ОВО ЈЕ ИСТИНА: Путин је без размишљања одбио Ердоганов предлог за Сирију! ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ

ОВО ЈЕ ИСТИНА: Путин је без размишљања одбио Ердоганов предлог за Сирију! ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ

12 марта 2020

Председник Турске је изјавио да је предложио руском колеги да две земље „заједнички управљају“ источним сиријским нафтним пољима, додајући да би могао да да исту понуду и Сједињеним Државама, које су већ укључене у крађу сиријске сирове нафте.

“Изнео сам своју понуду Путину у вези са нафтним пољима која се налазе у сиријској провинцији Деир ез-Зор прошле недеље”, рекао је Ердоган у уторак, враћајући се са састанка у Бриселу.Турски председник тврди да ће план спречити „терористе“ да искористе бенефите, позивајући се на курдске милиције у покрајини, а које Турска повезује са курдским сепаратистима окренутим против Анкаре, који делују унутар турских граница.

Ердоган тврди да се потенцијалним приходима од нафте “може помоћи уништеној Сирији да стане на ноге”. Турска, међутим, никада није тражила дозволу Сирије за своје операције на тлу ове покрајине. У великој мери је покушавала да уништи курдске милиције у Сирији о трошку арапске земље и без њеног пристанка.

Турска војска је од 2016. године извела две смртоносне инвазије на Сирију како би их вратила с турске границе. Напади су праћени међународном осудом и тамошње курдске заједнице су затражиле војну подршку Дамаска против турских агресора.

Ипак, иако се суочава с великим бесом Дамаска, Турска подржава бројне терористичке групе у сиријској провинцији Идлиб на северозападу земље. Турске снаге су се такође више пута мешале у смртоносне сукобе са сиријском војском.

Турски председник је у међувремену указао на илегално америчко присуство у Сирији, рекавши да “Америка има своје планове”, и рекао да “чак може да да исту понуду Трампу“.

САД и њихови савезници напали су Сирију 2014. године под изговором да нападају Даеш. Савезници су тамо остали присутни, иако су Дамаск и његове партнерске државе поразиле терористичку групу крајем 2017. Америчка војска је започела операцију „обезбеђења“ источних региона богатих нафтом крајем прошле године.

Трамп је прошлог октобра рекао да би САД „требало да буду у стању да узму мало нафте“, додавши, „Оно што можда намеравамо је да направимо договор са ЕxxонМобил или неком од наших сјајних компанија да уђемо тамо и обавимо то”.

Истог месеца, руска војска је објавила детаљне обавештајне податке које су указивале на велику операцију кријумчарења нафте у коју су били укључени ЦИА, америчка војска, приватни предузетници и курдске милиције.Турска је била позната и због неславних операција кријумчарења нафте са ИСИС-ом, пре пораза терористичке организације од Сирије, Русије и других савезника, што је омогућило огромну финансијску корист и Турској и њеним савезницима у ИСИС-у.

Дамаск је сматрао да је Вашингтон крив за „методичну пљачку“ његових нафтних ресурса.

Прошлог новембра, руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да је током незаконитог присуства, Вашингтон покушавао да одвоји територију источне Сирије богате нафтом како би створио илегалну квази- државу завршава извештај Драго Боснић за Фортрусс.

Wебтрибуне.рс

KOMENTARI4 коментара

  1. Slobodanka says:

    Erdogan se žestoko suprotstavlja naporima Sirijske Arapske Armije da oslobodi sirijsku pokrajinu Idlib jer zna da posle oslobodjenja Idliba da Sirija će nastojati da preuzme svoje izvore nafte na istoku zemlje. Erdogan je hteo da on bude brži od zvaničnog Damaska i još kad bi uspeo da nagovori Putina. Interesantno je da je Turska krajem prošle godine na severu Sirije okupirala u jednom potezu deo pokrajine Raka i još veći deo pokrajine Hasaka. Tobože to je uradjeno zbog problema koje Turska ima sa izbeglicama, ali to je samo paravan. Odatle turskim okupatorima zgodno je da se spuste ka izvorima nafte u istočnoj Siriji. Sirija neka se što duže zabavlja na severozapadu zemlje sa teroristima koje Erdogan neguje i podržava u Idlibu, a on se već namestio da bude bliže crnom zlatu na istoku Sirije. Bitanga krupnog formata.

  2. Slobodanka says:

    Tokom predsedničke kampanje Amerika neće pokretati nove ratove, ovo najavljeno povlačenje iz Avganistana napravljeno je zbog tih izbora da bude prikazano glasačima kako je Tramp održao svoje ranije obećanje, a ne zbog toga što on ozbiljno planira povlačenje iz Avganistana. Tramp će pobediti na izborima, a na početku svog novog mandata najverovatnije će iznenada napasti Iran. Za napad na Iran on se već duže vreme priprema. Biće to teško vreme za Iran, ali Amerika neće uspeti da slomi Iran. Posle toga Amerika će upasti baš u duboku krizu. Tada nastupa povoljno vreme za Siriju da preuzme svoja naftna polja. I za nas, ne moram da objašnjavam zašto.

  3. Miraš says:

    Erdogan zamišlja da je on najveći mudrac te da on takav može da upravlja i sa Rusima i sa Amerikancima. Erdogan predlaže da Turska i Rusija "zajednički upravljaju" sirijskom naftom u DEZ-u, ali tamo su se već namestili Amerikanci da "upravljaju" tom naftom. Iz DEZ-a njih sad izbaciti to nije izvodljivo jer ta pokrajina ima prilično dugačku granicu sa susednom državom Irak. ... Zatim kaže da isti predlog može da da i Trampu. Što bi Tramp pristao da gotovu lovinu deli na dva dela i da pola da bratu Erdoganu?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u