkim i britanskim sudovima, a istu sudbinu doživela je kupovina 165.000 metričkih tona nafte od “Lukoila”.

Ovaj poslednji spor vodio se pred sudom u Moskvi koji je obavezao Raduloviće da ruskom gigantu na ime duga ispalte 12 miliona dolara.

Radulović je živeo na Floridi, tamo stekao desetine miliona dolara manipulacijama na američkoj berzi, a u Srbiji i Crnoj Gori se pojavio početkom prošle decenije.

Prema navodima OCCRP i CINS Radulović je gradio veze sa uglednim biznismenima. Između ostalih, navode se ime Bogdana Rodića, člana dinastije vlasnika maloprodajnih objekata, koji je Radulovićev partner u 1,2 miliona evra vrednoj zgradi u Pančevu, zatim Maksa Ćatović, producent i vlasnik “Komune”, Slavko Despot, ekskluzivni uvoznik kubanskih cigara u Srbiju, Šarićev advokat Andrija Krlović i drugi.

——————————-

Veza sa pevačicom Anom Nikolić

Praćenjem Rodoljuba Radulovića (65), rođenog u Kotoru, u Srbiji su otkriveni njegovi brojni kontakti sa ljudima iz politike, biznisa, ali i sa estrade. On se tako veoma često viđao tokom 2008. i 2009. sa trideset godina mlađom Anom Nikolić (35), pevačicom. Ona je bila u društvu sa njim i prilikom poslovnih ručkova u poznatim beogradskim restoranima, što je zanimljivo za istragu protiv njega.

(Momir Ilić – Blic)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *