ОВО ЈЕ ЈЕДИНА ИСТИНА: Турска је само „Тројански коњ“, ово је почетак сукоба Русије и Америке!

OVO JE JEDINA ISTINA: Turska je samo „Trojanski konj“, ovo je početak sukoba Rusije i Amerike!

27 novembra 2015

us army soldiers 45Turska je oborila ruski avion Su-24 sa američkim avionom F-16, što je uzburkalo čitav svet.

Prvenstveno, Tursku treba posmatrati kao istočni ogranak NATO-a, odnosno američke vojske u Evropi. Sada treba odgovoriti na pitanje zašto je NATO odlučio da napadne Rusiju.

Napadi u Parizu nisu prošli kao što se očekivalo. Francuska je počela pregovore o vojnoj saradnji, ali ne sa NATO-om već sa Rusijom. Međutim, Vašingtonov cilj je bio da uvede NATO u Siriju.

Stoga je Turska/NATO trapavo napala Rusiju na teritoriji Sirije kako bi izazvala grub odgovor Rusije i dobila izgovor da pošalje NATO snage u Siriju.

Koliko god sve ovo opasno zvučalo, ništa od toga nema veze sa Trećim svetskim ratom kao što mnogi tvrde. Sve se svodi na to da li država koja podržava i finansira džihadističke teroriste sme da uništi ruske avione koji uništavaju njen profit.

Predsednik Putin je to sročio kao „zabadanje noža u leđa“ pošto svi dokazi upućuju na zasedu i na to da su F-16 avioni samo čekali da ugledaju Su-24 avione.

Dva Su-24 aviona su se uputila na misiju bombardovanja grupe „umerenih pobunjenika“ za koje Ankara tvrdi da su Turci u Siriji (takozvani Turkmeni). Međutim, u severnoj Siriji ima jako malo Turaka.

Su-24 avioni su zapravo nameravali da gađaju Čečene i Uzbekistance, ali i grupu Ujgura koji su ušli u Siriju sa turskim pasošima s namerom da deluju sa islamistima. Većina ovih plaćenika se nalaze u „umerenim“ pobunjeničkim grupama poput FSA i Džabhat al Nusre.

Upravo oni su izmasakrirali ruske pilote kada su se katapultirali nakon što je pogođen jedan od aviona.

Su-24 avioni nisu predstavljali ama baš nikakvu pretnju po Tursku. Turski ambasador u UN, Halit Čevik, uputio je pismo Savetu bezbednosti u kom navodi da su ruski avionu „upozoreni 10 puta u roku od 5 minuta“, a oni su se zapravo našli u vazdušnom prostoru možda 17 sekundi. Ne treba ni pominjati da turski i NATO avioni stalno prelaze sirijsku granicu.

Erdogan zna da su se američki neokonzervativci ekstremno naljutili kad je francuski predsednik, Fransoa Oland, odlučio da sarađuje sa Rusijom u borbi protiv ISIS-a.

Stoga je cilj obaranja aviona bio da se Turska uključi u američko-britansku koaliciju protiv Rusije, Sirije, Irana i Iraka jer je postalo i više nego jasno da Ankara već godinama finansira sve moguće terorističke organizacije, uključujući ISIS, Arar al Šam i Džabhat al Nusru.

Međutim, i SAD i Evropa su već prozrele tursku igru, a postoje brojni dokumenti koji ukazuju na saradnju između Turske i ISIS-a.

Bilal Erdogan, sin sultana Erdogana, najveći je profiter od ilegalne prodaje ukradene iračke i sirijske nafte. Zamislite onda koji je skandal ispao kada je Putin na sastanku G-20 lidera u sred Turske izjavio kako su neki od članova G-20 direktno povezani sa ISIS-om.

Zamislite kako je turska mafija pobesnela kada su ruske vazdušne snage počele da uništavaju naftne rafinerije i tankere koji su prevozili naftu do Turske uništavajući na milione i milione profita.

Ipak, koliko god komanda NATO-a delovala smešno, naročito zbog izjava generala Filipa Bridlava o „ruskoj agresiji“, ona nije nimalo glupa. NATO neće rizikovati rat protiv Rusije zbog jedne vazalske države. Opet, ni Rusija neće dati povoda NATO-u da uđe u rat.

Ako ništa drugo, nedavni događaji su obnovili istorijske tenzije između ruskog i otomanskog carstva, a od Rusije možemo da očekujemo hladan, proračunat, detaljan, brz i definitivno neočekivan odgovor.
Ono što je sigurno jeste da će Rusija pojačano početi da bombarduje sve koridore zaliha ISIS-a koje dolaze iz Turske u severnu Siriju, ali i sve rute kojima se ukradena nafta prevozi iz severne Sirije u Tursku.

Rusija ima toliko opcija na raspolaganju. Ona recimo može da postavi S-300 i S-400 PVO sisteme na tursko-ruskoj granici i da uspostave rusku zonu bez letenja u Siriji koju će Damask odobriti.

Neka se onda turski i NATO avioni usude da uđu u sirijski prostor bez dozvole vlade.

Erdoganov očajnički potez samo ukazuje na to da Ankara ne želi mir u Siriji već da Asad što pre ode sa vlasti i to zbog brojnih geopolitičkih, političkih i ekonomskih razloga.

I ne samo da turski mafijaši sarađuju sa ISIS-om već pritom i ucenjuju Evropu.

Nemačka kancelarka, Angela Merkel, morala je da ide u Ankaru da se ulizuje Erdoganu kako izbeglice ne bi preplavile njenu državu. Erdogan je pristao pod uslovom da mu se uplati 3 milijarde evra.

Evropa nije imala drugog izbora. Evropska komisija je odobrila Turskoj 3 milijarde evra koji će biti poslati u januaru 2016. godine.

Obaranje ruskog aviona Su-24 je tek početak. Naredna 2016. godina će biti puna ovakvih eksplozivnih događaja.

Pepe Eskobar (Sputnik)

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Altajski som says:

  Dobar članak. Naslov zaboravite, jer su Amerika i Rusija u sukobu još od Gruzije. Da ne kažem - oduvek, jer ne bi bilo tačno. Tačnije je da je Amerika oduvek u sukobu sa Rusijom, samo Rusi neće to da shvate i ponekad se umiljavaju Amerima, a kad to ne upali, onda stvore Putina.

 2. M.Marko says:

  Ovde se nezna ni ko pije ni ko placa ali bit ce sranja.

 3. MERI says:

  Jasno je, dobar tekst. Baš sam tako i shvatala dosad, ali uzima puno vremena za praćenje.

 4. MZ says:

  Turska je uvek bila trojanski konj. Posto su mucki srusili Ruski SU-24, Sada Rusiji ostaje da postavi S-300 i S-400 da stiti kompletno nebo Sirije, a to znaci da ce Rusi opravdano i zestoko poterati ISIL do Iraka koji ce traziti Rusku intervenciju i u Iraku. Krajnje je vreme da Rusi nemole vise nikoga oko ciscenja Sirije posto ima odobrenja UN Evrope i Asada, vec moze od EU potraziivati povrat azilanata da brane svoju Siriju ,cime bi ubrzali kopnenu kontraofanzivu a ujedno bi to oberucke Evropa docekala jer ona nema resenja za arogantne azilante koji se pocinju tako ponasati. Time bi Rusija izbacila i Tursku i Nato a i Ameriku sa prostora Bliskog istoka. Da bi to lakse ucinila Rusija moze slobodno da aktivira i Kurde koji su i nenaoruzani rak rana Turskoj koja se kao i Ukrajina mora raspasti u vise delova. Mislim da su celovitoj Turskoj rusenjem Ruskog avijona odbrojani dani kao sto su to Ukrajini uradili Amerikanci vukuci je sangarepom protiv svog pravoslavnog naroda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *