ОВО ЈЕ ЈЕДАН од најтежих пораза Америке

ОВО ЈЕ ЈЕДАН од најтежих пораза Америке

28 новембра 2017

Руски ракетни систем “С-400” потпуно је на тржишту поразио америчке ракете “Патриот”.

Чак се и Саудијска Арабија окренула руском систему противваздушне одбране (ПВО), док Израелци праве своју верзију ракета.

Амерички дугогодишњи савезници на Блиском истоку нису задовољни ракетама “ММ-104 Патриот”, које су се у пракси показале да и нису баш толико ефикасне против тактичких балистичких ракета.

Према извештајима са Блиског истока, које су преносили и неки независни амерички медији, да би се пресрела једна ракета “Скад” (совјетска производња), у просеку је требало да буду лансиране четири ракете система “Патриот”.

Будући да свака “Патриотова” ракета вреди најмање три милиона долара, добија се сума од 12 милиона која мора бити потрошена да би успешно био пресретнут један балистички пројектил типа “Р-17”, који вреди нешто више од 200.000 долара.

Позната је ситуација из рата у Персијском заливу – Ирак је као одговор на агресију на своју територију масовно ракетирао америчке војне базе које су се налазиле на територији Израела и Саудијске Арабије.

Ови напади углавном су извођени модификованим верзијама старих совјетских балистичких ракета типа “Скад”. Да би се напади спречили, у регион је хитно пребачено неколико батерија ракетног система “Патриот”.

Међутим, према различитим проценама, број успешних пресретања био је између 30 и 50 одсто, што је био скандалозан податак за тада “најбољи ПВО систем на свету”, како су тврдили у САД.

Понедељак, 25. фебруар 1991. године, био је црни дан за америчке војнике.

Тада је неколико ракета “Скад” пробило одбрану “Патриота” и погодило базу на територији Саудијске Арабије у којој су се налазили амерички маринци. Тада је избачен из строја готово цели батаљон.

Данас су само ретке земље спремне да набаве ракетни систем “Патриот”. Само су Пољаци објавили да желе осам батерија најновије верзије тог система.

То више не жели ни, до сада, највернији амерички савезник Саудијска Арабија, која се окренула руском наоружању “С-400 Тријумф”.

Један систем овог руског ПВО-а састоји се од седам ракета и свака је специјализована за посебан тип циља који се може појавити у ваздушном простору.

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u