ОВО ЈЕ КИНЕСКИ ИЗВЕШТАЈ О ЉУДСКИМ ПРАВИМА У АМЕРИЦИ

ОВО ЈЕ КИНЕСКИ ИЗВЕШТАЈ О ЉУДСКИМ ПРАВИМА У АМЕРИЦИ

1 марта 2021

Кина ће објавити извештај о кршењу људских права у Америци током 2020. године, саопштио је кинески Државни савет за информације. Према проценама кинеских стручњака, америчка демократија и стање људских права су у паду који „не може зауставити ни Џо Бајден“.

Извештај ће бити објављен због тога што је неуспешна борба Вашинтона са пандемијом вируса корона током 2020. године погоршала социјалне поделе, расну дискриминацију и политички хаос, преноси кинески „Глобал тајмс“.Кинески државни медиј наводи да извештај долази пошто су САД и неке друге западне земље, као и медији, покренули „велику дипломатску офанзиву препуну лажи против Кине у вези са ковидом-19 и Синкјангом (ујгурска покрајина у Кини)“.

„Документ од 15.000 кинеских карактера детаљно обрађује чињенице у погледу нестручног деловања Вашингтона у вези са епидемијом, што је довело до трагичних исхода, поремећаја у америчкој демократији који су изазвали политички хаос, затим расне дискриминације етничких мањина, континуираног социјалног незадовољства које прети јавној безбедности. Бави се и растућом подвојеношћу између богатих и сиромашних, што погоршава социјалну неједнакост, те америчким кршењем међународних правила које доводи до хуманитарних катастрофа“, објавила је агенција Синхуа.

Како наводе кинески медији, у поређењу са сличним извештајем објављеним прошле године, који је обрађивао питања као што су кршење грађанских права, раст неједнакости у приходима, погоршање расне дискриминације и растуће претње женама, деци и мигрантима, у новом извештају може се видети да су многа од ових питања погоршана америчком одговором на ковид-19.

Како се наводи у првим објављеним детаљима извештаја, у САД живи пет одсто светског становништва, а број преминулих од ковида-19 у тој држави чини петину свих смрти у свету од те болести.

Такође, Афроамериканци су три пута подложнији зарази од белаца у САД и имају два пута више шанси да умру од ковида. Извештај наводи да су Афроамериканци у два пута већој опасности да их убије полиција него белци у САД, те да је сваки четврти млади Американац азијског порекла жртва расног злостављања.

Пандемија је у Америци довела до масовне незапослености, због чега су рањиве групе највеће жртве нестручног одговора америчке владе према ковиду-19, наводи се у кинеском извештају.

Под лупом извештаја су и амерички председнички избори 2020. на којима је „новцем упрљана политика претворила изборе у шоу једног човека и богате класе, а поверење народа у америчку демократију је на најнижем нивоу у последњих 20 година“.

Ванг Венбин, портпарол кинеског Министарства спољних послова, рекао је како се нада да ће „САД напустити политику двоструких стандарда и суочити се са озбиљним питањима људских права, као што су расизам и насилно спровођење закона и предузети конкретне мере да би заштитиле људска права“.

Жу Јинг, заменик директора кинеског Националне базе за обуку о људским правима при Југозападном универзитету за политичке науке и право, каже да тај извештај открива да се ради о прекретници за амерички демократски систем.

„Пандемија је била окидач за прекретницу америчког демократског система, од победе до пада и Џо Бајден не може зауставити падајући тренд“, рекао је он, додајући да извештај открива неизбежно опадање људских права у САД.

Лу Сијанг, истраживач Кинеске академија за друштвене науке у Пекингу каже да су кршења људских права у САД била озбиљна.

„Лоше руковођење пандемијом довело је до 500.000 преминулих од ковида, много више него у било којој другој земљи на свету. Када се таква трагедија догоди у земљи као што су САД, суперсили са најнапреднијим медицинским технологијама на свету, то је неопростива грешка за америчку владу“, каже Лу.

Он додаје да „поредећи са енергетском кризом у Тексасу, случајем Џорџа Флојда и огромним бројем преминулих од ковида, критике САД уперене према Кини, као што је она бесмислена за „геноцид“ у Синкјангу, потпуно без основа“.

KOMENTARI4 коментара

 1. E.Lirsch says:

  No kako. A VVP nece "da se mesa". Podvije rep i ceka da mu "zapadni partneri" odobre SEVERNI TOK-2. Sramota i BOGU i narodu.

  • Duca says:

   Evo ti Riste ispod, da shvatiš ponešto. Nikad nije ono što piše krupnim slovima, već ono između redova.

 2. Риста says:

  Делимично је антиамеричка, али и потпуно тачна, а сва пооштравања кинеског става су АНТИ ТРАМПОВСКА пропаганда. Кина се већ почиње мешати у следеће изборе у Америци и све ће урадити да се Трамп не врати. Дакле, Кина дебело подржава Бајдена али Бајден неће мењати нити ублажити успехе Трампа који је Кину натерао и понизио да потпише врло неугодне тритије по Кину. Можда само реторички, али Кине ће се ипак морати придржавати свега што је потписала. Бајден ће тако брати плодове Трампове политике, али Кина превентивно већ удара по Трампу да не дође поново на власт и још више наплати Кини за оно што је Кина добила од Америке. Ни Бајден неће одустати од наплаћивања, али реторика ће бити мало блажа. Кина игра добро са Америком. Тренутно боље и не може.

 3. Istina booli says:

  Da Kinezi o ljudskim pravima, hahahhahahahahaha

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u