ОВО ЈЕ ИСТИНА: Није било начина да се избегне НАТО агресија

OVO JE ISTINA: Nije bilo načina da se izbegne NATO agresija

30 marta 2019

Bombardovanje Jugoslavije 1999. godine od strane NATO saveza bilo je neizbežno zbog planova Severnoatlantskog saveza da se proširi prema Rusiji, rekao je Živadin Jovanović bivši ministar spoljnih SRJugoslavije.

Jovanović je predvodio Ministarstvo spoljnih poslova SR Jugoaslavije tokom neuspešnih pregovora sa kosovskim Albancima uz učešće Sjedinjenih Država u proleće 1999. godine u zamku Rambuje u Francuskoj, nakon čega je usledilo bombardovanje SRJ od strane NATO-a.„Nije bilo načina da se izbegne NATO agresija, jer je imala globalni geopolitički značaj za agresore. Oni su hteli da pokažu svoju snagu uprkos međunarodnom pravu i UN-u, da dobiju otvoren prostor za primenu strategije vojne ekspanzije na jugoistok“, rekao je bivši ministar spoljnih poslova za RIA Novosti.

„S druge strane, bio im je potreban presedan kako bi mogli globalizovati intervencionizam izvan sistema UN-a bez konsultacija sa Savetom bezbednosti UN-a. To je bio pokušaj da se uspostavi baza na Balkanu kako bi, kako kažu, ispravili grešku bivšeg američkog predsednika i bivšeg vrhovnog komandanta savezničke vojske Dvajta Ajzenhauera tokom Drugog svetskog rata i približili njihove baze zapadnim granicama Rusije“,  rekao je Jovanović.Živanović je dodao da su nakon NATO agresije u blizini grada Uroševca na Kosovu i Metohiji izgradili najveću vojnu bazu na evropskom kontinentu – „Bondstil“.

„Ovo je bila prva karika u lancu niza novih američkih baza. Zatim su u Bugarskoj otvorene četiri američke vojne baze, četiri u Rumuniji, još nekoliko na Baltičkom moru i tako dalje. Nikakvi ustupci ne bi ih zadovoljili i nisu bili uporedivi sa geopolitičkim ciljevima Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a. Agresiju je bilo nemoguće izbeći“, naglasio je Jovanović.

Jovanović je dodao da Jugoslavija nikome nije pretila u tom trenutku, te da Beograd nije očekivao da će poraziti NATO, nego da je pokušao da se zaštiti od svake agresije.

(vostok.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. Zoran says:

  Mogli smo da izbegnemo agresiju da smo im dali bazu. Mi smo im nudili d audjemo u NATO u Rambuheu, ali oni odbuili. Znaci pitanje je opet koliko ova prica poije vodu.

  • Velika Metla says:

   da si im dao celu Srbiju ne bi pristali,jer se bombardovanje MORALO dogoditi,ne zbog Srbije koliko zbog drugih "aktera" u svetu! Pa zar ima još onih koji stvarno veruju da se agresija na tadašnju SRJ mogla izbeći??? Pa čoveče na preko 180 država je naci-amerika izvršila agresiju! Sve se to planski radi da bi zavladali svetom! Imali su tada baze u Grčkoj,Mađarskoj,Bugarskoj i šta im znači baza u Srbiji,Bondstil? Vojno ne toliko koliko za narkotike!

   • doktrina soka says:

    Tacno says,trebalo je pokazti Nato silu da se Rusi sokiraju i smrnu.A glavna strategija, satro GEO-politicka, DOKOPATI SE BOGATE RUSIJE,MINERALA I VODE,NAFTU SU VEC POSEDOVALI U AFRICI i mi smo gazde planete.

  • Milan says:

   Ne lupaj. Smrtno si dosadan sa petljanjem i laganjem u korist SAD.

 2. Slobodanka says:

  Posle raspada Sovjetskog Saveza u decembru 1991. godine, sem sakrivenog i otvorenog podržavanja razbi-raspada bivše SFR Jugoslavije, Sjedinjene Države su započele široko prodiranje u Centralnu Aziju. Godine 1993., dakle u vreme ratnih sukoba u BIH, Klintonova administracija pokrenula je projekat TRASEKA koji je podrazumevao stvaranje niza naftnih i gasnih cevovoda iz Centralne Azije preko Crnog mora, Kavkaza i Kaspiskog mora, a zaobilazeći Rusiju. Program TRASEKA nastao je na osnovu Briselske deklaracije i trebao je da bude podržavan sredstvima EU, uz učešće Azerbejdžana, Jermenije, Gruzije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana. Ubrzo su se tom programu pridružile još Moldavija, Mongolija i Ukrajina. To su sve bivše republike članice SSSR, a mnoge os njih bile su članice ZND. Zatim 2000 godine tom projektu pridružile su se Turska, Bugarska i Rumunija (naši susedi) i 2009 godine - Iran. ... U martu 1997. godine, američki predsednik za nacionalnu bezbednost Semjuel Berger rekao je da Centralna Azija i Južni Kavkaz su postali prioritet za američku diplomatiju. U avgustu 1997. godine, SAD je proglasio Kaspijsko more za zonu svojih vitalnih interesa! Nepuna dva meseca po okončanju NATO agresije na S.R Jugoslaviju (Srbiju i Crnu Goru) dana 3. avgusta 1999. godine američki Kongres usvojio je "Zakon o strategiji "Put svile" (Silk Road Strategy Act), radi stvaranja transportnog i energetskog koridora koja se proteže od granica Kine i centralne Azije do Crnog mora. ... IMAJUĆI U VIDU OVO I POKRETANJE RATOVA NA BLISKOM ISTOKU (ponovo IRAK, AVGANISTAN ...) JASNO JE DA GODINE 1999 NISU IMALI VREMENA DA SE BAVE VOJNIM OSVAJANJEM CELE SRBIJE JER IZGUBILI BI PUNO VREMENA I NE BI POSTIGLI SVOJE DRUGE VEOMA VAŽNE CILJEVE.

 3. test01 says:

  Ne da se agresija nije mogla izbeci nego je to bilo planirano od pocetka, oni su i zapoceli rat u SFRJ da bi pocepali drzavu, opljackali nas i onda zauzeli Srpski KiM da bi napravili najvecu NATO (americku) bazu na svetu. I dan danas nastavljaju sa planom, 20 godina za njihovu politiku ne znaci apsolutno nista, mic po mic oni stalno guraju svoje. Milosevica su podrzavali i gurali ga a onda mu okrenuli ledja. Isto su uradili i sa Sadamom pa cak je i Bin Laden njihov covek (samo sto je on verovatno ostao ziv).

 4. Rodja says:

  „S druge strane, bio im je potreban presedan kako bi mogli globalizovati intervencionizam izvan sistema UN-a bez konsultacija sa Savetom bezbednosti UN-a." Konačno je IZVEDEN ZAKLJUČAK, čime je Ž. Jovanović ušao u srž nato agresije na Srbiju. americi je bio potreban presedan da mogu otimati i pljačkati koga hoće, pod raznim izgovorima, bez saglasnosti SB pri UN, KRŠEĆI MEDJUNARODNO PRAVO. Ovim zaključkom se pobijaju sve tzv "politikologa i geopolitičara" da se agresija mogla izbeći. nato je imao nameru DA NAS UNIŠTI ZA PRIMER OSTALIMA!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *