ОВО ЈЕ ИСТИНА о животу у Италији и ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ!

OVO JE ISTINA o životu u Italiji i EVROPSKOJ UNIJI!

9 septembra 2017

“Krajnje je vreme da prestanemo da pljujemo sami sebe i da poradimo na tome da svi počnu da nas hvale!”

Prvi put sam zakoračila na tlo Italije pre 20 godina. Bila sam dete i sve je delovalo fenomenalno i mnogo bolje nego kod kuće.

Italijani su imali predivne privatne plaže, ulice su bile čiste i bez rupa, vozači nisu trubili, hrana je bila fantastična, a sve to zajedno činilo je da moj letnji raspust prođe brže nego ikada.

Išla sam u Italiju još nekoliko puta. Videla Rim, obišla Trst, projurila kroz Bari, prošetala se celom abruceskom regijom u srednjoj Italiji… Može se reći da nisam početnik u poznavanju ove zemlje, kao i naroda koji u njoj živi.

Znam koliko se u poslednje vreme tamo doselilo Afrikanaca, Rumuna, Bugara… Znam da ih potresaju zemljotresi svako malo… Znam da je to zemlja unutar koje se nalaze još dve države i znam da su ponosni na činjenicu da su kolevka zapadne civilizacije.

Međutim, po svemu sudeći, drvo je povuklo vlagu i kolevka više ne čuva dete tako dobro. Ovo leto provedeno u zemlji paste, sireva, vina i zavodnika uverilo me je u to da Srbi nisu ni svesni koliko su daleko odmakli.

Posle dvadeset godina italijanskog iskustva mogu da primetim da su im putevi propali.

Prepuni su rupa koje vam protresaju bubrege. Vozači su postali nepodnošljivo bahati, seku kružne tokove u suprotnom pravcu, jurcaju preko pešačkih prelaza, a pojam “migavac” izbrisan je iz rečnika.

Preko toga nekako i mogu da pređem, ali preko neljubaznosti teško. Poneko će da progovori na engleskom jeziku, najčešće lošem, tako da – ako ne znate italijanski teško da ćete uspeti da se sporazumevate sa lokalnim stanovništvom.

Osim ako ne naletite na, recimo, diplomiranu ekonomistkinju iz Bugarske koja radi kao konobarica u restoranu u unutrašnjosti Italije – “trbuhom za kruhom”, pa sa njom uspete da razgovarate normalno.

Prodavce morate da opominjete da vam daju fiskalni račun (a nekad i kusur morate da potražite), a narod poznat po savršenoj hrani i vinima ugostiteljstvo je počeo da shvata pogrešno.

Dešava vam se da konobare morate da jurite i po pola sata, a kad se napokon udostoje da dođu po narudžbinu, na sto vam tresnu neopranu (ako imate sreće) ili prepunu pepeljaru.

Naručeno piće i hrana dođu vam za, recimo, 45 minuta, sa do pola rastopljenim ledom. Ako se desi da ih ponovo pozovete do stola, prevrtaće očima i jasno vam dati do znanja da ste vi tu zbog njih, a ne oni zbog vas.

Tu je i fantastično pravilo da se ručak u restoranima služi u tačno određeno vreme, te da kao putnik namernik ne možete da ručate, recimo, posle tri popodne.

Uz to, zemlja u kojoj su nastali najlepši gastronomski specijaliteti sada je “spala” na to da se servira do pola živa hrana, nekad i na loše opranim tanjirima.

Onda sednete u kola, krenete ka Srbiji i počnete da razmišljate…

Bez ikakve želje da budem politički opredeljena na bilo koju i bilo čiju stranu, jedno je sigurno – Srbija se polako ali sigurno i možda čak i neprimetno dovodi u red!

Kada ste poslednji put morali da se borite za fiskalni račun? Kada ste poslednji put doživeli da vam u luksuznom restoranu serviraju živu hranu? Da li vam se dešava da u centru Beograda morate da molite konobare da vas usluže?

Dok kukamo na radove na ulicama prestonice nismo ni svesni da se u “evropskoj” Italiji vozi po kraterima. Smatramo da je krajnje normalno to što skoro svaki prolaznik može sa strancima da se sporazume na bar dva jezika.

Nismo nimalo ponosni na to što se trudimo da se turisti u Srbiji provedu savršeno, jer mislimo da je gostoprimstvo nešto sasvim očekivano od svakog domaćina.

Možemo za takav naš defetizam kriviti devedesete, političare, strane plaćenike, teorije zavere, lošu narav, zatvorene granice i nemogućnost putovanja, ali možda bi trebalo da prestanemo da razmišljamo koga da okrivimo?

Možda treba da razmislimo kako da se “odlepimo” od svih krivica i kako da pobedimo u novim igrama (ne borbama, njih nam je dosta).

Krajnje je vreme da se trgnemo. Da shvatimo da nam ipak i nije tako loše. Da polako, ali sigurno, postajemo svet čak i za zemlje koje veličamo.

Ukoliko nam dopre do mozga da smo u nekim segmentima života čak i fantastični, pa se još malo potrudimo, živećemo sve bolje i bolje, a i svet će na nas gledati drugačije.

(Dnevno)

KOMENTARI7 komentara

 1. Zoran says:

  "Znam koliko se u poslednje vreme tamo doselilo Afrikanaca, Rumuna, Bugara…" Znaci li to da su j eoni upropastili?

 2. Aleks says:

  Italija je bila dok su imali Lire a kad su prešli na eure sve je islo na dole standard plate itd I sad su u banani. Eu i Euro je dobar samo za švabe oni postavjaju pravila igre naravno sebi u korist

 3. Rectum says:

  Lepo se meni u srpskoj Srbiji ali ne mogu da se pomirim sa tim da cu morati da zivim u evroatlanskoj Srbiji kanti za evroatlansko smece.

 4. goran says:

  Italiju su upropastili korumpirani mocnici, bas kao i Srbiju. Normalna drzava nikada nece pristati da bude konc/logor za Arape koji se raseljavaju jer im je Soros dao po stotinak evra.

 5. Čutura says:

  Da je plata 1000€ u Srbiji i penzije 700€ ne bi trebalo ni odlaziti iz Srbije. Tako malo je potrebno da nacije živne ali uzalud kada lopovi pokradoše i iznesoše Boga iz države. Evropa je postala septička jama a tako se i oseća kada se prošetate sporednim ulicama većih gradova.

 6. Za Srbiju says:

  Ako je jedna Italija ponižena i uništena ulaskom u EU (proizvodi i izvozi sve), šta tek nas čeka?

 7. Tuga svuda says:

  Lepo je pročitati nešto lepo o Srbiji... pa maakr i netačno! Sve je to lepo, ali kojim putevima po Srbiji se vozite!? Ja imam utisak da su Srbi izmislili udarne rupe, jer ih ima širom Srbije raznih obilka, veličina i dubina... Ljubaznost i usluga, kao i svuda, dobro se raspitajte o lokalu u koji ste krenuli, i u Srbiji se možete provesti fenomenalno uz vrhunsku uslugu, ali i potpuno suprotno. Ipak nekako se samo po sebi nameće za kraj, da naši ljudi zaposleni u ugostiteljstvu, koji govore i po dva strana jezika, sve u svemu, njih sedmoro radi za platu jednog nepismenog Italiajnskog kolege, šta više da vam pričam. za tu platu, sve navedeno... ne bih primetio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *