ОВО ЈЕ ГЛАВНИ РАЗЛОГ због којег Ватикан не признаје Косово!

OVO JE GLAVNI RAZLOG zbog kojeg Vatikan ne priznaje Kosovo!

13 septembra 2019

Bivši ambasador Srbije pri Svetoj stolici i pri Unesku Darko Tanasković izjavio je da je svaka država koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosovo važna, a naročito Sveta stolica koja ima veliki uticaj i ugled.

Tanasković je, komentarišući posetu predsednika Aleksandra Vučića Vatikanu, naveo da je to država sa velikim ugledom i moralnim autoritetom u katoličkom svetu.„Dobro je obaveštena, zna šta radi, šta su njeni interesi“, naveo je Tanasković, dodavši da se Vatikan zalaže za mir, stabilnost i dijalog.

Tanasković kaže da se mnoge stvari u svetu diplomatije odvijaju iza kulisa a da Vatikan ima veliku tradiciju.

Ipak, Tanasković smatra da je na čisto političkom planu uticaj Vatikana danas nešto manji nego ranije, što ne znači da ga nema i da ne bi trebalo voditi računa o tome. Kada bi Vatikan priznao Kosovo, Tanasković ističe da bi to sigurno uticalo na pojedine latinoameričke države, koje ipak imaju i neke druge razloge za svoje odluke.

Ipak, Tanasković dodaje da je dolaskom pape Franje u svetu porastao moralni aspekt uticaja Svete stolice, a na vancrkvenom planu Vatikan je ponovo vidljiv u vezi sa najznačajnijim pitanjima savremenog sveta.

Podseća da je u njegovim prvim izveštajima nakon što je otišao u misiju i Vatikan bio gotovo siguran da oni neće priznati Kosovo zbog mnogih razloga i načina na koji se sagledavaju međunarodni odnosi.

Kaže da je jedan od razloga i to što za razliku od većine drugih zapadnih država, Vatikan pitanje Kosova sagledava u okviru sučeljavanja islamskog i hrišćanskog sveta. Navodi i da je juče, tokom razgovora predsednika Vučića u Vatikanu bilo jasno da se taj aspekt uzima u obzir, ali postoje i mnogi drugi razlozi zbog kojih Sveta stolica ne menja svoj stav.

Tanasković je rekao da Priština vrši priličan pritisak i sama i preko pokrovitelja da ostvari veći uticaj u Vatikanu, međutim to nije izvesno. Dodaje i da je kardinal Parolin, koji je bio u Prištini na osvećenju katoličke katedrale, tamo bio u čisto duhovnoj misiji.Takođe, Tanasković kaže da Vatikan drži sve kanale otvorene da bi bio informisan i da to nema veze sa priznanjem kako to često Priština nastoji da prikaže. Kada je reč o eventualnom dolasku pape u Srbiju, Tanasković je naveo da je predsednik Vučić juče bio jasan i da mu je drago što nema nikakvih nedoumica u tom pogledu. Smatra da je jasno da bi država Srbija imala koristi od posete pape Srbiji, ali to ne zavisi samo od države i političkih činilaca već i od stava SPC.

Tanasković kaže da je na delu opšte poboljšanje odnosa između Svete stolice i Srbije i da je juče i predsednik Vučić preneo papi pozdrave patrijarha. Patrijarh i papa se veoma uvažavaju što čini atmosferu takvom da je u nastupajućem periodu logično da bude pomaka po pitanju posete pape Srbiji.

Povodom navoda Blica da je srpka kompanija „Koto“, koju je Unesko izabrao da restaurira tvrđavu u Novom Brdu, saopštila da je u unutrašnjost tog zdanja pronašla neprocenjivo kulturno blago, kao i da je iznenađena odlukom Prištine da joj zabrani dalji rad na tom poslu, Tanasković je rekao da je juče generalna direktorka Uneska konkretno obećala veće angažovanje.

Dodaje da je vest o otkrivanju kulturnog blaga svakako interesantna i da ima značaj.

Kaže da je pitanje šta bi se tu pronašlo jer će to verovatno potvrditi istinu da je to bilo srpsko i pravoslavno svetilište, što vlastima u Prištini ne odgovara. Kada je reč o kandidaturi Kosova za ulazak u Unesko, Tanasković navodi da je to danas mnogo teže i da se može očekivati da zahteva uopšte ne bude, ali dodaje da se sa Prištinom nikada ne zna.

KOMENTARI21 komentara

 1. Slobodanka says:

  1. Vatikan na nas gleda u sklopu svojih sveukupnih odnosa sa Moskvom koja je najvažniji centar Istočne sestrinske crkve. 2. Zatim primetno je sve veće italijansko interesovanje za Kvarner i Dalmaciju. Da li su to tek nastupi slučajnih prolaznika na sceni? Podigli su i spomenik D Anunciju u Trstu, najpre u Italiji treba podsetiti na Fiume -Rijeku i dobro pripremiti narod. Ko sve može da stoji iza toga? Italijani takvo pitanje neće pokrenuti bez saglasnosti Vatikana, poznato je da je Vatikan bio najveća podrška Hrvatskoj. Ali Vatikanu je bliža Italija, neke svoje bitne interese on ostvaruje baš u Italiji. 3. Treba im i podrška SAD. Majk Pompeo je poreklom iz Peskare, pročitajte malo o istoriji Peskare. Zatim u SAD postoji i druga italijanska emigracija koja ima uticaj. 4. Severna obala Jadranskog mora da će biti sigurnija u rukama Italije, to može da proceni i NATO. 5. ZAKLJUČAK: Možda već postoji skrivena "matematika": Mi (Vatikan) nećemo priznati Kosovo, a Vi nama ne smetajte po pitanju Trsta i Kvarnera, Dalmacije! 6. Ne verujem u ovo da Vatikan pitanje Kosova sagledava u okviru sučeljavanja Islamskog i Hrišćanskog sveta. To je priča za naivne. Znaju u Vatikanu da je otimačina KIM borba za otimanje teritorije, a najmanje je verski sukob.

  • Ivana says:

   Sve debilne laži laž do laži preko Hrvata ustaša organiziraju pokolje Srba svako malo, preko pounijaćenih Ukrainaca ubijaju Ruse Vatikan je zlo da ne može biti veće.

   • Slobodanka says:

    Vatikan se sad boji za svoje unijate u Ukrajini, ne znaju kako će oni do kraja proći. Kad ne ide po planu, a u Ukrajini nisu postigli šta su hteli, onda Vatikan brzo se predomeće i prelazi na pregovore. Zato sam napisala da Vatikan na nas sad gleda samo u sklopu svojih sveukupnih odnosa sa Moskvom... Nismo mi više interesantni Vatikanu jer porazili su nas koliko su hteli, nego sad cvikaju šta bi mogla da uradi Rusija koja jača. ... U Ukrajini je značajno manji procenat unijata i katolika, nego što ih je bilo u Hrvatskoj 80-tih godina pre izbijanja sukoba. Imaju sličnosti sa Hrvatima, ali ima i razlika. Njihovo rivalstvo prema Rusiji ima sličnosti i sa rivalstvom Crna Gora - Srbija.

 2. paja patak says:

  Ako neko iz francuske ili austrije kaže da je vatikan za mir, to može i da bude razumljivo. ali, ako neko iz srbije, posle 2 miliona poklane nejači, zverski i mašinski usmrćene za par godina vatikanskog apsolutizma, to kaže - onda je sve jasno. zamislite šta bi se desilo sa nekim izraelskim ambasadorom, da izjavi da je hitler bio za mir i ljubav ? razmileli se crvi i akrepi po ovoj nevinom krvlju natopljenoj zemlji.

 3. Slobodanka says:

  7. Danas je puno lakše otrgnuti Rijeku od Hrvatske, nego otrgnuti Kataloniju od Španije. Sada nema Austrougarskog carstva da kao nekad smeta Italiji i pretečama te države. Kroz istoriju ono je bilo velika smetnja da Italija preuzme severnu obalu. Austrija danas nije ni članica Zapadne alijanse, a Italija je važan stožer jugoistočnog krila NATO-a. Kao što je Italiji nekad pomagala Francuska, sada sličnu rolu može da odigra NATO. NATO jednostavno ne bi branio Hrvatsku, ako bi italijanske snage ušle npr. u Rijeku. Postoji Nemačka koja bi se tome protivila, ali i ona je samo vazal SAD i sve je više neposlušni vazal u sukobima sa Vašingtonom. Italija nema toliko problema sa Vašingtonom. Nema ni bivše vojne sile JNA. ZA ITALIJU OVO JESTE ZNAČAJNO POVOLJNIJE VREME. I tako reče poznata kromanjonska gluperda: "Obavio sam zadatak, Jugoslavije više nema." Biće zanimljiva istorija Rvatske posle odbacivanja i ubistva Jugoslavije. Ostvareni "tisućljetni san" još koliko decenija će potrajati? Jednu do dve, eventualno tri ako izvuku.

  • Kosovac says:

   @ Slobodanka, …..U starim novinama, u vreme kada je još postojala Austro-Ugarska, kada se opisivala teritorija južnog dela, pisalo je da su oblasti u Austro-Ugarskoj Banat, Bačka, Srem, Slavonija, Baranja, Hrvatska, Dalmacija, Krajišnici. Bosna i Hercegovina je bila pod Turskom. Vidi se da Hrvatska nije bila ovo što je sada, verovatno nešto oko Zagreba i to je sve.

   • Slobodanka says:

    Rijaka je jedno vreme pripadala direktno baš Ugarskoj, od 1870 godine. Tada su Madjari značajno investirali u svoj madjarski lučki grad na moru. Postojala je konkurencija izmedju Austrije i Madjarske u okviru iste austrougarske carevine izmedju lučkih gradova Fiume (Rijeka) i susednog Trsta koji je tada pripadao Austriji. Hrvati su bili beznačajni u celoj priči. Sada je to treći grad po veličini u Hrvatskoj. Ranije često sam boravila u Rijeci i najviše mi se dopadao taj stari deo grada - koji su eto gradili Madjari. Inače sam iz Vojvodine, često sam putovala i u Madjarsku, moguće je da te stare zgrade učinile su mi se bliskim i poznatim. Sad mi je to smešno.

    • Slobodanka says:

     Kaže se "Šime u Zagreb i Šime iz Zagreba" ili "Gde će kuga nego u svoj rod", pa tako i ja. Te zgrade nisu nabijene kao što se da videti u Dalmaciji, nema uskih ulica, nego postoji i veličina i širina i prohodnost. O sebi znam da kad putujem ne volim velike promene, ne divim se nepoznatim stilovima i neobičnim gradjevinama jer osećam da mi je to tudje. Moguće je da me je privukla stara madjarska gradnja, a tada nisam ni razmišljala zašto.

     • Miraš says:

      tj. austrougarska gradnja

      • Kosovac says:

       @ Miraš, …..Cenim tvoju preciznost, ne može se to nazvati „mađarska gradnja“. ……….Mada je Budimpešta u arhitekturi možda lepša i od Beča i od Pariza. Ali sve je to bila Bečka škola, mora im se to priznati. Tu modu je Srbija prihvatila oberučke, pa je i Beograd postao lep grad, ugledajući se na nedostižni Beč (Vienu) i Budimpeštu. Nažalost, mnogo od Beograda je porušeno od strane Nemaca i Anglosaksonaca, tako da je on počeo da kleca u trci da dostigne lepotu Budimpešte. Pogotovu što su komunisti i socijalisti počeli u Beogradu da prave zgrade na čijoj su se fasadi mogli videti samo prozori i po koja vrata. A Budimpešta je, posle II svetskog rata verno obnovila sve zgrade koje je porušio sadašnji Nato pakt. (Nekadašnji Trojni pakt). Detaljno obnovili, ne znam odakle im pare. Mogu da pretpostavim. ……….Moj prethodni komentar je bio da naznači oblasti u Austrougarskoj, gde se vidi da je Hrvatska bila geografski mala, malena, ne kao u današnjim granicama. Slobodanka nije to htela ni da potvrdi ni da demantuje, nego je samo upotrebila nekoliko lepih reči o mađarskoj arhitekturi.

  • harry neron says:

   Pričaš budalaštine jer ne poznaješ drugačije Italije osima kao gepgrafski pojam. Italijanski narod znači isto kao nekada jugoslovenski narod, ni prvi ni drugi ne postoje. Italija je isto kao ex Jugoslavija čedo istih, engleskih i ruskih, kumova da bi se tim čedima sprečavao uticaj kontinentalne Europe sa kojom su englezi i rusi u permanentnim ratovima več gotovo pola milenija. Takođe na istočnoj obali Jadrana nikada nisu živeli italijanii nego veneciani i po koji furlan i lombard. Oni koji su sve to izmešali u italijani su Ducejevi sledbenici sa juga, bi ili ostali, stoka od ljudi sitnog zuba. Da te obavestim još odakle uopšte ko u italiji etnički dolazi. Furlani i veneciani su mešavina germana i iz Judee proteranih živdova, lavini i lombardi su germanskog podrekla, piemočani su francuskog podrekla dok su oni južno od Rima u najviše slučajeva grčko arnautskog podrekla zato i najviše sliče šiptarima ( i ponašaju se veoma slično ko šiptari. Od tih grčko arnautskih potomaka, čovečanske stoke, proizlazi i italijanski fašistički pokret.

   • Miraš says:

    Italija i Italijani itekako postoje, jer hvala Bogu na Apeninskom poluostrvu nemaju Rvate. Jugoslavija 1918 nije čedo ruskih kumova, ona mirovnoj konferenciji u Versaju nije postojala Rusija nego postojala je zabrinutost tadašnje hrvatske elite gde će se oni nači nakon rspada austrougarske carevine. Jugoslovenska ideja jeste bila prisutna u njihovim glavama, ali ne dublje nego samo kao način da se nekako snadju. ... Ne možete pisati toliko subjektivno i još na osnovu toga lagati o istoriji Italije. Italija nije čedo engleskih i ruskih kumova. Za ujedinjenje Italije od spoljnih faktora bio je značajan savez Pijemonta sa Francuskom jer Austrija je bila protivnik ujedinjenja. A, iznutra bila je veoma značajna duga istrajnost da se izvrši ujedinjenje.

    • Kosovac says:

     @ Miraš, …..Slažem se potpuno sa ovim što si rekao Haritu Neronu. Hari je napravio analizu Italije kao da je rekao da je Srbija nastala ujedinjenjem Leskovčana, Orahovčana, Crnotravaca, Ohriđana, Vojvođana, Rašana, Bosanaca, Crnogoraca, Vlaha, Cincara, Kumanovaca, Slavonaca, Krajišnika, Dalmatinaca, ……….Naš stari prijatelj Hari Neron se malo zaneo, zato neću ni da mu zamerim ništa.

 4. rajko says:

  Islam nema mnogo veze sa vatikanskim stavom o nezavisnosti Kosova. Vatikan uopšte nije ni u kakvom sukobu sa islamom, ni moralno, ni politički, pa čak ni verski. Naprotiv, on vrlo vešto i obilato utiče na zbivanja u islamskim zemljama, tako da ponekad izgleda kao da je islam samo još jedna katolička sekta. Razlog za nepriznavanje ja vidim pre svega u tome što je zapad od početka SFRJ-krize vodio pogrešnu politiku prema KiM, što je kulminiralo nevidjenom svinjarijom, bombardovanjem Srbije. Vatikan želi za sebe KiM, ali ne na takav način. On ne bi mogao da se nosi sa tako radikalnim stanovništvom kakvo je šiptarsko, niti bi mogao da pred javnošću opravda svoju ulogu u porobljavanju. Drugi razlog je naizgled sličan, ali je u suštini sasvim druge prirode: vatikan nema dovoljno motiva da ulazi u priču o zemlji koja nije dovoljno katolička. Oni to rade drugačije, postupno i oslanjajući se na propagiranje svojih katoličkih vrednosti. Te vrednosti su i u Srbiji, a pogotovu na KiM-u potpuno iskompromitovane, te će vatikan morati da pričeka još vek ili dva da ćapi KiM. A čemu priznavanje nezavisnosti ako od toga vatikan nema koristi?

  • Mile says:

   "A čemu priznavanje nezavisnosti ako od toga vatikan neće imati koristi?". To je tačno. Zatim računaju, ili već su davno izračunali, kakve koristi bi mogli imati ako ne priznaju Kosovo. Gde konkretno će ih ostvariti i s kim o tome vredi da pregovaraju. ... Mene ovo podseća na Četvrti krstaški rat, nađite tekst na vikipediji. Pohod se odvijao 1202-1204 godine. Da li su krenuli u pomoć svrgnutom vizantijskom caru Aleksiju Anđelu da mu uz naknadu povrate izgubljeni presto, a da su mogli unapred da pretpostave da on neće biti kadar da odmah isplati nagradu krstaškoj vojsci? Vratili su ga na presto 1203 godine, a kad nisu dobili obećani novac, okrenuli su se protiv Carigrada i 1204 je došlo do osvajanja i pljačkanja Carigrada, što predstavlja najveće pljačkanje u srednjem veku, kao i masakriranje domaćeg stanovništva. ... Podseća me zbog dvoličnosti. Kao dobro mi dođe tvoja nevolja, predstavim se da ću da ti pomognem, a to mi je prilika da te razbijem i opljačkam. Tako i ovo danas. Dobro im dođe naša nevolja, evo nešto će nam pomoći nepriznavanjem Kosova, ali unapred znaju da će zbog toga zaraditi, pretpostavljam na nekom drugom mestu.

  • Kosovac says:

   @ rajko, …..Kako nema Vatikan motiva, zašto je onda u sred Prištine napravio katedralu najveću na Balkanu? Preko puta nedovršene srpske crkve koju evo već 20 godina Šiptari pokušavaju zakonski da poruše jer nema građevinsku dozvolu. A u tu katedralu bi stali svi Šiptari rimokatolici koliko ih ima na Kosovu. ……….Na šiptarskom portalu „BOTA SOT“, 2017. godine objavljen je članak u kome doslovce piše i ovo: „Američki dnevni list Vašington Post, uradio je istraživanje o verskim korenima kosovskih Šiptara. Prema istraživanju ovih novina, čini se da najraniji koreni šiptarskih muslimana PRIPADAJU PRECIZNO RIMOKATOLIČKOJ VERI.“. Dalje se objavljuju razgovori sa rimokatolicima Šiptarima, gde jedan iz sela Žegra (kod Uroševca) figurativno kaže da je noću rimokatolik, a danju musliman. Takođe prikazuju malu crkvu u selu Đonaj o kojoj doslovce pišu: „Ključeve ove crkve drže Srbi, koji takođe kažu da je njihova, ali lokalni stanovnici kažu da ova crkva pripada Šiptarima i da je bila njihova pre konverzije na islam u selu.“. Naravno tvrde da su pre te konverzije bili rimokatolici, ne pravoslavni. Interesantna tvrdnja, treba se dobro potruditi pa pronaći neku držeću logiku. Među komentatorima tog članka, objavljen je i jedan Šipo valjda, koji doslovce psuje Alaha. I mene je iznenadilo da je počelo plasiranje rimokatoličke vere kod Šiptara gde zdušno pomaže čak i Vašington. Vatikan samo posmatra i smeši se, kako vidim i napravi poneku rimokatoličku crkvu. u ovom slučaju u Drenici, gde procent rimokatolika iznosi 0,00%. Jedino nisam upoznat sa reakcijom muslimanske strane (97%) Šiptara, verujem da se oni ljute, ali nemaju tri čiste da reaguju na prozelitizam Vatikana i Amerike koji su najviše doprineli ovome što oni jesu.

 5. ralence says:

  Papa Francisko i Sveta Stolica pokušavaju da proguraju Albanske Katolike u Albaniji i na Kosovu na važna državna mesta. Albanci Muslimani im to ne dozvoljavaju i toj je jedan od uzroka što Papa ne priznaje Kosovo. Tihi rat koji traje između njih traje već dugo da bih oni mogli sada da se dogovore oko bilo čega.

 6. Za Srbiju says:

  Vatikan upravlja svetom, a sve drugo su samo izvođači radova. Koliko nam vekova treba da to shvatimo? Sve ratove, započeo je Vatikan. Samo su se vojske menjale, od krstaša do nacista i NATO. Dve trećine svetske love, drži Vatikan i vatikanske banke, za koje javnost ne zna da su njihove. To je vladar u senci.

 7. Za Srbiju says:

  Kako će da završi priča sa Novim Brdom, zavisi od nas. Jer je već jedna srbska pravoslavna crkva "postala" katolička. Šta preduzimaju naše državne institucije, a šta SANU? Ništa. Umesto zastave UMESCO, koja se nalazila za vreme radova, na Novom Brdu se vijori albanska zastava. Namere su jasne. Ko će da se izbori da se vijori srbska zastava?

  • Za Srbiju says:

   Osim toga, glavna i odgovorna firma OMEGA inženjering iz Dubrovnika, koja zatire srbsko kulturno nasleđe u Dubrovniku, hrvackoj i BiH, odradiće isti posao i na KiM.

 8. Kosovac says:

  Darko Tanasković je odličan portparol Vatikana. Pa čiji bi bio portparol, nego onoga za čiji tim igra. Čuješ, „…..u svetu porastao MORALNI aspekt uticaja Svete stolice…..“. Iz tih moralnih aspekata, Tanasković je veoma zahvalan Vatikanu što je preuzeo srpsku pravoslavnu bogomolju u Novom Brdu. Da bi je papak poklonio Šiptarima rimpapinim, oni će bolje da je čuvaju. Tu će kao obično malo i UNESCO da pripomogne. ……….I dalje nam ne javljaju šta je cenjeni papak rekao Vučiću. Treba to razumeti, svi znamo šta je vojna tajna. Ja znam šta je rekao, tražio je da Vučić urgira kod svog prijatelja Irineja i tako izdejstvuje poziv da ova ljudska veličina najzad obiđe svoju Srbiju. Kako je evo lepo prošao u Bugarskoj, šta fali. Lako je to izvesti, treba angažovati obezbeđenje kao za paradu pedera, a posle odlaska papkovog, angažovati episkopa bačkog Irineja da opoje sva mesta koja su bila zagađena i oskrnavljena. Zašto episkopa bačkog Irineja? Zato što je svojevremeno on bio prstenovan od strane stolice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *