ДОСТА ЈЕ БИЛО ЛАЖИ И ПОДМЕТАЧИНА – ОВО ЈЕ ИСТИНА о српском гранатирању ДУБРОВНИКА

DOSTA JE BILO LAŽI I PODMETAČINA – OVO JE ISTINA o srpskom granatiranju DUBROVNIKA

8 decembra 2017

Tim Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore došao je do dokumentacije koja upućuje na osnovanu sumnju da je bombardovanje dubrovačkog Starog grada 6. decembra 1991. godine režirani incident u kome su, osim hrvatske strane, učestvovale strane obavještajne službe koje su na platnom spisku imale i pojedine oficire JNA, tvrdi direktor ovog udruženja Radan Nikolić.

Nikolić, koji smatra da je bombardovanje dubrovačkog Starog grada režirani incident hrvatske strane i stranih službi, u pisanoj izjavi je naveo da u prilog tome govori i prećutkivanje imena poginulih vojnika JNA na dan incidenta na Srđu i činjenice da su Stari grad 1991. godine hrvatske paravojne formacije koristile kao vojničko ratno gnijezdo, a jedinice JNA imale striktno naređenje da ni pod kojim uslovima ne odgovaraju na vatrene provokacije iz Starog grada i njegove neposredne okoline.

„Prije 26 godina, 6. decembra 1991. godine u borbama pripadnika 3. bataljona Trebinjske brigade sa hrvatskom paravojskom oko utvrđenja Imperijal na Srđu poginuli su vojnici JNA: Jožef Mesaroš – Mađar iz Subotice, Salajdin Rizvani – Albanac iz Tetova, Ninoslav Blagojević – Srbin iz Pirota, Božo Divljan – Srbin iz Gacka i Mioslav Tasovac – Srbin iz Trebinja“, rekao je Nikolić.

U pisanoj izjavi navodi se i da je pogibiji ovih vojnika, koji su se u Trebinjskoj brigadi našli prilikom služenja vojnog roka, doprinio izostanak jače artiljerijske podrške njihovoj jedinici koji je od komandnog kadra bio dogovoren prethodnog dana.

„Podsjećamo da je tog dana položaj 3. bataljona Trebinjske brigade granatiran iz utvrđenja Imperijal na Srđu i šireg područja Dubrovnika, uključujući i zidine Starog grada“, naveo je Nikolić i dodao da su, odgovarajući na vatru, pripadnici Trebinjske brigade dejstvovali po ciljevima sa kojih su granatirani, pri čemu je više granata palo i na dubrovački Stari grad pod zaštitom Uneska.

Nikolić je naveo da je Tim Udruženja do dokumentacije koja upućuje na osnovanu sumnju da je bombardovanje dubrovačkog Starog grada 6. decembra 1991. godine režirani incident došao u okviru istraživanja i prikupljanja dokumntacije za spomen-knjigu borcima iz Crne Gore poginulim u ratovima 1991/1999. godine, te istakao da je Udruženje uputilo javni poziv da se ovaj događaj, zbog optužbi na račun crnogorskih rezervista i Crne Gore, konačno javno raspravi i da crnogorska Vlada reaguje na ratno-poratnu propagandu u Crnoj Gori u korist Hrvatske, koja ne odgovara istini, a na štetu je Crne Gore i pravičnog razgraničenja sa Hrvatskom na Prevlaci.

Nikolić smatra da je taj događaj, koji suštinski nije istražen, mada je bio predmet rasprave na suđenju oficirima JNA u Haškom tribunalu, opredijelio da Hrvatska dobije propagandni rat protiv JNA.

„Brutalna diskriminacija nešeg udruženja od Vlade Crne Gore i medijska blokada od upravo onih medija koji godinama optužuju Crnu Goru i crnogorske rezerviste za takozvanu agresiju na Dubrovnik i bombardovanje Starog grada jasno ukazuju o zarobljenoj istini u ambijentu diktature i političkog i materijalnog profiterstva, čije se posledice nedužnima obijaju o glavu“, navodi Nikolić.

KOMENTARI9 komentara

 1. Brzi says:

  Režirali su i Šibenik više puta od 06.02.1993. Njihovi vojni policajci su sami to priznali na suđenju. Neka im Maglov plati ratnu odštetu, Srbiju nek ne diraju. Sami sebe su raketirali i sami sebi su agresori

 2. Trifun says:

  Hrvatska je 100% odgovorna za sve ratove! 100%. Mogli su mirno da postignu nezavisnost ali nisu to htjeli. Trbao im je rat da bi istjerali sve Srbe iz drzave. Zbog toga su koristili ustasku simboliku, provokacije, prijetnje, ubistva, zastrasivanja, oduzimanje prava...Nema nazad.

  • Velika Metla says:

   Trifun,koristili su i ceo zapad,koji se sada,tobože,nešto snebiva i čudi (kao Šojić kad kaže) "da li je mogućeeee...",da su ustaše bile takve? Šta će jadni zapadnjaci,sve nešto neinformisani,ili slabo informisani! Mene prevariti ne mogu,zato nikada i nisam iznenađen šta god ti isti zapadnjaci uradili,ili kazali! Zapadu je majka laž,a otac obmana!

 3. Ivan Grozni says:

  U svesti zapadnog coveka Dubrovnik su granatirali Srbi. Ne Crnogorci. Srbi. Bez obzira sta je istina zapad jos uvek osudjuje Srbe za bombardovanje.Sto nasa propaganda nije bila dorasla zapadnim medijima,nanelo je ogromnu stetu srpskoj poziciji. Markale, Dubrovnik,Racak, Miskina... Srbe su kostali neverovatne blamaze i nepravednih sankcija i bombardovanja od strane zapada. I danas muslimane smatraju za ZRTVE i ako su naj odgovorniji za pocetak rata.

  • Velika Metla says:

   IG,Srbe ne možeš upoređivati s crnogorcima,iz jednog jedinog razloga,što je Srbin narod,a crnogorci nisu! Crnogorac znači pripadnost jednoj teritoriji! Crnogorci nemaju narodnu pripadnost kao naprimer Nemac,Italijan,Rus,Grk,Turčin........,itd! Crnogorce možeš upoređivati sa švajcarcima,austalijancima,novozelanđanima,kanađanima......,znači narodna grupacija koja nema pre svega svoj maternji jezik!

 4. Zaharije Serak says:

  Zar nisu "stare gume od automobila " palili da bi izgledalo da se Dubrovnik bombarduje.Nije Srbiji stalo do istine.Srbija po svaku cijenu zeli da minimizira svoje djelovanje u Hrvatskoj,a posebno u Bosni.Zasto? Nije njih ni briga za Mladica,njih je briga da odbrane ideologiju od koje Srbija nije odustala.Zato je tu Nedic,Mihajlovic da bi opravdali sebe u buducnosti.Jer idemo onom Gebelskom ideologijom:"Ako nije Mihajlovic,Necic,Kalabic,Mladic kriv kako mogu biti Ja?To je Srbija i ja se osjecam nesrecan zbog moga puta u Beograd.Naravno ja imam par prijatelja koji misle i razmisljaju kao i ja,ali to nije dovoljno.Ovoliku mrznju prema drugacijem i razlicitosti je nesto sto je za mene porazavajuce.

  • Velika Metla says:

   Balijaneru,turad i vi poturice ste izgubili u Balkanskim ratovima,i nemate nikakvo pravo ni po kojem pitanju,ni vojnom,ni pravnom,da okupiranu srbsku zemlju Bosnu i Hercegovinu nazivate "vašom balijskom"! Koga zabole "vršnjak"gooovedo jedno glupo da li se,i kako se ti osećaš,i gde ti putuješ,i gde ne putuješ? Idi se leči,bravu jedan,i menjaj terapiju i lekara pod hitno!

   • Zaharije Serak says:

    U nedostatku cinjenica/na koje ti iskreno nisi navikao/ sluzis se starim oprobanim receptom:"Balijaneru "Koliko puta cu ti ponoviti,tebi i slicnim.Nisam balijaner,a da jesam,ja licno ne vidim nista lose u tome.Bosnu Ja nikada nisam nazvao "balijanerskom" sto bi valjda trebalo da znaci Muslimanskom-Bosnjackom.Ja sam je nazvao Drzavom njenih gradjana.To nije isto,ali vjerovatno ti to nazalost i ne mozes shvatiti.Da Jos jednom ponovim rjeci moga pokojnog prijatelja ispijajuci pivo:"Ni Srpska ni Hrvatska ni Muslimanska nego samo hladna Sarajevska "!

 5. ilija says:

  milosevic je pomogao tudmanu da ubija jugoslovenske oficire i vojsku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *