ОВО ЈЕ ИСТИНА О ВОЈНОЈ САРАДЊИ Србије са НАТО пактом и са Русијом

ОВО ЈЕ ИСТИНА О ВОЈНОЈ САРАДЊИ Србије са НАТО пактом и са Русијом

6 децембра 2017

(foto: mod.gov.rs)

„Анализа војне сарадње Србије са НАТО и Русијом показује да су односи са НАТО знатно сложенији и дубљи, јер се ту преплићу разне форме сарадње у обуци, опремању и међународном ангажовању“, наводи војни аналитичар и публициста Александар Радић.

У таблоидима једна прича, а у стварности…

– Дискурс у јавном мњењу је другачији од балансираног приступа одбрамбене политике – ако судимо по медијском извештавању, Србија се ослања на руску војну подршку, али ако анализирамо конкретне активности, онда је приметно да Војска Србије динамично сарађује са чланицама НАТО – објашњава овај војни аналитичар у данас објављеном ауторском тексту за портал Јуропеан Вестерн Балканс (Еуропеан Wестерн Балканс)..

Низ читаних таблоида, међутим, свакодневно ствара представу о потпуном стратегијском ослонцу на Исток, пише он у тексту под насловом „Војна сарадња – Да ли је Србија ближа Западу или Истоку?“
Радић подсећа да су, у турбулентној ери односа НАТО и Русије, падобранци Војске Србије у јуну 2017. имали вежбу са руским падобранцима, а у новембру – са америчким падобранцима.

Земље региона критички настројене према Србији

Он примећује и да се у земљама региона које су одлучне да безбедносни модел граде као чланице НАТО и већ су постале пуноправне чланице или желе да то остваре, отворено критички гледа на позицију Србије и пренаглашено се развој војне сарадње Србије и Русије посматра као извор потенцијалног продора руске „тврде моћи“.

Ипак, указује Радић, заједничке вежбе припадника Војске Србије са руским колегама новија су тема, за разлику од активности са чланицама НАТО, које су рутинске и уходане од 2006. када је Србија ушла у програм Партнерство за мир.

Војна сарадња Русије и Србије у прошлости се, напомиње он, сводила на размене официра на школовању и понеки курс, док је прва заједничка активност на обуци већег формата одржана новембра 2014. у Србији.

С друге стране, у активностима са НАТО и билатерално са чланицама тог савеза, Војска Србије има десетине и десетине вежби и многобројне активности, закључује Радић уз напомену да је Србија претежно оријентисана на чланице НАТО и када се ради о уговорима за војну набавку који су потпуно комерцијалне природе.

KOMENTARI2 коментара

  1. Trifun says:

    Bitno je da ce rusko oruzje u Srbiji biti upereno protiv NATO genocidnih hijena. Sigurno necemo njime ciljati Rusiju i Ruse niti cemo se ikada pripremati za neprijatlejsku invaziju i agresiju Rusije na Srbiju ili RS! Znanje iz vjebi moze pomoci odbrani od tih NATO hijena. Licno volio bih da je tih vjezbi puno manje jer su to ustvari podle provokacije i to mi smeta, ali ako se naoruzamo sa S-300, Buk, helikopterima i zatvorimo nebo za te hijene, progutacu te provokacije. Nema nazad.

  2. Ognjen says:

    Ми смо рат изгубили и ми смо колонија под капитулацијом. Велики рат је одавно у току и методолошки се напада Русија. То што јавно мнење верује још увек у неку слободу је такође срачунато а овамо пола буџета иде на камате. Кад већ у затвору имате пуно људи нема сврхе да их још тероришете пошто су већ у затвору. Зато су и тако благе изјаве нато челника према србији. А власт и војска је одавно овде поткупљена. Русима је врло тешко овде да остваре офанзиву зато што је овде све већ минирано и добро укопано. Остаје нам да чекамо велику ватру .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u