ОВО ЈЕ ИСТИНА О ВОЈНОЈ САРАДЊИ Србије са НАТО пактом и са Русијом

OVO JE ISTINA O VOJNOJ SARADNJI Srbije sa NATO paktom i sa Rusijom

6 decembra 2017

(foto: mod.gov.rs)

„Analiza vojne saradnje Srbije sa NATO i Rusijom pokazuje da su odnosi sa NATO znatno složeniji i dublji, jer se tu prepliću razne forme saradnje u obuci, opremanju i međunarodnom angažovanju“, navodi vojni analitičar i publicista Aleksandar Radić.

U tabloidima jedna priča, a u stvarnosti…

– Diskurs u javnom mnjenju je drugačiji od balansiranog pristupa odbrambene politike – ako sudimo po medijskom izveštavanju, Srbija se oslanja na rusku vojnu podršku, ali ako analiziramo konkretne aktivnosti, onda je primetno da Vojska Srbije dinamično sarađuje sa članicama NATO – objašnjava ovaj vojni analitičar u danas objavljenom autorskom tekstu za portal Juropean Vestern Balkans (European Western Balkans)..

Niz čitanih tabloida, međutim, svakodnevno stvara predstavu o potpunom strategijskom osloncu na Istok, piše on u tekstu pod naslovom „Vojna saradnja – Da li je Srbija bliža Zapadu ili Istoku?“
Radić podseća da su, u turbulentnoj eri odnosa NATO i Rusije, padobranci Vojske Srbije u junu 2017. imali vežbu sa ruskim padobrancima, a u novembru – sa američkim padobrancima.

Zemlje regiona kritički nastrojene prema Srbiji

On primećuje i da se u zemljama regiona koje su odlučne da bezbednosni model grade kao članice NATO i već su postale punopravne članice ili žele da to ostvare, otvoreno kritički gleda na poziciju Srbije i prenaglašeno se razvoj vojne saradnje Srbije i Rusije posmatra kao izvor potencijalnog prodora ruske „tvrde moći“.

Ipak, ukazuje Radić, zajedničke vežbe pripadnika Vojske Srbije sa ruskim kolegama novija su tema, za razliku od aktivnosti sa članicama NATO, koje su rutinske i uhodane od 2006. kada je Srbija ušla u program Partnerstvo za mir.

Vojna saradnja Rusije i Srbije u prošlosti se, napominje on, svodila na razmene oficira na školovanju i poneki kurs, dok je prva zajednička aktivnost na obuci većeg formata održana novembra 2014. u Srbiji.

S druge strane, u aktivnostima sa NATO i bilateralno sa članicama tog saveza, Vojska Srbije ima desetine i desetine vežbi i mnogobrojne aktivnosti, zaključuje Radić uz napomenu da je Srbija pretežno orijentisana na članice NATO i kada se radi o ugovorima za vojnu nabavku koji su potpuno komercijalne prirode.

KOMENTARI2 komentara

  1. Trifun says:

    Bitno je da ce rusko oruzje u Srbiji biti upereno protiv NATO genocidnih hijena. Sigurno necemo njime ciljati Rusiju i Ruse niti cemo se ikada pripremati za neprijatlejsku invaziju i agresiju Rusije na Srbiju ili RS! Znanje iz vjebi moze pomoci odbrani od tih NATO hijena. Licno volio bih da je tih vjezbi puno manje jer su to ustvari podle provokacije i to mi smeta, ali ako se naoruzamo sa S-300, Buk, helikopterima i zatvorimo nebo za te hijene, progutacu te provokacije. Nema nazad.

  2. Ognjen says:

    Mi smo rat izgubili i mi smo kolonija pod kapitulacijom. Veliki rat je odavno u toku i metodološki se napada Rusija. To što javno mnenje veruje još uvek u neku slobodu je takođe sračunato a ovamo pola budžeta ide na kamate. Kad već u zatvoru imate puno ljudi nema svrhe da ih još terorišete pošto su već u zatvoru. Zato su i tako blage izjave nato čelnika prema srbiji. A vlast i vojska je odavno ovde potkupljena. Rusima je vrlo teško ovde da ostvare ofanzivu zato što je ovde sve već minirano i dobro ukopano. Ostaje nam da čekamo veliku vatru .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *