Ово је Грк који ће рећи „НЕ“ Европској унији

Ovo je Grk koji će reći „NE“ Evropskoj uniji

29 januara 2015

Yanis VaroufakisKljučno mesto u vladi Aleksisa Ciprasa pripada „slučajnom i radikalnom“ ekonomisti Janisu Varufakisu – prvi pridev je dao sam sebi, a drugi su nadenuli mediji.

Varufakis je doktor ekonomije, britanski đak, bloger, gejmer i čovek koji bi mogao da protrese temelje moderne Evrope. Sebe opisuje kao „libertarijanskog Marksistu“, a mere štednje Evropske unije finansijskim pandanom metodama mučenja CIA.

Kako piše britanski Gardijan, glavni pregovarač sa evropskim kreditorima i čovek koji bi, najprostije rečeno, trebalo da kaže u Briselu „nećemo ovo ovako da plaćamo“ ima 53 godine i armiju poštovalaca na društvenim mrežama, zahvaljujući popularnom ekonomskom blogu.

Taj blog ovih dana svakako ubrzano prelistavaju asistenti svih evropskih lidera.

Nakon parafraziranja velškog pesnika Dilana Tomasa i reči „grčka demokratija odlučila je da ne ide tiho u tamnu noć, već da se žesti i besni da se svetlo ne ugasi“ na svom blogu zbog izborne pobede Sirize, Varufakis je poručio:

„Uništićemo grčke oligarhe, uništićemo osnove na kojima su oni iz decenije u deceniju gradili ovakav sistem, mrežu koja zlokobno isisava energiju i ekonomsku moć iz svih drugih u našem društvu.“

Dvojni državljanin Grčke i Australije bi trebalo da, odmah uz Ciprasa, bude personifikacija novog grčkog kursa (ukoliko se ostvari sve ono o čemu svet bruji poslednja 72 sata) i prve evropske zemlje koja će se otvoreno suprotstaviti merama štednje i krutim zahtevima EU, MMF i ECB.

Njegov prioritet biće da se izbori za nove uslove otplate programa pomoći teškog 240 milijarde evra i da sreže dobar deo planine duga od 320 milijarde evra.

„Osmogodišnjaku je jasno kakve su stege dovele do tragičnog bankrota Grčke u 2010. godini. Evropa je u svojoj beskrajnoj mudrosti odlučila da se sa takvom situacijom nosi tako što će najveći zajam u istoriji čovečanstva svaliti na najslabija leđa na svetu, leđa grčkog poreskog obveznika“, rekao je za BBC.

Tada je ocenio i da je taj potez Evrope finansijski pandan metodama mučenja zatvorenika, koje primenjuju CIA i američki obaveštajci.

Varufakis se školovao u Britaniji, doktorirao je na Univerzitetu u Eseksu, proveo je godinu dana na Kembridžu, a predavao je u Australiji, Grčkoj i SAD.

Poznato je lice zbog pojavljivanja na velikim televizijskim mrežama kao ekonomski analitičar – od britanskog BBC-ja, preko CNN-a, do ruskog „Raša tudeja“.

Autor je više knjiga, a za mlađe je veoma bitna stavka u njegovoj biografiji što je od 2012. godine radio u korporaciji „Valv“ (Valve), jednoj od najmoćnijih i najvažnijih u industriji video igara.

On je čovek koji je analzirao virtuelni „Steam market“ i prodaju predmeta u popularnim video igrama kao što su Dota 2, Counter strike ili Team Fortress – nešto što je Valveu donelo milione dolara.

O periodu provedenom tamo pisao je i na svom blogu, a od februara 2013. za sebe kaže da je „lični konsultant u toj kompaniji“.

Poznat je po ležernom stilu oblačenja, a 2005. i 2006. godine proputovao je pola sveta i zajedno sa umetnicom Danaeom Stratu „povukao“ sedam linija podele na planeti (Palestina, Etiopija, Kosovo, Belfast, Kipar, Kašmir i granica SAD-Meksiko). Podele su opisali u delu „Zid globalizacije“.

Od pobede Sirize uz njegovo ime u medijima se dodaju reči „radikal“, „ekstremista“, a kada se bar malo slegne postizborna prašina Evropa će videti može li i hoće li taj „radikal“ zaista krenuti na temelje – i u Atini i u Briselu.

Ono što je sigurno jeste da neće zaćutati.

„Vreme je da se začepi i prione na posao. Tako mi kažu. Moj plan je da se oduprem takvim savetima. Nastaviću da pišem na svom blogu iako bi se to moglo smatrati kao neodgovorno ponašanje jednog ministra finansija. Pisaću ređe, ali se nadam da ću to nadomestiti sočnijim pogledima, komentarima i uvidima u stanje stvari“, naveo je danas na blogu.

KOMENTARI6 komentara

 1. Nikola says:

  To Care,napi im se krvi. To mavro poukamiso pou foro,mia einai i aformi mou.... Otan tha pligoto,na min fenete aimoragi mou.

 2. aleksandar says:

  e,ljudi.gledao sam ga i slušao ga preko rt.i mogu da kažem da je mnogo pametan i zna sve kako funkcioniše ceo sistem ekonomski i politički u eu.mislim da je ok lik.

 3. Rile says:

  Ljudi, ovde bi mu SNS odrubila glavu. Ovdašnje krvopije stupaju stazama ekonomske i socijalne fašizacije.

 4. Pravdaa says:

  SNS i Vučić postaju psi Srbije pokušavaju da kritikuju Grke jer im ne odgovara samostalni sistem vođenja države oni su već sebe unovčili i sada kao psi laju na sve što je dobro a za njih nedostižno.

 5. DJORDJE says:

  ALEKSANDAR JE POTPUNO U PRAVU SAMO MOGU DA GA DOPUNIM DA JE I VELIKI PATRIOTA!PRAVI KRICANIN .

 6. Tina says:

  A naše dvorište zaudara .niko da ga rasčisti !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *