ОВО ЈЕ КАНДИДАТ ДА ЗАМЕНИ МЕРКЕЛОВУ

OVO JE KANDIDAT DA ZAMENI MERKELOVU

21 aprila 2021

NASLEDNIK Angele Merkel Armin Lašet (60) – koji je od januara na čelu Hrišćansko-demokratske unije (CDU) – uspinjaće se na vrh piramide nemačke vlasti sa jednom i po nogom.

Odlukom rukovodstva te partije, on će biti kandidat za kancelara tzv. Unije, CDU/CSU, na parlamentarnim izborima u septembru.Lašet je od 2012. godine bio jedan od pet potpredsednika CDU, a oduvek je bio pouzdan partner Angele Merkel.

On se smatra centristom. Uostalom, sa tim političkim gardom je 2017. postao premijer pokrajine Severne Rajne-Vestfalije, a sam ne prestaje da naglašava:

„Pobedićemo samo ako centar stranke ostane jak. Možemo da se menjamo, ali postalo nam je previše udobno poslednjih godina“.

Rukovodstvo Hrišćansko-demokratske unije Nemačke podržao je lidera partije Lašeta kao kandidata za kancelara zemlje. On je dobio 31 glas, a tri puta manje (devet) dobio je popularni lider Hrišćansko-socijalne unije Markus Zeder.

Lašet će za glavnog protivnika na septembarskim izborima imati Zelene koji postaju sve veća sila.

Njegov januarski slogan kao kandidata za šefa CDU pogodan je i za „kancelarsku kampanju“: „2020-te da budu decenija modernizacije Nemačke: nova ekonomska dinamika, sveobuhvatna bezbednost, najbolje i poštene mogućnosti obrazovanja“.

Poznati nemački politički analitičar Alekander Rar procenjuje:

„Lašetu će trebati godine da stekne autoritet koji je uživala Merkel. Biranje između njega i Zedera pokazalo je da postoji raskol u vladajućem bloku Nemačke. Poslednji put se to dogodilo 1979. godine. Sredinom 70-ih se Helmut Kol prvi put bio nominovan za kancelara iz bloka CDU/CSU, ali je izgubio izbore, pa se nije ni kandidovao za izbore 1980. Umesto njega, iz CDU je trebalo da ide Ernst Albreht, tadašnji premijer Donje Saksonije i otac aktuelne predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. Međutim, šef CSU Franc Jozef Štraus takođe se nominovao i dobio podršku vladajućeg bloka, ali jeizgubio izbore“.

Rar posebno naglašava: „Lašetu će biti potrebne godine dok ne stvori oko sebe auru moći i autoriteta koji je uživala Merkel. A ozbiljnog konkurenta imaće u kandidatkinji Zelenih Analeni Berbok. „Nju podržavaju praktično celo veliko levičarsko biračko telo u Nemačkoj i liberalna štampa. Iza nje su i mnoge zelene organizacije za lobiranje. Oni su veoma uticajni i žele promene u socijalnom i ekonomskom sistemu zemlje – da naprave malu revoluciju“.

Za razliku od Berbok, Lašet je za otopljavanje odnosa sa Rusijom.

Sicijaldemokrate će za kancelara kandidovati ministra finansija Olafa Šolca.

Izbori za Bundestag održaće se 26. septembra.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Isukrst of evil says:

    Kako se zove? Udo Eshol ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *