ОВО ЈЕ ГЕНЕРАЛ КОЈИ ЈЕ ВОЂА ПУЧА У МЈАНМАРУ: Омражен у Америци, под санкцијама због злочина над муслиманима

ОВО ЈЕ ГЕНЕРАЛ КОЈИ ЈЕ ВОЂА ПУЧА У МЈАНМАРУ: Омражен у Америци, под санкцијама због злочина над муслиманима

1 фебруара 2021

ВОЈНИ командант Мјанмара, високи генерал Мин Аунг Хлаинг, у центру је пажње након што је војска данас ухапсила политичаре из владајуће Националне лиге за демократију (НЛД) и објавила да преузима власт у земљи, а од 2019. налази под санкцијама САД због оптужби за геноцид на Рохинџа муслиманима.

Војска Мјанмара, познатија као Татмандав, врло је затворена и стручни аналитичари мало знају о њеном унутрашњем организовању и деловању, као и о њеном врховном команданту, преноси Ројтерс.Агенција наводи неколико кључних чињеница о војном вођи Мјанмара и улози војске у политичком систему земље.

Војска је владала директно скоро 50 година након пуча 1962. године и дуго је себе доживљавала као чувара националног јединства, а пошто је стварала мјанмарски устав из 2008. године, себи је обезбедила трајну улогу у политичком систему земље.

Она има по уставу 25 одсто посланичких места, а њен командант именује министре одбране, унутрашњих послова и граничних послова, кључне позиције у политичком животу земље, наводи агенција.

Врховни командант Мин Аунг Хлаинг (64) клонио се политичког активизма који је био широко распрострањен у време док је студирао право на Универзитету Јангон 1972-1974.

Док су се колеге бавиле демонстрацијама, Мин Аунг Хлаинг подносио је сваке године пријаве за пријем на Војну академију (ДСА), успевши у свом трећем покушају 1974.

KOMENTARI4 коментара

 1. milorad 5 says:

  u mijamaru su nadjene velike rezerve litijuma ali još važnija su krupna ležišta tzv."retkih zemlji(vrste gline bogate rekim nemetalima i lakim metalima nemoguće za substituciju veštačkim proizvodima ili reciklažu)"Glavni i najveći snabdevač i i zvore u svetu te rude je KINA, tako da je zapadnim hijanam SVAKO ležište koje NIJER pod kontorolom kine od najveće STRATEŠKE i EKONOMSKE VAŽNOSTI. Eto zato se u mijamaru u zadnjih desetak kgodina stalno prave problemi od stvaranja "demokratske opozicije" pod kontrolom američke obaveštajne službe, do pokušaja tihe okupacije iz bangladeša, sa uvozom miliona muslimanskih nelegalnih migranata u severne krajeve mijamara koje su krtili nekim fantomskim imenom "rohindže" i pookušli da ih prikažu kao legitimne predstavnike (dotada nepostoječe "manjine") koji bi u narednoj fazi tražili REPUBLIKU ili nezavisnu proviniciju i učešće u vladi. (nekako ovo mnogo liči na kosovski "slučaj")ALI armija mijamara je ČIM JE KRENULA ORUŽANA POBUNA "rohindža" delovala ODLUČNO i beskompromisno, i nasilno proterala sve ilegalne muslimanske imigrante iz bangladeša koji su pokušali da promene nacionalnu i versku strukturu na toj teritoriji severnog mijamara ,gde se, pazi slučajnosti, nalaze velika nalazišta "retkih zemalja" :)E zato su ovi sa zapada ovog generala proglasili ratnim zločincem.TOLIKO da znaju neupućeni KO JE KO u mijamaru i ZAŠTO se sve ovo dešava :)

 2. Ivke says:

  Ovog da zaposlimo u nasoj vojci da uvede red kod nas

  • Zorana says:

   Kod nas i vojska i policija izdajnici i ovna.

 3. Риста says:

  Фала Баба Милева. Е ова наша баба пуно зна и заиста сам нешто начукно да неки исламци праве ршум али нисам знао шта. Е баш ако их је разбуцо. А саће сценарио санкција и осталог а после тога Кина добија зелено светло и помаже Минаунгуклајгингу и он прихвата "помоћ" Кине и продаје јој ретке земље ко плеву и будзашто само да се спасе, а Америка јопе преко Кине добија оно што јој "припада". Већ виђен сценарио са Русијом и Ираном а о сићама и да не говоримо. Америка сада има и специјалну врсту рата која се зове "Кинески хуманитарци за Америку". Дакле, по провереном и успешном рецепту Америка ће да глуми лошег цајкана а онда Кина долази као добар милицајац и Америка добије шта јој треба. Ај се кладимо да ће бити вако? Ће нам заплаче мама од здружених хуманитарних напора Кине и Америке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u