ОВО ЈЕ ИСТИНА: НАТО не сме да нападне Иран

OVO JE ISTINA: NATO ne sme da napadne Iran

21 jula 2019

TEHERAN ne odstupa od svoje pozicije povodom plenidbe tankera Stena Impero u Ormuskom moreuzu i spreman je za različite scenarije – izjavio je ambasador irana u Londonu  Hamid Baidinežad.

Istovremeno je apelovao na britanske vlasti da obuzdaju „unutrašnje snage“ koje bi da problem „prošire i izvan tankerskog okvira“.Naglasio je: „To je prilično opasno i nerazumno“.

Odnosi Londona i Teherana su se zaoštrili nakon što je 4. jula u Gibraltaru, uz asistenciju britanskih marinaca, bio zaplenjen supertanker Grace 1 koji je plovio pod zastavom Paname. Taj tanker je bio osumnjičen da prevozi dva miliona barela sirove nafte iz Irana u Siriju.

Iran je sada Britancima vratio milo za drago. Čak je opušteno objavio video-snimak kako se njegovi komandosi iz helikoptera užetom spuštaju na palubu Stena Impero.

Kako se i moglo očekivati, NATO je osudio `hapšenje` brodova u Ormuskom moreuzu, ističući da takvi incidenti predstavljaju izazov međunarodnoj slobodi plovidbe, ali se nije usudio ni da mrdne malim prstom svoje vojne moći.

Izrazio je podršku „diplomatskom angažovanju između Londona i Teherana“.

„Osuđujemo plenidbu dva komercijalna broda u Ormuskom moreuzu. Apelujemo na Iran da odmah oslobodi brodove i posadu“, navodi se u saopštenju NATO-a.

Kao i uvek kad naiđe na tvrd orah, NATO se založio za diplomatsko rešenje situacije.„Britanija je bila veoma jasna kada je rekla da je njen prioritet rešiti situaciju dijalogom i diplomatijom. NATO podržava sve diplomatske napore s ciljem rešavanja situacije. Svi saveznici su zabrinuti zbog destabilizujućih aktivnosti Irana“, navodi se u saopštenju.

Iran je 19. jula `uhapsio` dva broda, od kojih je jedan registrovan u Liberiji, a drugi – tanker – plovio je pod britanskom zastavom.

Liberijski brod je pušten nakon kraćeg vremena, ali Stena Impero zaplenjen, nakon što se sudario sa iranskim ribarskim brodom, i prebačen u iransku luku Bander-Abas.

Iranske vlasti tvrde da je taj brod uključen u šverc nafte, koju pretovaruje u druge tankere na otvorenom moru, a i da je bio isključio uređaje za pozicioniranje, što je protivno prailima prolaska kroz Ormuski moreuz.

KOMENTARI8 komentara

 1. padre says:

  U kakvoj to ulozi NATO "Osuđuje plenidbu dva komercijalna broda u Ormuskom moreuzu i apelujemo na Iran da odmah oslobodi brodove i posadu"?Koji su on faktor u "komercialnom brodskom prometu"?

 2. milorad2 says:

  iran može da poravna kompletnu naftnu industriju u regionu, baš me zanima šta će se desititi i sa EU i sa USA na berzi kada se to dogodi, a sasvim je izvesno da će se dogoditi.Prvi metak koji bude ispaljenu u tom sukobu će momentalno poravnati berze na zapadu,a kaa stvarno počnu bušotine i rafinerije da lete u vazduh crta će biti STRMOGLAVI PAD.U stvari bilo bi veoma dobro za ceo svet da se to desi i mislim da iranci nemaju iluzije da je njihov sukob sa zapadnom lešinarskom koalicijom borba na život i smrt i da će oni upravo udariti na njihove pre svega vitalne finansijske sokove.(mućka sa naftnim valutama je toliko ogroman prinos u kasama nekoliko zapadnih država da njima porez od gradjana i NE TREBA to mu je kao džeparac za podmićivanje političara i tešku kleptokratiju koja tamo0 vlada).Videčemo šta će biti ali jedno je vidljivo ,bilo koja druga država na bilo kom drugom mestu bi već popiča teško kazneno bombardovanje ali iz nekog razloga se ekipa ustručava da to pokuša sa iranom:)pri tome mislim da će iran PRVI da udari:) i ispotapa par brodova "koalicije " u ormuzu.Zapadna bankarska oligarhija je sada u tamnom vilajetu ako udare kajaće se isto onoliko ako i ne udare :)

  • Predrag says:

   Ma stati je izrokace iran krstarecim raketama i onako treba negde da ih potrose jer im istice rok trajanja. Rusi i kinezi nece prstom mrdnudi. Nema tog pvo kuji ce da zaustavi tako masovan napad.

   • milorad2 says:

    pa hoće oni će teroristički bombardovati civile u iranu to je plan, ali iranci mogu da uzvrate po londonu i još nekim glavnim gradovima evrope ( a to će siguro uraditi) i suština iranskog vojnog dejstva neće biti u vojnim gubicima neprijatelja, oni ozbiljne gubitke( bez atomskog oružja) njima ne mogu da nanesu , ali finansijski i trgovinski će biti katastrofalni, iran zaista može da razori dolarski svetski sistem trgovine.

   • persida says:

    Rusi i Kinezi gledaju svoj trenutni interes, naravno da nece nista uraditi. Dugorocni interes bi im nalagao da brane Iran, ali im je dolar popio mozak.

 3. A akoM says:

  Naravno da USA-Izrael-Zapad mogu bez naročitih gubitaka uništiti Iran i izbrisati ga s lica Zemlje!A dal' će za vrijeme ili nakon toga Rusija,Kina itd. A-ispržiti USA-Zapad s Blistoka,Ist.Europe,Tajvana,Korejskog poluotoka,itd.,to se nezna s 100% sigurnošću!Jer to je krasna prilika da očiste svoje granice i dvorište i stvore tampon zonu i kravu muzaru za nastavak sukoba-rata! A pošto Izrael ne želi jaki A-Iran,a USA je spremna i na 4.WW,jer žele i cijeli svijet,to znači da će oni napasi jaki i prkosni Iran,ili bilo kog tko im stoji na putu,samo je pitanje kada!

  • persida says:

   Rusija nece nista uraditi jer ona sve planira sa Izraelom i Amerikom, a Iranu zabada noz u ledja.

 4. Slobodanka says:

  Ima i Iran svoj veoma razvijen ofanzivni raketni program, a ima i odbrambene PVO sisteme. Dovoljno je da razore deo nosača američkih raketa, da pogode američke brodove i avione, da izgadjaju američku veliku vazduhoplovnu bazu Al Udejd u susednom Kataru, pa tankere sa naftom, zatim Izrael... U ovu tvrdnju da PVO neće uspešno odreagovati na masovan napad - ni deca ne bi poverovala. Kako god da bude Iranu, napadač će skupo platiti agresiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *