ОВО ЈЕ ИСТИНА!? Ево зашто не долазе руски МИГ-ови у Србију!

OVO JE ISTINA!? Evo zašto ne dolaze ruski MIG-ovi u Srbiju!

20 maja 2017

Sredinom decembra prošle godine, na sva zvona je obelodanjeno da će Rusija, „kao podršku Srbiji“, donirati šest borbenih aviona MiG 29 Srbiji, a da će se u tom „paketu“ naći još i 30 tenkova, isto toliko borbenih vozila, a pričalo se čak i o sistemu S300.

Međutim, ni pola godine kasnije, aviona nema, niti je jasno gde je zapelo, pa se sve više spekuliše da Rusi poklon „migova“ uslovljavaju daljom sudbinom svog Humanitarnog centra u Nišu. Nekadašnji pomoćnik ministra odbrane, Bojan Dimitrijević, veruje da je upravo u tome ključ problem.

– Na osnovu onoga što se može čuje u javnosti jako je teško ustanoviti zbog čega avioni još ne stižu, odnosno da li u ugovoru o donaciji postoje još neki detalji sa kojima javnost nije upoznata. Da li je reč o ustupcima koji Rusi traže za Humanitarni centar, insistiraju na remontu i zaštiti svoje tehnologije ili je nešto treće po sredi. Ruska baza u političkom smislu i služi kao balast Srbije prema istoku i zapadu, odnosno uveravanju javnosti da je država podjednako i za NATO i za Rusiju – smatra Dimitrijević.

Za penzionisanog generala Radovana Radinovića ipak nema te dileme.

– Uveren sam da nije reč o ruskom uslovljavanju, već isključivo nekom administrativno-tehničkom problemu iz aranžmana koji je postignut. Rusija nema ucenjivački odnos prema Srbiji i prema nama je daleko iskrenija nego mi prema njoj – smatra Radinović i dodaje da bi Srbija, bez obzira na sve, što hitnije morala da razreši status ove baze.

– U slučaju da Srbija ne reši status tog centra, tada se zaista može postaviti pitanje odnosa koji ima prema Rusiji. Jer ta baza za Srbiju nije nikakva prepreka ni za ulazak u EU, ali i saradnju sa NATO-om, jer objektivno, mi smo praktično već jednom nogom u toj organizaciji.

Na sličan način razmišlja i narodni poslanik Miroslav Lazanski. Obično odlično obavešten ovaj vojno-politički komentator ne zna kada će Srbija dobiti obećane „migove“, ali je uveren da nije reč o ruskim uslovljavanjima, već tehničkim problemima.

– Postoje još neke formalnosti oko tog trgovinskog sporazuma, da li će ti ‘migovi’ biti označeni kao donacija ili izvoz. Stvar je u birokratskom aparatu i to zna da potraje – uverava Lazanski.

Teško nama i da stignu

Bojan Dimitrijević, inače autor više stručnih knjiga iz oblasti ratnog vazduhoplovstva kaže da će, sve i kada šest ruskih „migova“ stigne, Srbija imati grdan problem jer – neće znati šta sa njima da radi.

– Srpskom odbrambenom sistemu ti ‘migovi’ su nužni, ali se trenutno suočavamo sa apsurdnom situacijom da je veoma malo osposobljenih pilota za ovaj tip aviona, imamo ih samo nekolicinu, a pri tom još veći problem imamo jer ne postoji adekvatno mesto gde bi se držali. Naime, „Objekat Vranica“ koji je na vojnom aerodromu Batajnica sagrađen i služio isključivo za tu namenu, srušen je 1999. godine, a drugi ne postoji – ističe Dimitrijević i dodaje da se srpsko vazduhoplovstvo već suočava sa problemom manjka stručnih i osposobljenih kadrova kako za pilotiranje, tako i za održavanje borbene opreme.

– Treba obučiti novu generaciju pilota, tehničara jer je većina onih koji su osposobljeni za ovaj tip aviona već u penziji. Za to treba dakle vreme, a kada je reč o remontu, uveren sam da će RC ‘Moma Stanojlović’ to raditi uz pomoć ruskih kolega.

S druge strane, ratni komandant RV i PVO, general Spasoje Smiljanić smatra da su srpski piloti i tehničari itekako osposobljeni za ovaj model „miga“.

– Srpski ratni piloti znaju da lete i potreban im je samo period kraćeg uvođenja u trenažu i upoznavanje sa karakteristikama i performansama sredstva. To važi i za sve one koji održavaju i servisiraju borbene letelice u upotrebi našeg ratnog vazduhoplovstva – decidan je Smiljanić.

Rok do novembra?

Premijer Srbije je decembra prošle godine najavio kao poslednji rok kada bi ti avioni mogli da stignu u Srbiju – novembar 2017.

Naime, on je precizirao da postoje dve opcije kako bi ‘migovi’ mogli da budu dopremljeni u Srbiju. Prva je ta ruska vojska bude zadužena za taj posao i da se ti avioni jednostavno prevezu i remontuju u Srbiji. Drugi scenario je predviđao da se avioni u potpunosti remontuju u Rusiji, a zatim, najkasnije do novembra ove godine dopreme u Beograd.

(Vesti-online)

 

KOMENTARI16 komentara

 1. pirus says:

  Mogu analiticari da pricaju svasta,dok ne date diplomatski status niskom humanitarnom centru necete dobiti nista.Rusi su se ozezali sa Crnom gorom tako da nece dozvoliti da se ozeze i sa Srbijom.Zato budite hrabri i samostalni dajte tim ljudima taj status i pokazite da ste suverena drzava.

 2. mirqu says:

  Kako da se realizuje , kad se sednice vojske vode na engleskom i na njima sede NATO oficiri

  • general says:

   Neka predju na ruski i resen problem nato govnara i prodanih politicara, a od rusa da placaju rentu za okupiranu naftnu industriju Srbije. I gle resenja za srbe, da kupe kinesku vojnu tehniku i ne zavise od nikoga.

 3. dara says:

  Znaci da zativnih papira sve kasne. zna da potraje (kako kaze Lazanski) dok nas Albanci Hrvati ne pokokaju. Eto, to je ta ruska pomoc.

 4. Dondon says:

  Ma problem je gde smestiti avione. To kad rese sticice...elem pominjala se cifra od 12 aviona pa nzm kad se prepolovila? Ovim tempom mozda dodjemo do nule vrlo lagano.

 5. Aleksandar V. Pavlov says:

  Kad četvrti sprat odobri, onda može... Ko zna zašto četvrti, razumeće.

 6. Leo says:

  AV sedi na dve, pa i vise stolica, pre izbora moli Putina za sastanak, par dana posle izbora grli se sa Mekejnom... kune se na vernost i Angeli, i Kinezima i Arapima... pas koji ima mnogo gospodara nije veran ni jednom. Sluzi svima, a jedini interes mu nije ni Rusija ni Amerika ni Srbija, nego on sam i moc koju obozava. I zato mu niko ne veruje.

  • milena nikšić says:

   Bravo Leo ovo je prava istina, da njemu su svi nekadašnji i doskorašnji ubice našeg naroda lični prijatelji, samo Rusi reda radi, da pokaže većini rusofila da je i on za Rusiju, a on teški lažov, sve ih redom laže, no uvideli su Rusi koje on, ali radi naroda ćute, kao i Vučić zbog ličnih prijatelja iz Brisela ali ćute i polako ga spuštaju niz vodu koju im je prodao(više poklonio), no videćemo šta će se desiti, ali u jedno sam sigurna da če kao i SIRIJU RUSI BRANITI SRBIJU, neće ni pitati vučića, jer Putin je pametan čovek nije zabdava bio KGB-ovac,.Sačekaćemo pa ćemo videti u kom pravcu Vučić kreće, ali u NATO sigurno nećemo, jer narod ne želi ni da vidi NATO vojnika na svojoj zemlji, <3

 7. Pastrovic says:

  Cetvrti sprat!? Jasno kao dan, ali samo onim Srbima koji umjesto spageta imaju mozdane vijuge.

 8. MickeyM says:

  Zašto ne dolaze? Pa Srbija više nikada neće UZALUDNO ratovati kao 1914, 1941, 1991, 1998, 1999.. kako kažu Tadić, Dačić i Vučić, PONOS moderne Srbije, FUJJJ

  • MickeyM says:

   Srbija je nažalost postala Soroševa kolonija, Dačić se javlja samo kada dobije reč od GAZDE i to pred izbore.., samo sada je GAZDA mnogoo jak a Dačić nakon trideset godina na vlasti više nije siguran da kaže- zna se ko će biti premijer-

 9. MickeyM says:

  Ako Merkelova, Mogerinijeva,Kissinger i Brzezinski kažu NE to se mora poštovati. Interesi Srbije su na prvom mestu od 1903 godine.

 10. Dragan says:

  Nema od tog posla ništa. Ne ne dozvoljavaju ameri. Tu leži problem. Kakva samostalnost Srbije. To su priče za malu djecu.

 11. Dragan says:

  bez brige migovi dolaze ali u brisucem letu pema albaniji i jos nekim usijanim glavama kojima jos nije jasno sta ih ceka

 12. Mare says:

  Rusija koja godišnje proizvede oko 200 aviona samo za svoje potrebe može Srbiji da isporuči šest krševa iz '86 godine za desetak dana. Problem je u tome da i da stvarno imamo te oldtajmere mi sa njima opet ne predstavljamo ništa. Rusi koliko vidim nisu ucenjivači jer kada je teško uvek se nadju pomažu svojoj braći u Ukrajini i spašavaju Siriju od terorizma. E baš zato što su sila i drže do sebe neće da dozvole da ih jedan Vučić za nos vuče kao što vuče sopstveni narod. Taj AV laže o tim avionima još iz vremena dok je bio u radikalima. Laže laže i samo laže e to je rezultat njegove politike. A za kradju i da ne govorimo.

 13. Spasoje says:

  Nemamo pilote ...? Ako (ne daj Bože) "potraju" vučko i njegova kamarila, nećemo više imati ni lekare, pekare, poslastičare, apotekare, metalostrugare, ratare, kolare, stolare... Ostaće samo vučko, njegova kamarila i penzioneri, a mi ćemo postati Skype i Facebook roditelji. Jer oni koji još nisu otišli, spremaju se na put... Decu i unuke ćemo viđati samo u kompjuterskom monitoru. Oni će biti tamo negde daleko, bez nade da ćemo ih ikada zagrliti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *