ОВО ЈЕ ГЕНЕРАЛ КОЈИ ЈЕ ВОЂА ПУЧА У МЈАНМАРУ: Омражен у Америци, под санкцијама због злочина над муслиманима

OVO JE GENERAL KOJI JE VOĐA PUČA U MJANMARU: Omražen u Americi, pod sankcijama zbog zločina nad muslimanima

1 februara 2021

VOJNI komandant Mjanmara, visoki general Min Aung Hlaing, u centru je pažnje nakon što je vojska danas uhapsila političare iz vladajuće Nacionalne lige za demokratiju (NLD) i objavila da preuzima vlast u zemlji, a od 2019. nalazi pod sankcijama SAD zbog optužbi za genocid na Rohindža muslimanima.

Vojska Mjanmara, poznatija kao Tatmandav, vrlo je zatvorena i stručni analitičari malo znaju o njenom unutrašnjem organizovanju i delovanju, kao i o njenom vrhovnom komandantu, prenosi Rojters.Agencija navodi nekoliko ključnih činjenica o vojnom vođi Mjanmara i ulozi vojske u političkom sistemu zemlje.

Vojska je vladala direktno skoro 50 godina nakon puča 1962. godine i dugo je sebe doživljavala kao čuvara nacionalnog jedinstva, a pošto je stvarala mjanmarski ustav iz 2008. godine, sebi je obezbedila trajnu ulogu u političkom sistemu zemlje.

Ona ima po ustavu 25 odsto poslaničkih mesta, a njen komandant imenuje ministre odbrane, unutrašnjih poslova i graničnih poslova, ključne pozicije u političkom životu zemlje, navodi agencija.

Vrhovni komandant Min Aung Hlaing (64) klonio se političkog aktivizma koji je bio široko rasprostranjen u vreme dok je studirao pravo na Univerzitetu Jangon 1972-1974.

Dok su se kolege bavile demonstracijama, Min Aung Hlaing podnosio je svake godine prijave za prijem na Vojnu akademiju (DSA), uspevši u svom trećem pokušaju 1974.

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad 5 says:

  u mijamaru su nadjene velike rezerve litijuma ali još važnija su krupna ležišta tzv."retkih zemlji(vrste gline bogate rekim nemetalima i lakim metalima nemoguće za substituciju veštačkim proizvodima ili reciklažu)"Glavni i najveći snabdevač i i zvore u svetu te rude je KINA, tako da je zapadnim hijanam SVAKO ležište koje NIJER pod kontorolom kine od najveće STRATEŠKE i EKONOMSKE VAŽNOSTI. Eto zato se u mijamaru u zadnjih desetak kgodina stalno prave problemi od stvaranja "demokratske opozicije" pod kontrolom američke obaveštajne službe, do pokušaja tihe okupacije iz bangladeša, sa uvozom miliona muslimanskih nelegalnih migranata u severne krajeve mijamara koje su krtili nekim fantomskim imenom "rohindže" i pookušli da ih prikažu kao legitimne predstavnike (dotada nepostoječe "manjine") koji bi u narednoj fazi tražili REPUBLIKU ili nezavisnu proviniciju i učešće u vladi. (nekako ovo mnogo liči na kosovski "slučaj")ALI armija mijamara je ČIM JE KRENULA ORUŽANA POBUNA "rohindža" delovala ODLUČNO i beskompromisno, i nasilno proterala sve ilegalne muslimanske imigrante iz bangladeša koji su pokušali da promene nacionalnu i versku strukturu na toj teritoriji severnog mijamara ,gde se, pazi slučajnosti, nalaze velika nalazišta "retkih zemalja" :)E zato su ovi sa zapada ovog generala proglasili ratnim zločincem.TOLIKO da znaju neupućeni KO JE KO u mijamaru i ZAŠTO se sve ovo dešava :)

 2. Ivke says:

  Ovog da zaposlimo u nasoj vojci da uvede red kod nas

  • Zorana says:

   Kod nas i vojska i policija izdajnici i ovna.

 3. Rista says:

  Fala Baba Mileva. E ova naša baba puno zna i zaista sam nešto načukno da neki islamci prave ršum ali nisam znao šta. E baš ako ih je razbuco. A saće scenario sankcija i ostalog a posle toga Kina dobija zeleno svetlo i pomaže Minaunguklajgingu i on prihvata "pomoć" Kine i prodaje joj retke zemlje ko plevu i budzašto samo da se spase, a Amerika jope preko Kine dobija ono što joj "pripada". Već viđen scenario sa Rusijom i Iranom a o sićama i da ne govorimo. Amerika sada ima i specijalnu vrstu rata koja se zove "Kineski humanitarci za Ameriku". Dakle, po proverenom i uspešnom receptu Amerika će da glumi lošeg cajkana a onda Kina dolazi kao dobar milicajac i Amerika dobije šta joj treba. Aj se kladimo da će biti vako? Će nam zaplače mama od združenih humanitarnih napora Kine i Amerike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *