ОВО ЈЕ КИНЕСКИ ИЗВЕШТАЈ О ЉУДСКИМ ПРАВИМА У АМЕРИЦИ

OVO JE KINESKI IZVEŠTAJ O LJUDSKIM PRAVIMA U AMERICI

1 marta 2021

Kina će objaviti izveštaj o kršenju ljudskih prava u Americi tokom 2020. godine, saopštio je kineski Državni savet za informacije. Prema procenama kineskih stručnjaka, američka demokratija i stanje ljudskih prava su u padu koji „ne može zaustaviti ni Džo Bajden“.

Izveštaj će biti objavljen zbog toga što je neuspešna borba Vašintona sa pandemijom virusa korona tokom 2020. godine pogoršala socijalne podele, rasnu diskriminaciju i politički haos, prenosi kineski „Global tajms“.Kineski državni medij navodi da izveštaj dolazi pošto su SAD i neke druge zapadne zemlje, kao i mediji, pokrenuli „veliku diplomatsku ofanzivu prepunu laži protiv Kine u vezi sa kovidom-19 i Sinkjangom (ujgurska pokrajina u Kini)“.

„Dokument od 15.000 kineskih karaktera detaljno obrađuje činjenice u pogledu nestručnog delovanja Vašingtona u vezi sa epidemijom, što je dovelo do tragičnih ishoda, poremećaja u američkoj demokratiji koji su izazvali politički haos, zatim rasne diskriminacije etničkih manjina, kontinuiranog socijalnog nezadovoljstva koje preti javnoj bezbednosti. Bavi se i rastućom podvojenošću između bogatih i siromašnih, što pogoršava socijalnu nejednakost, te američkim kršenjem međunarodnih pravila koje dovodi do humanitarnih katastrofa“, objavila je agencija Sinhua.

Kako navode kineski mediji, u poređenju sa sličnim izveštajem objavljenim prošle godine, koji je obrađivao pitanja kao što su kršenje građanskih prava, rast nejednakosti u prihodima, pogoršanje rasne diskriminacije i rastuće pretnje ženama, deci i migrantima, u novom izveštaju može se videti da su mnoga od ovih pitanja pogoršana američkom odgovorom na kovid-19.

Kako se navodi u prvim objavljenim detaljima izveštaja, u SAD živi pet odsto svetskog stanovništva, a broj preminulih od kovida-19 u toj državi čini petinu svih smrti u svetu od te bolesti.

Takođe, Afroamerikanci su tri puta podložniji zarazi od belaca u SAD i imaju dva puta više šansi da umru od kovida. Izveštaj navodi da su Afroamerikanci u dva puta većoj opasnosti da ih ubije policija nego belci u SAD, te da je svaki četvrti mladi Amerikanac azijskog porekla žrtva rasnog zlostavljanja.

Pandemija je u Americi dovela do masovne nezaposlenosti, zbog čega su ranjive grupe najveće žrtve nestručnog odgovora američke vlade prema kovidu-19, navodi se u kineskom izveštaju.

Pod lupom izveštaja su i američki predsednički izbori 2020. na kojima je „novcem uprljana politika pretvorila izbore u šou jednog čoveka i bogate klase, a poverenje naroda u američku demokratiju je na najnižem nivou u poslednjih 20 godina“.

Vang Venbin, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, rekao je kako se nada da će „SAD napustiti politiku dvostrukih standarda i suočiti se sa ozbiljnim pitanjima ljudskih prava, kao što su rasizam i nasilno sprovođenje zakona i preduzeti konkretne mere da bi zaštitile ljudska prava“.

Žu Jing, zamenik direktora kineskog Nacionalne baze za obuku o ljudskim pravima pri Jugozapadnom univerzitetu za političke nauke i pravo, kaže da taj izveštaj otkriva da se radi o prekretnici za američki demokratski sistem.

„Pandemija je bila okidač za prekretnicu američkog demokratskog sistema, od pobede do pada i Džo Bajden ne može zaustaviti padajući trend“, rekao je on, dodajući da izveštaj otkriva neizbežno opadanje ljudskih prava u SAD.

Lu Sijang, istraživač Kineske akademija za društvene nauke u Pekingu kaže da su kršenja ljudskih prava u SAD bila ozbiljna.

„Loše rukovođenje pandemijom dovelo je do 500.000 preminulih od kovida, mnogo više nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu. Kada se takva tragedija dogodi u zemlji kao što su SAD, supersili sa najnaprednijim medicinskim tehnologijama na svetu, to je neoprostiva greška za američku vladu“, kaže Lu.

On dodaje da „poredeći sa energetskom krizom u Teksasu, slučajem Džordža Flojda i ogromnim brojem preminulih od kovida, kritike SAD uperene prema Kini, kao što je ona besmislena za „genocid“ u Sinkjangu, potpuno bez osnova“.

KOMENTARI4 komentara

 1. E.Lirsch says:

  No kako. A VVP nece "da se mesa". Podvije rep i ceka da mu "zapadni partneri" odobre SEVERNI TOK-2. Sramota i BOGU i narodu.

  • Duca says:

   Evo ti Riste ispod, da shvatiš ponešto. Nikad nije ono što piše krupnim slovima, već ono između redova.

 2. Rista says:

  Delimično je antiamerička, ali i potpuno tačna, a sva pooštravanja kineskog stava su ANTI TRAMPOVSKA propaganda. Kina se već počinje mešati u sledeće izbore u Americi i sve će uraditi da se Tramp ne vrati. Dakle, Kina debelo podržava Bajdena ali Bajden neće menjati niti ublažiti uspehe Trampa koji je Kinu naterao i ponizio da potpiše vrlo neugodne tritije po Kinu. Možda samo retorički, ali Kine će se ipak morati pridržavati svega što je potpisala. Bajden će tako brati plodove Trampove politike, ali Kina preventivno već udara po Trampu da ne dođe ponovo na vlast i još više naplati Kini za ono što je Kina dobila od Amerike. Ni Bajden neće odustati od naplaćivanja, ali retorika će biti malo blaža. Kina igra dobro sa Amerikom. Trenutno bolje i ne može.

 3. Istina booli says:

  Da Kinezi o ljudskim pravima, hahahhahahahahaha

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *