ОВО ЈЕ ДРЖАВА: Исланд шаље банкаре на робију!

OVO JE DRŽAVA: Island šalje bankare na robiju!

12 oktobra 2015

vbsdfcasdj-640x426Sudovi na Islandu su osudili još troje bankara, uključujući izvršne direktore tri najveće državne banke.

Sigurjon Arnason, bivši direktor propale banke Landsbanki, zatim Elin Sigfusdotir, direktorka službe za izdavanje kredita i Štajndor Ganarson, bivši direktor trgovine obveznicama, osuđeni su na zatvorsku kaznu 8. oktobra od strane Vrhovnog suda Islanda.

Arnason je osuđen na 3,5 godine, dok je Sigfusdotirova osuđena na 18 meseci zbog umešanosti u mutne poslove i manipulaciju tržištem.

Treći bankar, Štajndor Ganarson, osuđen je na 9 meseci zatvora.

Bivši izvršni direktori banaka Glitnir, Kaupthing i Landsbanki, islandskih banaka koje su posedovale 10 puta više sredstava nego državna ekonomija, osuđeni su nakon finansijskog kolapsa.

Tim specijalnog tužioca je porkenuo 21 kriminalnu istragu o ilegalnom bankarstvu nakon masovnih protesta koji su doveli do svrgavanja desničarske vlade Islanda.

Olafur Haukson, koji je bio specijalni tužilac tokom ovih istraga, rekao je za Reuters da je odgovor Islanda na krizu pozvao na ispitivanje odgovornosti u okviru sektora finansijskih usluga.

„Zašto bismo dozvoljavali da se na deo društva ne primenjuju zakoni i da deo društva ne snosi odgovornost. Opasno je da postoji neko protiv koga ne možete da pokrenete istragu“, rekao je Haukson.

Island je jedini koji je na finansijsku krizu odgovorio na ovakav način.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. vuk SAMOTNJAK says:

    POCECE USKORO DA SE URUSAVA JEVREJSKA BANKARSKA PIRAMIDA. NADAM SE DA NEKO STATI NA PUT BESOMUCNOJ PLJACKI OBICNOG SVETA I ROBOVANJU BANKARSKOM SISTEMU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *