ОВО ЈЕ ЈЕДАН од најтежих пораза Америке

OVO JE JEDAN od najtežih poraza Amerike

28 novembra 2017

Ruski raketni sistem “S-400” potpuno je na tržištu porazio američke rakete “Patriot”.

Čak se i Saudijska Arabija okrenula ruskom sistemu protivvazdušne odbrane (PVO), dok Izraelci prave svoju verziju raketa.

Američki dugogodišnji saveznici na Bliskom istoku nisu zadovoljni raketama “MM-104 Patriot”, koje su se u praksi pokazale da i nisu baš toliko efikasne protiv taktičkih balističkih raketa.

Prema izveštajima sa Bliskog istoka, koje su prenosili i neki nezavisni američki mediji, da bi se presrela jedna raketa “Skad” (sovjetska proizvodnja), u proseku je trebalo da budu lansirane četiri rakete sistema “Patriot”.

Budući da svaka “Patriotova” raketa vredi najmanje tri miliona dolara, dobija se suma od 12 miliona koja mora biti potrošena da bi uspešno bio presretnut jedan balistički projektil tipa “R-17”, koji vredi nešto više od 200.000 dolara.

Poznata je situacija iz rata u Persijskom zalivu – Irak je kao odgovor na agresiju na svoju teritoriju masovno raketirao američke vojne baze koje su se nalazile na teritoriji Izraela i Saudijske Arabije.

Ovi napadi uglavnom su izvođeni modifikovanim verzijama starih sovjetskih balističkih raketa tipa “Skad”. Da bi se napadi sprečili, u region je hitno prebačeno nekoliko baterija raketnog sistema “Patriot”.

Međutim, prema različitim procenama, broj uspešnih presretanja bio je između 30 i 50 odsto, što je bio skandalozan podatak za tada “najbolji PVO sistem na svetu”, kako su tvrdili u SAD.

Ponedeljak, 25. februar 1991. godine, bio je crni dan za američke vojnike.

Tada je nekoliko raketa “Skad” probilo odbranu “Patriota” i pogodilo bazu na teritoriji Saudijske Arabije u kojoj su se nalazili američki marinci. Tada je izbačen iz stroja gotovo celi bataljon.

Danas su samo retke zemlje spremne da nabave raketni sistem “Patriot”. Samo su Poljaci objavili da žele osam baterija najnovije verzije tog sistema.

To više ne želi ni, do sada, najverniji američki saveznik Saudijska Arabija, koja se okrenula ruskom naoružanju “S-400 Trijumf”.

Jedan sistem ovog ruskog PVO-a sastoji se od sedam raketa i svaka je specijalizovana za poseban tip cilja koji se može pojaviti u vazdušnom prostoru.

KOMENTARIJedan komentar

  1. žoŕž says:

    zna se ko je kralj svijeta.priznali ga ili ne tako j

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *