ОВО ЈЕ ИСТИНА: Путин је без размишљања одбио Ердоганов предлог за Сирију! ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ

OVO JE ISTINA: Putin je bez razmišljanja odbio Erdoganov predlog za Siriju! EVO O ČEMU SE RADI

12 marta 2020

Predsednik Turske je izjavio da je predložio ruskom kolegi da dve zemlje „zajednički upravljaju“ istočnim sirijskim naftnim poljima, dodajući da bi mogao da da istu ponudu i Sjedinjenim Državama, koje su već uključene u krađu sirijske sirove nafte.

“Izneo sam svoju ponudu Putinu u vezi sa naftnim poljima koja se nalaze u sirijskoj provinciji Deir ez-Zor prošle nedelje”, rekao je Erdogan u utorak, vraćajući se sa sastanka u Briselu.Turski predsednik tvrdi da će plan sprečiti „teroriste“ da iskoriste benefite, pozivajući se na kurdske milicije u pokrajini, a koje Turska povezuje sa kurdskim separatistima okrenutim protiv Ankare, koji deluju unutar turskih granica.

Erdogan tvrdi da se potencijalnim prihodima od nafte “može pomoći uništenoj Siriji da stane na noge”. Turska, međutim, nikada nije tražila dozvolu Sirije za svoje operacije na tlu ove pokrajine. U velikoj meri je pokušavala da uništi kurdske milicije u Siriji o trošku arapske zemlje i bez njenog pristanka.

Turska vojska je od 2016. godine izvela dve smrtonosne invazije na Siriju kako bi ih vratila s turske granice. Napadi su praćeni međunarodnom osudom i tamošnje kurdske zajednice su zatražile vojnu podršku Damaska protiv turskih agresora.

Ipak, iako se suočava s velikim besom Damaska, Turska podržava brojne terorističke grupe u sirijskoj provinciji Idlib na severozapadu zemlje. Turske snage su se takođe više puta mešale u smrtonosne sukobe sa sirijskom vojskom.

Turski predsednik je u međuvremenu ukazao na ilegalno američko prisustvo u Siriji, rekavši da “Amerika ima svoje planove”, i rekao da “čak može da da istu ponudu Trampu“.

SAD i njihovi saveznici napali su Siriju 2014. godine pod izgovorom da napadaju Daeš. Saveznici su tamo ostali prisutni, iako su Damask i njegove partnerske države porazile terorističku grupu krajem 2017. Američka vojska je započela operaciju „obezbeđenja“ istočnih regiona bogatih naftom krajem prošle godine.

Tramp je prošlog oktobra rekao da bi SAD „trebalo da budu u stanju da uzmu malo nafte“, dodavši, „Ono što možda nameravamo je da napravimo dogovor sa ExxonMobil ili nekom od naših sjajnih kompanija da uđemo tamo i obavimo to”.

Istog meseca, ruska vojska je objavila detaljne obaveštajne podatke koje su ukazivale na veliku operaciju krijumčarenja nafte u koju su bili uključeni CIA, američka vojska, privatni preduzetnici i kurdske milicije.Turska je bila poznata i zbog neslavnih operacija krijumčarenja nafte sa ISIS-om, pre poraza terorističke organizacije od Sirije, Rusije i drugih saveznika, što je omogućilo ogromnu finansijsku korist i Turskoj i njenim saveznicima u ISIS-u.

Damask je smatrao da je Vašington kriv za „metodičnu pljačku“ njegovih naftnih resursa.

Prošlog novembra, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je tokom nezakonitog prisustva, Vašington pokušavao da odvoji teritoriju istočne Sirije bogate naftom kako bi stvorio ilegalnu kvazi- državu završava izveštaj Drago Bosnić za Fortruss.

Webtribune.rs

KOMENTARI4 komentara

 1. Slobodanka says:

  Erdogan se žestoko suprotstavlja naporima Sirijske Arapske Armije da oslobodi sirijsku pokrajinu Idlib jer zna da posle oslobodjenja Idliba da Sirija će nastojati da preuzme svoje izvore nafte na istoku zemlje. Erdogan je hteo da on bude brži od zvaničnog Damaska i još kad bi uspeo da nagovori Putina. Interesantno je da je Turska krajem prošle godine na severu Sirije okupirala u jednom potezu deo pokrajine Raka i još veći deo pokrajine Hasaka. Tobože to je uradjeno zbog problema koje Turska ima sa izbeglicama, ali to je samo paravan. Odatle turskim okupatorima zgodno je da se spuste ka izvorima nafte u istočnoj Siriji. Sirija neka se što duže zabavlja na severozapadu zemlje sa teroristima koje Erdogan neguje i podržava u Idlibu, a on se već namestio da bude bliže crnom zlatu na istoku Sirije. Bitanga krupnog formata.

 2. Slobodanka says:

  Tokom predsedničke kampanje Amerika neće pokretati nove ratove, ovo najavljeno povlačenje iz Avganistana napravljeno je zbog tih izbora da bude prikazano glasačima kako je Tramp održao svoje ranije obećanje, a ne zbog toga što on ozbiljno planira povlačenje iz Avganistana. Tramp će pobediti na izborima, a na početku svog novog mandata najverovatnije će iznenada napasti Iran. Za napad na Iran on se već duže vreme priprema. Biće to teško vreme za Iran, ali Amerika neće uspeti da slomi Iran. Posle toga Amerika će upasti baš u duboku krizu. Tada nastupa povoljno vreme za Siriju da preuzme svoja naftna polja. I za nas, ne moram da objašnjavam zašto.

 3. Filip says:

  Turčin uvek turčin

 4. Miraš says:

  Erdogan zamišlja da je on najveći mudrac te da on takav može da upravlja i sa Rusima i sa Amerikancima. Erdogan predlaže da Turska i Rusija "zajednički upravljaju" sirijskom naftom u DEZ-u, ali tamo su se već namestili Amerikanci da "upravljaju" tom naftom. Iz DEZ-a njih sad izbaciti to nije izvodljivo jer ta pokrajina ima prilično dugačku granicu sa susednom državom Irak. ... Zatim kaže da isti predlog može da da i Trampu. Što bi Tramp pristao da gotovu lovinu deli na dva dela i da pola da bratu Erdoganu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *