ДОСТА ЈЕ БИЛО ЛАЖИ И ПОДМЕТАЧИНА – ОВО ЈЕ ИСТИНА о српском гранатирању ДУБРОВНИКА

ДОСТА ЈЕ БИЛО ЛАЖИ И ПОДМЕТАЧИНА – ОВО ЈЕ ИСТИНА о српском гранатирању ДУБРОВНИКА

8 децембра 2017

Тим Удружења бораца ратова од 1990. године Црне Горе дошао је до документације која упућује на основану сумњу да је бомбардовање дубровачког Старог града 6. децембра 1991. године режирани инцидент у коме су, осим хрватске стране, учествовале стране обавјештајне службе које су на платном списку имале и поједине официре ЈНА, тврди директор овог удружења Радан Николић.

Николић, који сматра да је бомбардовање дубровачког Старог града режирани инцидент хрватске стране и страних служби, у писаној изјави је навео да у прилог томе говори и прећуткивање имена погинулих војника ЈНА на дан инцидента на Срђу и чињенице да су Стари град 1991. године хрватске паравојне формације користиле као војничко ратно гнијездо, а јединице ЈНА имале стриктно наређење да ни под којим условима не одговарају на ватрене провокације из Старог града и његове непосредне околине.

„Прије 26 година, 6. децембра 1991. године у борбама припадника 3. батаљона Требињске бригаде са хрватском паравојском око утврђења Империјал на Срђу погинули су војници ЈНА: Јожеф Месарош – Мађар из Суботице, Салајдин Ризвани – Албанац из Тетова, Нинослав Благојевић – Србин из Пирота, Божо Дивљан – Србин из Гацка и Миослав Тасовац – Србин из Требиња“, рекао је Николић.

У писаној изјави наводи се и да је погибији ових војника, који су се у Требињској бригади нашли приликом служења војног рока, допринио изостанак јаче артиљеријске подршке њиховој јединици који је од командног кадра био договорен претходног дана.

„Подсјећамо да је тог дана положај 3. батаљона Требињске бригаде гранатиран из утврђења Империјал на Срђу и ширег подручја Дубровника, укључујући и зидине Старог града“, навео је Николић и додао да су, одговарајући на ватру, припадници Требињске бригаде дејствовали по циљевима са којих су гранатирани, при чему је више граната пало и на дубровачки Стари град под заштитом Унеска.

Николић је навео да је Тим Удружења до документације која упућује на основану сумњу да је бомбардовање дубровачког Старог града 6. децембра 1991. године режирани инцидент дошао у оквиру истраживања и прикупљања докумнтације за спомен-књигу борцима из Црне Горе погинулим у ратовима 1991/1999. године, те истакао да је Удружење упутило јавни позив да се овај догађај, због оптужби на рачун црногорских резервиста и Црне Горе, коначно јавно расправи и да црногорска Влада реагује на ратно-поратну пропаганду у Црној Гори у корист Хрватске, која не одговара истини, а на штету је Црне Горе и правичног разграничења са Хрватском на Превлаци.

Николић сматра да је тај догађај, који суштински није истражен, мада је био предмет расправе на суђењу официрима ЈНА у Хашком трибуналу, опредијелио да Хрватска добије пропагандни рат против ЈНА.

„Брутална дискриминација нешег удружења од Владе Црне Горе и медијска блокада од управо оних медија који годинама оптужују Црну Гору и црногорске резервисте за такозвану агресију на Дубровник и бомбардовање Старог града јасно указују о заробљеној истини у амбијенту диктатуре и политичког и материјалног профитерства, чије се последице недужнима обијају о главу“, наводи Николић.

KOMENTARI12 коментара

 1. Brzi says:

  Režirali su i Šibenik više puta od 06.02.1993. Njihovi vojni policajci su sami to priznali na suđenju. Neka im Maglov plati ratnu odštetu, Srbiju nek ne diraju. Sami sebe su raketirali i sami sebi su agresori

 2. Trifun says:

  Hrvatska je 100% odgovorna za sve ratove! 100%. Mogli su mirno da postignu nezavisnost ali nisu to htjeli. Trbao im je rat da bi istjerali sve Srbe iz drzave. Zbog toga su koristili ustasku simboliku, provokacije, prijetnje, ubistva, zastrasivanja, oduzimanje prava...Nema nazad.

  • Velika Metla says:

   Трифун,користили су и цео запад,који се сада,тобоже,нешто снебива и чуди (као Шојић кад каже) "да ли је могућееее...",да су усташе биле такве? Шта ће јадни западњаци,све нешто неинформисани,или слабо информисани! Мене преварити не могу,зато никада и нисам изненађен шта год ти исти западњаци урадили,или казали! Западу је мајка лаж,а отац обмана!

 3. Ivan Grozni says:

  U svesti zapadnog coveka Dubrovnik su granatirali Srbi. Ne Crnogorci. Srbi. Bez obzira sta je istina zapad jos uvek osudjuje Srbe za bombardovanje.Sto nasa propaganda nije bila dorasla zapadnim medijima,nanelo je ogromnu stetu srpskoj poziciji. Markale, Dubrovnik,Racak, Miskina... Srbe su kostali neverovatne blamaze i nepravednih sankcija i bombardovanja od strane zapada. I danas muslimane smatraju za ZRTVE i ako su naj odgovorniji za pocetak rata.

  • Velika Metla says:

   ИГ,Србе не можеш упоређивати с црногорцима,из једног јединог разлога,што је Србин народ,а црногорци нису! Црногорац значи припадност једној територији! Црногорци немају народну припадност као например Немац,Италијан,Рус,Грк,Турчин........,итд! Црногорце можеш упоређивати са швајцарцима,аусталијанцима,новозеланђанима,канађанима......,значи народна групација која нема пре свега свој матерњи језик!

 4. Zaharije Serak says:

  Zar nisu "stare gume od automobila " palili da bi izgledalo da se Dubrovnik bombarduje.Nije Srbiji stalo do istine.Srbija po svaku cijenu zeli da minimizira svoje djelovanje u Hrvatskoj,a posebno u Bosni.Zasto? Nije njih ni briga za Mladica,njih je briga da odbrane ideologiju od koje Srbija nije odustala.Zato je tu Nedic,Mihajlovic da bi opravdali sebe u buducnosti.Jer idemo onom Gebelskom ideologijom:"Ako nije Mihajlovic,Necic,Kalabic,Mladic kriv kako mogu biti Ja?To je Srbija i ja se osjecam nesrecan zbog moga puta u Beograd.Naravno ja imam par prijatelja koji misle i razmisljaju kao i ja,ali to nije dovoljno.Ovoliku mrznju prema drugacijem i razlicitosti je nesto sto je za mene porazavajuce.

  • Velika Metla says:

   Балијанеру,турад и ви потурице сте изгубили у Балканским ратовима,и немате никакво право ни по којем питању,ни војном,ни правном,да окупирану србску земљу Босну и Херцеговину називате "вашом балијском"! Кога заболе "вршњак"гоооведо једно глупо да ли се,и како се ти осећаш,и где ти путујеш,и где не путујеш? Иди се лечи,браву један,и мењај терапију и лекара под хитно!

   • Zaharije Serak says:

    U nedostatku cinjenica/na koje ti iskreno nisi navikao/ sluzis se starim oprobanim receptom:"Balijaneru "Koliko puta cu ti ponoviti,tebi i slicnim.Nisam balijaner,a da jesam,ja licno ne vidim nista lose u tome.Bosnu Ja nikada nisam nazvao "balijanerskom" sto bi valjda trebalo da znaci Muslimanskom-Bosnjackom.Ja sam je nazvao Drzavom njenih gradjana.To nije isto,ali vjerovatno ti to nazalost i ne mozes shvatiti.Da Jos jednom ponovim rjeci moga pokojnog prijatelja ispijajuci pivo:"Ni Srpska ni Hrvatska ni Muslimanska nego samo hladna Sarajevska "!

   • Jna says:

    Ja sam jedan od dvojice koji je bio na srdju 06.12 91 koji su po prici gospodina sa naocarima u dokumentarcu da je pokosio obojicu i da smo komunicirali snjim nije tacna..naravno ja sam bio komandir odeljenja od 9 vojnika i dva desetara iz sela bosanke. granatiranje dubrovnika nije tacna moguce da je neki tromblon slucajno preleteo u dubrovnik.srdj je bio osvojen od nas dvojice naravno desetar moj drug mesaros jozef je poginuo.

 5. ilija says:

  milosevic je pomogao tudmanu da ubija jugoslovenske oficire i vojsku

 6. Mate says:

  Ma ne niko nije kriv, ajmo sve izmišljati pa i teorije zavjere ako treba, sad najbolje reći da je Milošević namjerno htio izgubiti... U svakom ratu igraju i međunarodni faktori ako znaš, a Srbi nisu na to pazili, kad su granatirali zidine Dubrovnika, rušili crkve i masdžije, a sve to predstavlja kulturno dobro, time su izgubili podršku Zapada koju su imali na početku rata, Margareth Thacher se digla na zadnje noge kad su se granatirale zidine Dubrovnika i tad je sve bilo gotovo.

 7. Jna says:

  Ja sam jedan od dvojice koji je bio na srdju 06.12 91 koji su po prici gospodina sa naocarima u dokumentarcu da je pokosio obojicu i da smo komunicirali snjim nije tacna..naravno ja sam bio komandir odeljenja od 9 vojnika i dva desetara iz sela bosanke. granatiranje dubrovnika nije tacna moguce da je neki tromblon slucajno preleteo u dubrovnik.srdj je bio osvojen od nas dvojice naravno desetar moj drug mesaros jozef je poginuo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u